Renrena hästar-inte än!

 Här där jag bor i norra glesbygden förekommer fortfarande fri betesdrift av tamdjur, jag är så gammal så jag minns hur fjällkor i Kaalasjärvis systerby på Gällivare-sidan av älven: Fjällnäs, sprang lösa hela sommaren och ibland blockerade byvägen. Men det finns inte längre mjölkkor i de nordligaste kommunerna Kiruna och Gällivare. Däremot finns det fortfarande renar ute i skogarna. Därför tränar man jakthundar för att bli renrena. Det innebär att de inte ska jaga renar som de jagar älg. De ska helt enkelt inte bry sig om renarna.
 
Läskiga monster, tycker Smilla, dessa fredliga små renar.
 
Mina hundar är härligt obrydda om renar men mina hästar är inte renrena, åtminstone inte den yngsta av dem, trots en uppväxt i renbetesland. Smilla lyfter inte på ett ögonbryn ens när en skoter svischar förbi, hundspann är inte farliga för fem öre och inga monster ryms i traktorer och timmerbilar, men de beskedliga renarna som springer bort när vi kommer travande är jättefarliga tycker hon.
"Matte det står ett gäng läskiga monster där borta, är du säker på att vi ska gå dit?"
 
Idag tänkte jag att nu måste hon lära sig leva med renar och inte plantera hovarna i backen vartannat steg när hon känner vittring av dem på kilometers håll. Jag gick helt sonika ner på backen, man är ju alltid mycket mer auktoritär på marken än på hästryggen och ledde henne och Chateau rakt in i hjorden. Det tog en timme. Gå ett steg stå och vänta fem-tio minuter tills hon kunde förmå sig till att ta ett steg till . Gå ett steg, stå och vänta osv.
Till slut var vi tillräckligt nära, renarna blev mer och mer vana vid de tre mystiska varelserna som mycket långsamt närmade sig dem och betade nu lugnt vidare. Då fick Smilla morot och så tyckte jag att jag kunde sitta upp på Chateau och rida hemåt igen. Snigeltempot var då helt utbytt mot en mycket raskt taktande ökad skritt blandad med trav.
 
På hemvägen gick det snabbare, svårt att få icke-suddiga bilder på mina pållar som tävlade hemåt, i skritttävling hade de diskats, väldigt mycket var både trav- och galoppsteg. När vi kom till vår  "egen" hästväg fick Smilla springa lös. Då var hon helt slut av alla intryck och den långa turen så hon galopperade knappt mer än några steg.
 
Ja, det blir nästa träningsprojekt; passera renar utan problem, renrena hästar.

Kommentarer
Postat av: Lars

Samma här i södra delen , förr var det inte ovanligt att små gårdar hade några kor som gick och beta runt gårdarna och var rätt vanligt att lantbruk hade grödor,kossor,hästar,höns. idag är dom flesta lantbrukare hårt specialiserade för att klara jätte volymer som behövs pga lönsamhets jakt, fast än att dom gamla gårdarna ur miljö och ekologisk hänsyn var bättre.för så arbetar naturen i system som stödjer varandra, en gödselstack blir till nytta någonstans i livets cirkel.

Ja ibland undrar man hur djuren tänker som smilla med sina renar, Pelle katt fick en gång för sig att en gammal stubbe var något farligt och hela katten blev som en flaskborste antaligen såg han en jätte räv :)

2014-11-23 @ 20:45:19
Postat av: Alma-Lena

Lars: Det har ju diskuterats en del på sistone om eko-jordbruk, jag förstår inte hur någon tänkande person kan tro att teknikproblem alltid löses med andra tekniker även när det handlar om levande organismer i samspel som ett jordbruk är. Men det fattar man ju att småjordbruken som låg spridda där det nu susar fram bilar eller byggs köptempel på var mycket bättre än dagens industrijordbruk med en enda gröda eller en enda djurart som plågas sitt korta liv i trånga besättningar.

Renar har det bra, om man absolut vill äta kött är det att rekommendera.

2014-11-23 @ 21:37:52
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: ante

När du skriver om renar, så kommer jag osökt att tänka på den VITA renen, som associerar till lycka, glädje och en drömlik samvaro.
Renkött enligt en forskare i Finska Iivalo, är det mest vitaminberikat och nyttigaste köttet, som man kan få tag i idag, med tanke på hälsoaspekter.

2014-12-01 @ 14:18:04
Postat av: Alma-Lena

Tack, Ante! den sortens reklam upplåter jag gärna bloggen till. Du får väl höra av dig när du har något att sälja så får du kontakt med en liten men kvalitetsmedveten kundkrets.

2014-12-02 @ 21:55:38
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Ante

Tack, Alma! Finns det intresse att införskaffa prima renkött, för att fylla sitt matförråd med och att det finns behov att just renkött är det enda alternativet för sitt dagliga matintag, så kan jag med glädje ställa upp och förmedla det.

2014-12-03 @ 08:01:59
Postat av: ante

Alma-Lena, har med stor sannolikhet möjlighet att leverera önskad kvantitet till på lördag, om önskemål finns?! Hör av dig!!

2014-12-04 @ 16:50:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0