Fega ur

 Lärjungarna och Jesus den sista måltiden målade av far och son Lucas Cranach 1547.
 
Markus 14:31 ”Om jag så måste dö med dig"
 
Som propagandskrift är Markusevangeliet fullständigt misslyckat. Om nu Petrus var ledare för den största församlingen i Rom så vsar han ju sig i detta evangelium vara en bullersam ynkrygg. Precis som den andre store församlingsbyggaren, Paulus, uppvisar han också andra mindre smickrande drag. Det verkar som om Nya testamentet nästan frossar i huvudpersonernas svagheter. Birollerna är betydligt mer sympatiska. Kvinnorna som inte lämnar Jesus ens vid själva avrättningen och den unge mannen som ville följa med Jesus när han arresteras exempelvis.
 
Men Petrus, som säger att han aldrig ska svika om han så måste dö med Jesus sviker honom bara några timmar senare. Den unge mannen springer också bort i natten  när soldaterna vill arrestera honom. Ja, de första lärjungarna beter sig alla allt annat än hjältemodigt. Om man betänker den romerska världens krav på plikt och tapperhet i strid är det ännu svårare att se att Markus skrev påhittade berättelser. Om det varit hittepå hade man varit bättre på att framställa de första kristna som åtminstone hedervärda.
 
I Markusevangeliet framstår de i stället som trögfattade fegisar och värst av dem alla är Petrus. Han kommer ständigt med de stora proklamationerna och bekännelserna och faller alltid mest pladask av dem alla. Om Judas kan ursäktas med att han var besviken på Jrsus och inte längre trodde att han var den Messias judarna väntat på, kan inte Petrus försvaras på samma sätt för han tror ju att Jesus är Messias den levande Gudens son.*
 
Jag är glad att evangeliet om Jesus inte väjer för de lägsta dragen hos lärjungarna och apostlarna, inte ens Jesus är censurerad. Då kan jag med min darrande och bävande tro och de stora proklamationerna som åtföljs av fega smitningar känna igen mig. Oantastliga hjältar utan minsta fläck och skrynka skrämmer mig. Petrus förnekelse ger mig hopp. Kunde han komma igen så kan jag.
 
 
 
*Markus 8:29

Kommentarer
Postat av: Lars

Det är intressant när man läser evangelierna att man märker olika personligheter, Petrus är ofta den som är impulsiv och först ger svar på tal men som du skriver faller platt på näsan ett par gånger, förnekar jesus när han blir arresterad. Men den uppståndne jesus frågar ju sen Petrus:-älskar du mej ? och säger till honom , för mina lamm till bete.

Jesus är inte härskare eller furste mer en omtänksam far , och tur är det för små svaga människor, mitt ok är lätt säger ju jesus :)

Hildegard von bingen, abedissa och mystiker från 1100-talet skriver att när kroppen blir gammal och trött tröttnar människor på synden och kommer hem igen till gud...kan nog vara lika sant det i samhälls kroppen som våra egna fysiska kroppar

Svar: Du har så rätt om samhället, jag tror vi blir snällare mot varandra i en gammal och någorlunda stabil demokrati med välfärdsambitioner.Jesus är sannerligen ingen härskare på mänskligt vis. Brevet till Diognetos skriver så här om Jesu lidande:

Gjorde han det – såsom en människa skulle tänka – för att upprätta ett skräckvälde med fasor och fruktan? Inte alls. Utan milt och vänligt, såsom en kung sänder sin kunglige son, såsom Gud sände han honom, såsom människa till människor, såsom frälsare för att vinna och ej för att tvinga. Ty våld finns inte hos Gud.
barockbloggen.blogg.se

2015-04-03 @ 07:03:16
Postat av: Klaus

Jo, det talar verkligen för trovärdighet och ett annat sätt att se på saker och ting, att inte väja för det skämmiga.
Intressant ändå att J utvalde Petrus och Paulus till uppdragen att stabilisera och sprida (om det nu var det som var uppdragen). Han valde för detta inte Thomas, Johannes eller Maria Magdalena. Han tycks ha valt ett par bulldozers och kanske var Petrus svek något som behövdes för att immunisera honom mot den frestelsen i framtiden. J visste ju om det, vad som skulle hända, och kanske att det behövde hända.
Bara mina funderingar.

Svar: Ja Petrus svek och Paulus hade en gång förföljt kristna, de hade fått mycket förlåtet och älskade mycket. Det hörde nog ihop samtidigt som det gör att även en syndare som jag ser att det finns nåd som räcker.
barockbloggen.blogg.se

2015-04-03 @ 08:56:01
Postat av: Lars

Kan vara som du funderar Klaus, jesus sa ju att herden kommer att dödas och fåren skingras, Petrus svarade Även om alla andra kommer på fall för din skull, så skall då jag aldrig komma på fall.Men Jesus sa: "Sannerligen, i natt innan tuppen gal skall du ha förnekat mig tre gånger." Petrus:- "Om jag så måste dö med dig, skall jag aldrig förneka dig.

Man kan undra om lärjungarna behövde en stor portion ödmjukhet...befodrade till sin inkompetens blev dom ju tvungna att lära ;) och jag har också funderat på det om inte Maria jesus mor och Magdalena hade varit att föredra.Men sedan enligt vad jag läst var dåtiden tämligen hård, accepterades inte att kvinnor undervisade vuxna män. Såg ett programm på Discovery channel om en kvinna som ville bli läkare i anikens Grekland ett arbete som var reserverat för män så hon klädde ut sig till man och arbetade ett tag, när bubblan sprack blev det jätte ståhej rättegång och dömt till dödsstraff..men någon släkting med lite anseende och makt räddade henne. Så jesus fick väl skicka gubbarna även om dom var korkade mellan varven om det skulle bli någon spridning på nyheterna om guds rike, tänker jag :)

Svar: Ja, det är intressant det du säger om kvinnorna, de fick ju inte heller röra sig helt fritt i alla samhällen men ändå finns det många kvinnliga församlingsledare och inte bara Lydia blev pionjär bland dem som tog emot evangeliet på olika platser. Också i Norden var kvinnorna först att ta till sig Vite Krist.
Men det vet vi ju ännu idag att med rådande könsmaktsordning så respekteras inte kvinnor och de flesta män kan exempelvis inte läsa böcker med kvinnliga huvudpersoner medan kvinnor klarar av att läsa om enbart män.

barockbloggen.blogg.se

2015-04-03 @ 10:22:28
Postat av: Klaus

Realpolitik, som det heter..

Svar: Samtidigt bryr sig Jesus egentligen föga om realpolitiken vis-à-vis kvinnor och ger dem en helt unik ställning liksom kyrkan också gjort genom tiderna trots så mycket kvinnohat som förvaltats av samma kyrka.
barockbloggen.blogg.se

2015-04-03 @ 10:29:07
Postat av: Lars

Exakt så kan man kalla det :)

2015-04-03 @ 10:42:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0