Allhelgonamusik I

Störstsonens estetpolare har spelat in en CD med Sions sånger/siionin laulut, östleastadianernas sångbok, späckfull med vemodiga och starka väckelsesånger. Min släkt på pappas sida var ju med i den östlaestadianska rörelsen och både öst- och västlaestadianer har format mig. Vi vet alla vilka tråkiga uttryck denna väckelsetradition inneburit. men jag blir mer och mer imponerad av allt det goda den också fört med sig: generositet, hjärtats mjukhet och bevarandet av en kultur som skulle dött ut helt utan denna väckelserörelse.
 
I mina hemtrakter var öst i minoritet och, de till det yttre strängare, väst i majoritet och jag följde med pappa eller gick själv på både öst- och västlaestadianska storsamlingar. I de gudstjänsterna sjungs det av hela hjärtat och för full hals med arktiska klämröster bara en hårsmån från jojken, men alltid en halv takt efter orgeln.
 
Men bäst trivs jag hos "Den förstfödda laestadianska församlingen i svenska Lappmarken" där de inte har någon orgel alls utan en gammaldags lukkari (klockare), en försångare. Kanske för att deras samlingar är lika gråtmilda som jag, kanske för att de predikar nåd och direkt ur Bibeln och hela Bibeln, medan Fridsförbundet, öst, oftare mest bara gör parafraser över vissa favoritbibelord och glömmer nåden trots att de till det yttre är mer lika vanliga svenska frikyrkor med sina moderna kläder och Bibelspråksaffischer i hemmen.
 
Fridsförbundet/öst liknar också frikyrkorna i det att de har en med de stora väckelserörelserna gemensam sångskatt samlad i Sions sånger. Lina Sandell är en av de vanligast förekommande sångförfattarna i den boken. Men där finns också sånger som fallit i glömska eller aldrig funnits i södra Sverige, som denna underbara sång om livet efter detta. Här framförd av störstsonens polare från Pajala som bildat gruppen Surunmaa i ett underbart laestadianskt avskalat arr och framförd med jojkens sångeknik. Nu när det är ett år sedan pappa plötsligt gick bort gnolar jag ofta på den:
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Klaus

Utanför ämnet, rejält. Jag bara återsåg detta och blev väldigt tagen av det.

https://www.youtube.com/watch?v=Qssvnjj5Moo

2014-10-28 @ 20:03:02
Postat av: Lars

Den var kul Klaus, tror du kommer uppskatta denna :)

https://www.youtube.com/watch?v=GLgh9h2ePYw

Fin musik som alltid Alma, ska arbeta i helgen och "vakta" ljusskåp och hjälpa människor, blir intressant brukar vara smockfullt på kyrkogården med folk, läste något intressant häromdagen att alla själars dag var utsatt i en svensk kalendern redan på 1100-talet

2014-10-28 @ 21:07:12
Postat av: ulla fredriksson

Önskar dig och din familj en fridfull högtid,en högtid
som får oss att stanna upp och tänka på dem som redan gått bort.Må ljusen också lysa upp er högtid.

2014-10-29 @ 06:48:31
Postat av: Klaus

Lars: Ha ha ha! Lysande..

2014-10-29 @ 08:28:35
Postat av: Klaus

Lars: Men också ett bra exempel på att det inte alltid går att dela upp tillvaron i svart och vitt. Plastpåsar som flyger omkring är ju "onda" - visst? De borde in i syndakatalogen!
Men i det första klippet stämmer inte denna moraliska karta.

2014-10-29 @ 09:41:02
Postat av: Lars

Klaus, tror att filmen är en "miljöfilm" som handlar om skräp och plast som tyvärr driver runt ute i oceanen som delfiner och andra djur sätter i sig.

Men håller med dig om läror , har ju en gång tillhört en rörelse som gjorde anspråk på att ha den absoluta sanningen, och är betydligt mer försiktig idag, i många fall kan sanningssträvan bli farliga återvänds gränder när folk tror sig ha gud i fickan om du förstår mitt bild språk :) bibeln pratar ibland om heliga hemligheter och mysterier och det kan vara bra att tänka på och ödmjuka sig själv med, och spännande är det också med ett universum där det kanske finns liv och andra ting vi inte förstår. Tror alma någon gång kallade det gudsfruktan, att ha respekt för det vi inte förstår som kanske ingår i en större helhet vi små människor inte kan greppa, så resonerar jag i vart fall :)

2014-10-29 @ 15:36:08
Postat av: klaus

Du är en klok person.
:-)

2014-10-29 @ 16:57:37
Postat av: Lars

Tack Klaus :)klok av dyrköpta erfarenheter skulle jag vilja säga så vill inte berömma mig själv, efter jag lämnade denna rörelse bad jag många människor om ursäkt som vi bibel vetvillingar stukat och kört över, att läsa sin bibel enbart i syfte att ha rätt och vara "biblisk" har sina faror uppblåsthet och självgodhet ligger på lur.och unviversum är större än så.

Ett exempel jag vill visa.

http://planetquest.jpl.nasa.gov/page/history

Nasa tar jakten på andra planeter och aliens på allvar, i texten näms föregångare som munken Giordano Bruno och korherren kopernikus.

Nu resonerar jag och tror så här själv, att man måste inte vara teolog för att ha något att säga om gud eller utsträckningen av hans domäner, lärda män/kvinnor är väl en gåva dom med , resonerar jag.

2014-10-29 @ 19:41:38
Postat av: Alma-Lena

Lars och Klaus: Ni är båda kloka personer. Återigen måste jag tacka för att ni gör min blogg så intressant! Och ja, jag har sagt att sann gudsfruktan är att vara försiktig med att inbilla sig att jag har Gud i en liten ask. Jag tror det är en lärdom vi kan dra av andra budet, som vi kristna tagit bort: "Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden. Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem." 2 Mos 20

Av sammanhanget förstår vi att det inte handlar om att man inte får måla eller skulptera eftersom Gud strax ger instruktioner om hur tabernaklet ska smyckas med bilder av allt möjligt på jorden, i vattnet och, inte minst, himlen. För enligt 2Mos 25 ska arken prydas av keruber, himmelska väsen, och Gud ger noggranna instruktioner om hur de ska utföras så "porträttlika" som möjligt.

Budet handlar alltså inte om förbud mot konstnärer och fotograferande utan om att inte göra sig en gudsbild som blir min avgud. Gud är större än våra bilder av Gud. Snäva gudsbilder leder alltid fel: till högmod och ibland till och med till förfärliga krig där IS är ett bra exempel nu och pogromer mot judar nyss var Europas älsklingssynd.


2014-10-30 @ 05:31:25
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Alma-Lena

Ulla: Tack detsamma! Tack också för igår. Vi skulle gott kunnat vara med i en Hollywood-film där vi stod i varsitt hörn och väntade på varandra, spanandes åt fel håll.Mitt dumma huvud har ofta försatt mig i tokiga situationer. Tur att det ordnande sig, det blev en sann guldstund för mig!

2014-10-30 @ 05:34:31
URL: http://barockbloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0