Turlista

 Med på min turlista: mitt hem, Hr. Bråddjup och Kapten
 
Predikaren 9:11
det är inte de snabba som vinner loppet,
det är inte de tappra som vinner striden,
det är inte de visa som får bröd,
inte de kloka som blir rika,
inte de kunniga som har framgång:
allt är tillfällighet och slump.
 
Ulf Nilsson heter en man som ger föreläsningar för skolfolk. Det är en klok man. Det mesta av hans föreläsning har sjunkit ner i det omedvetna men hans vishet, som direkt hämtad ur Predikaren, minns jag. Han berättade nämligen om att går det oss väl i livet beror det på tur inte skicklighet och hårt arbete. Det är sannare än sant och lättar bördan för så många att få veta samtidigt som det begränsar den högmodiges skryt.
 
Fastan handlar om att bryta bojor, därför ska ni få ett tips som jag följt sedan föreläsningen för många år sedan:
gör en turlista! Skriv upp alla saker som gjort att du hamnat där du är just nu. Alla gånger du haft tur. På min lista finns förstås: råkade födas i Sverige. Bara det är en högvinst i livets lotteri.
 
Turlistan blir sedan en lista för tacksamhet och tacksägelse. Det är en god sak att ägna fastan åt.
 

Kommentarer
Postat av: Lars

Helt rätt, läser i tidningarna exempel som att Sverige hittils klarat sig genom den värsta ekonomiska krisen exempelvis pga borgarnas extremt skickliga politiker eller "vår" industri är skicklig och stark.

tomt Skryt, Sverige byggdes av generationer av hårt slit och vi hade tur som slapp krig så det fanns ett samhälle att bygga på när nästa generation tog över, äldre som tackas idag genom att dom får ligga i sina bajsblöjor på något hem och till dom som idag stoltserar med sin smartness,pengar,kunskap och sekulär tro, ja fädrena som byggde Sverige sjöng halleluja även om det är svårt att smälta den förtreten det kan innebära .

Svar: Exakt så är det, v råkar ha haft det väl förspänt och den tacksamhet som föds av den insikten behövs för bygga ett barmhärtigt samhälle där man inte skyller den sjuke och fattige för sin olycka.
barockbloggen.blogg.se

2015-02-28 @ 13:13:52
Postat av: klaus

Hen som skrev Predikaren skulle man ju vilja ta en pilsner med.
Men liite betydelse har det väl att arbeta hårt? Konstnärer av olika slag brukar ju säga att skapandet är 10 % inspiration och 90 % transpiration.
Men visst, att kunna jobba hårt är ju också till viss del tur..generna..
Men inte helt väl? I så fall är ju precis allt tur eller förutbestämt och människor totalt hjälplösa..

Svar: Ja där skulle Kalvin säga, jo allt är predestinerat och i Guds hand, medan Luther säger att vi också kan påverka vårt liv med vårt arbete och att vi kan välja att tro inte bara bli utvalda. Visst är jag lutheran och tror vi måste göra något av den tur vi fått som i liknelsen om talenterna (punden i 1917 års översättning) vi får olika telenter men de ska användas inte grävas ner.Men samtidigt så finns knappt någo som sliter mer än en fattig afrikansk kvinna som bilden visar och de har knappast full lön för mödan medan börsmäklare, ett av jordens mest onyttiga yrken, tjänar mest av alla svenskar på sitt överflödiga lekande med ettor och nollor.Jag tycker dessa ord från predikaren är en sådan tröst för ofta är det ju så att man sliter och släpar och gör sitt allra allra bästa och ändå blir det inte ens en tumme. Dessutom beror allt på tur, som du säger, en kan jobba dygnet runt utan men, en annan får en stroke av samma livsstil. En föds till rikedom och överflöd en annan föds på gatan och får klara sig i slummen. Den rike har små anledningar att inbilla sig ha förtjänat sin rikedom och den fattige lika litet anledning att tro att de förtjänar sin fattigdom.
barockbloggen.blogg.se

2015-02-28 @ 17:22:52
Postat av: Lars

Tror det rör sig om sinnesinställningen Klaus att man är medveten om att man hade en mängd turliga omständigheter, du minns kanske ,katoliken jag berätta om innan som hade en nära döden upplevelse. Han berättar i sin bok att han blev visad hur framtiden skulle gestalta sig, bland annat berätta han om bank kollapser, boken gavs ut 2001 och jag köpte den då. Minns jag skrattade lite åt hans utsagor och tänkte jaja, bevisar sig nog att han är en snurr profet med syrebrist i hjärnan, banker kan väl inte gå omkull. i synnerhet svenskars sekulär tro bygger ju på att regeringar, pengar, vetenskapliga framsteg alltid kommer att finnas man kan luta sig tryggt tillbaka på,och yvas över, ungefär som gamla grekiska gudar uthuggna i sten, finns en gamal medeltida goliardisk poem från 1200-talet som är en klagosång över ödet och hennes gudinna som i romersk mytologi heter fortuna som är rätt intressant:

http://sv.wikipedia.org/wiki/O_Fortuna

Ibland framställs Fortuna med bindel för ögonen och ett hjul, ibland avbildas hon med ett ymnighetshorn i vänstra handen och i den högra ett skeppsroder.

Självklart måste man arbeta på något sätt och hoppas det blir lön för mödan , men bra att bygga sitt hus på klippgrund och inte lös sand menar jag i dessa ekologiska tider finns en bra engelsk term ..Sustainable

Svar: Ja så är det. Bibeln lär oss att leva hållbart och hålla ut. Men också att inse att livet är orättvist och lär os satt tas med det. Att varken yvas över det som ytterst beror på ren tur eller lägga självförebråelser till den olycka som kan drabba oss. Det är bra att vara medveten om att vilken dag som helst kan min lycka vända så jag får tigga framför ICA och att han som sitter där och tigger inte förtjänar det mer än jag förtjänar att vara i positionen att välja att ge eller inte.
barockbloggen.blogg.se

2015-02-28 @ 22:10:37
Postat av: klaus

Ja, suck..läskigt..

2015-03-01 @ 08:42:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0