Vila och arbete

Söndagsutflykt till Pullinki
 
Predikaren 3:22 Jag insåg att det inte finns något gott för människan utom glädjen i arbetet; det är hennes beskärda del.
 
Hela Bibeln handlar om rytm och variation. Dagarna är inte alldeles lika varandra. En dag i veckan är en vilodag, vart sjunde år är ett viloår då även jorden ska vila och vart sjunde sjunde år är ett jubelår då allt återgår till ett jämlikt tillstånd. Slavar blir fria, jordegendomar återställs till sina urpsrungliga ägare och inkomster och förmögenheter fördelas rättvist. Vissa tider på året är det fasta och andra tider är det fest, däremellan har vi vardagen med arbete.
 
Predikaren menar att det enda roliga vi har är detta arbete. Vilket hån mot den som har ett trist jobb, kan man tänka. Men jag har haft så många olika jobb och jag håller med Predikaren. Arbetsglädjen är ett mirakel men den gör verkligen livet meningsfullt. I arbetet, vilket som helst-nästan- kan vi glömma oss själva och gå in för att utföra en uppgift på bästa sätt.  Fester är inte hälften så uppslukande. Flow upplever då jag aldrig i en fest däremot i arbetet. Även tunga sysslor som vårdarbete ger flow-upplevelser om man engagerar sig i arbetet. En fest ger aldrig flow.
 
Det finns en stor kärlekshemlighet i att veckan består mest av arbete men om den sjunde dagen inte får vara vilodag blir det fel. Vi behöver rytmen av vardag och söndag, fasta och fest. Idag är det söndag, vila och gudstjänst i ett. Sedan kommer vardagen igen med arbete och gudstjänst i ett.
 
På söndag har vi tid att lyssna på Arvo Pärts Te Deum i drygt 32 minuter:
 

Kommentarer
Postat av: Lars

Trevligast är det ju att arbeta med något man har talang för och tycker är kul,Filmregissören james Cameron exempelvis tycks gilla den yttre och indre rymden och utforskar via film och även på riktigt.

http://www.deepseachallenge.com/the-team/james-cameron/

Vill man jobba med något som är "utvecklande" hjälper det ifall man har mycket pengar ;)men man kan hoppas någon gång i framtiden att löpande band arbeten och liknande försvinner, men trädgårds/kyrkogårds arbete är inte illa om man gillar grönt och djur :) satte upp ett "levande pil staket" på kolonin idag, ska bli grönt till våren :

https://www.youtube.com/watch?v=GuaetH5TQwE

ora et labora = be och arbeta menade Benediktinerna var en bra väg

Svar: Ja, den sortens meningsfullt arbete som jordbruksarbete är var nog vad Predikaren tänkte på. Att sälja godis och cigaretter mitt i avgasmolnet på gatan i Bogotá var nog inte tanken och det tillhör definitivt de jobb som inte borde finnas. Härligt med pilstaket! Det är tydligt hur avlångt vårt land är. Här kan man bygga en mur av isiga snöblock just nu.
barockbloggen.blogg.se

2015-02-22 @ 19:14:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0