Sömnlös

 Predikaren 5:11 God är arbetarens sömn, han må äta litet eller mycket, men den rikes överflöd ger honom ingen ro att sova.
 
En sak som är svår att acceptera är att jag tillhör världens rika överklass och därmed är Bibeln inte först och främst skriven ur mitt perspektiv. Om än mycket komplex och stundom motsägelsefull så finns det vissa tydliga linjer i Bibeln och en av dem är att den konsekvent beskriver verkligheten från den fattiges perspektiv. Den trygga medelklassposition som vi är vana vid i litteraturens värld lyser bländande med sin frånvaro.
 
Den mest sömnlöse av alla rika sömnlösa i litteraturen är Ebenezer Scrooge, huvudperson i Dickens "En julsaga". Scrooge får inte sova natten till juldagen. Istället får han möta jul-andar som visar honom hur hans liv ser ut i verkligheten: ett liv där penningen fått makt över honom så till den grad att han inga vänner har, bara affärskontakter. Han oroar sig för att förlora sina pengar genom slöseri eller en dålig affär. Han bevisar Predikarens ord: "hopsparad rikedom blir sin ägares olycka.
 
Vår tids rika, som en majoritet av svenskarna tillhör, löser rikedomens oro med att träna på gym eller i skidspåret, tomgå utan mål och mening, surfa omkrig på nätet och småprata med ytliga bekanta. Ingen skörd behöver bärgas, ingen ren behöver vallas och handlastning av malm tillhör en förgången tid. Mat finns för både dagen och morgondagen och ändå är oro och depressioner ett ökande problem. Scrooge fick möjlighet att hitta en annan strategi genom julens andar. Dagens rika, som jag tillhör, får samma möjlighet just nu idag. Fastan är en möjlighet att bryta ovanor och få nya vanor.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: lars

bra och sanna ord från predikaren, har man ostadig anställning,akassa eller bidrag kan man verkligen märka att matriella ägodelar kan vara en svår belatning, om nätterna upptas av grubblerier hur man ska ha råd att besiktiga bilen, ska jag sälja den, kan jag ha internet och tv kvar, är jag låst av bindningstid, måste jag betala för att bli fri .
något jag lärt mig med många år av låga inkomster är att leva med "lätt packning" som skapar minst hjärte sorger

Svar: Ja, lätt packning är sannerligen det bästa. På tal om hjärtesorger så dör människor i förtid av hjärt - och kärlsjukdomar pga ekonomisk stress, mer här än i fattiga länder där hjärt-kärlsjukdomar inte är en så vanlig orsak till överdödlighet. http://www.hjart-lungfonden.se/-Nyheter-/Ekonomisk-stress-risk-for-hjart-karlsjukdomar/
barockbloggen.blogg.se

2015-02-27 @ 09:31:15
Postat av: Lars

Väldigt intressant länk Alma :) ja all den stress som är kan inte vara bra.

Svar: Nej. Ekonomisk stress är nog den allra värsta och den drabbar förstås fattiga svårt också men ekonomisk stress är vanligare i samhällen med stora inkomstklyftor inte i samhällen där fattigdomen delas mer lika.http://en.wikipedia.org/wiki/The_Spirit_Level:_Why_More_Equal_Societies_Almost_Always_Do_Better
barockbloggen.blogg.se

2015-02-27 @ 18:07:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0