Indifference

 Jésus et le figuier stérile av en anonym ikonmålare
 
Markus 11:18 De var rädda för honom, eftersom alla människor var överväldigade av hans undervisning.
 
Stilla veckan var inte alls stillsam för Jesus och hans lärjungar. Veckan inleddes med intåget i Jerusalem och sedan drev han ut månglarna ur templet. Då börjar de religiösa ledarna bli riktigt rädd för vad Jesus skulle kunna göra med sin popularitet.
 
För oss verkar det orimligt att folket skulle hylla Jesus som Messias på söndagen och sedan ropa "Korsfäst" på fredagen, men egentligen är inget mer logiskt. Jesus red visserligen in i Jerusalem på kungligt maner, men i stället för den mula som användes vid Salomos kröning red han en liten arbetsåsninnas föl. Folket hyllade honom ändå, fast det för några måste ha tett sig som om han drev med Messiasförväntningarna hos judarna när han valde åsnan framför den ståtliga mulan. Men de flesta såg väl det parodiska intåget och bortdrivandet av köpmännen ur templet som tecken på att han stod på deras sida, småfolket mot makthavarna.
 
Men sedan valde han ju att gå på tjejmiddag på kvällen i stället för att inte Jerusalem och upprätta sitt kungarike. Han förbannade också ett stackars fikonträd som inte bar frukt fast det var fel tid på året för fikon. Sedan profeterade han om att templet i Jerusalem skulle rivas ner. Han är totalt ointresserad av att agera smidigt och snart börjar många vända sig ifrån honom. Och prästerna som var rädda för honom börjar smida planer för att göra sig av med honom. 
 
Säga vad man vill, men speciellt brydd om popularitet och makt var Jesus inte. Liksom Tom Bombadill inför maktens ring är Jesus fullkomligt indifferent= likgiltig inför makt. Han förändras inte åt något håll, en annan betydelse av in-different, av makt. Tyvärr kan det också vara ett säkert sätt att skaffa sig fiender på. Något hotfullare för maktmänniskor än de som inte bryr sig om maktens lockelser eller hot finns inte.
 
Sedan fanns ju alla de som fick sina förhoppningar grusade när Jesus bara smet till Betania när han hade chansen att ta makten. De som ville att han skulle bli "kalif i stället för kalifen" och så gör han det inte. Drev han med dem när han red in på den lilla åsnan? Gjorde han narr av deras längtan efter en  ren religion, rättvisa och frihet från romarnas välde? När han rensat templet, varför tar han inte över från det korrumperade prästerskapet?
 
När Jesus sedan på onsdagen gör något ännu mer uppseendeväckande anstötligt börjar Hosianna-ropen bytas ut mot Korsfäst-skanderande och Jesu dramatiska sista vecka i livet har nått "the point of no return".
 
 

Kommentarer
Postat av: Lars

Jesus var verkligen udda på många sätt, om man ser exempelvis hur han behandlade kvinnan som var känd i staden som "synderska" (förmodligen prostituerad) när han var på fin herrmiddag med fariseer , ett guldläge att skryta med sin renlärighet och makt inför gud så tycker jesus att det är ok att en prostituerad gråter och tvättar hans fötter,vore han rädd om sitt "varumärke" skulle han kanske säga till henne att träffas i hemlighet efter finmiddagen med religions lärarna, men hon söker nåd och upprättelse där direkt som ett litet barn och får den ..dina synder är förlåtna, Jesus förklarar det här med förlåtelse för farsiseen simon vars hus han gästar, men säkert bland simons kolleger gror föraktet för jesus som man tycker gör sig till gud genom att förlåta och umgås med smutsiga människor.Jesus fick utstå spott och spe för att han gjorde det rätta.Han var inte PK (politiskt korrekt) för att använda en mer nutida term :)

Hos profeten Jesaja läser man:... han tuktades för att vi skulle helas, hans sår gav oss bot..

Som fariseerna visar och även vår nutid är människor inte alla gånger så snälla och förlåtande gamla oförätter kan hållas vid liv hela livet, människor håller kanske stolt fast vid att dom minsann inte gjort något fel men psalm 130 säger..Hos Dig finns förlåtelse och därför fruktar man dig.

I förlåtelsen finns en väldigt lösgörande kraft men som kräver att man sväljer stolthet och i vissa fall inbillning att man är viktig på något sätt, det kräver en viss mjukhet i hjärtat, Lisa Gerrard sjunger "come Tenderness "

https://www.youtube.com/watch?v=4BXNRwxNeNM


Svar: Preach it brother!
barockbloggen.blogg.se

2015-04-01 @ 01:19:52
Postat av: Klaus

Lisa Gerrard är jättebra, nästan lite läskig ibland bara. Det finns saker hon gjort som låter precis som en gigantisk ängel på domens dag. Oändligt vackert och skrämmande på samma gång. (Hittade ett par på Youtube: Sanvean och Host of Seraphim).

2015-04-01 @ 10:26:03
Postat av: klaus

Folket: Det kan ju ha varit lite olika grupperingar också. Själv är jag (trots att jag är vänster) skeptisk mot begreppet "Folket". När de stred om makten i Egypten för en tid sedan så använde sig båda sidorna av det ordet, och de hade kanske också 40 % var. För mig (jag talar bara om min upplevelse) så känns just det ordet inte förståeligt. SD är t ex en del av folket...

Svar: Perecis. "folket" är evrkligen aldrig en enhetlig "massa" som är ett ännu värre marxistord. Jag talar nu här om den slags "känsla" då en opinion svänger, för det tror jag den gjorde Jesu sista dagar eftersom han faktiskt var ganska tyken och dryg även mot sina anhängare. Det här var en tid av många upprorstankar och drömmar om det befriade Israel. Ute i provinserna fanns också kejsaropponenter och de som ville bli kalif i stället för kalifen samtidigt som slavarna förtrycktes så hårt att de ibland inte alls stod ut längre. De fria romarna och grekerna i trakten kunde bokstavligen varje natt känna att de sov med fienden. Att Jesus då verkar närmast driva med dem som ropade Hosianna måste ha gjort många besvikna så opinionen svängde. Sedan tror ju jag att fler än en ropade att Jesus skulle befrias, inte Barabbas i Pontus Piltaus grymma lek. För övrigt har jag ingen förståelse för dem som menar att romarna glorifieras i evangelierna, Pilatus framstår för mig som en utstuderat grym "good cop"-bödel utan minsta spår av förbarmande. Han leker ju bara med människors liv totalt renons på medlidande. Rädd för kejsaren och rädd för "folket" beredd till vad som helst för att behålla makten och livet en natt till.
barockbloggen.blogg.se

2015-04-01 @ 18:56:08
Postat av: Lars

Kul du gillar Lisa gerrard, klaus känner igen titlarna från när hon var med i gruppen dead can dance, hade alla deras skivor, men sedan har man sorterat och rensat ut cd skivor, var bra i början sedan stog dom alltmer och blev dammiga medans man istället fann all musiken på Youtube

2015-04-01 @ 19:14:04
Postat av: klaus

Lisa Gerrard: Lyssnade på Come tenderness, den var så innerlig.
Jag kom på sedan vad jag sökte efter som den gigantiska ängeln, det numret heter Sacrifice och rösten är tjugo mil hög och det går inte att avgöra om det är en manlig eller kvinnliga stämma.

2015-04-01 @ 22:04:51
Postat av: klaus

Lisa Gerrard: Lyssnade på Come tenderness, den var så innerlig.
Jag kom på sedan vad jag sökte efter som den gigantiska ängeln, det numret heter Sacrifice och rösten är tjugo mil hög och det går inte att avgöra om det är en manlig eller kvinnliga stämma.

Svar: Nu måste jag ju googla på henne för om ni gillar henne måste det vara något riktigt intressant jag hittills missat..
barockbloggen.blogg.se

2015-04-01 @ 22:04:52
Postat av: klaus

Lisa Gerrard: Lyssnade på Come tenderness, den var så innerlig.
Jag kom på sedan vad jag sökte efter som den gigantiska ängeln, det numret heter Sacrifice och rösten är tjugo mil hög och det går inte att avgöra om det är en manlig eller kvinnliga stämma.

2015-04-01 @ 22:04:52
Postat av: Klaus

Fortfarande stora problem med att det verkar som att man inte fått iväg sin kommentar, därför samma kommentar 3 ggr. Detta verkar gälla mobilen.
En annan sak som händer, vid datorn, är att kommentarsrutan inte dyker upp.

Lisa Gerrard beskriver sig som kristen och känner sig fylld av den helige ande. I hennes fall blir jag inte förvånad om det stämmer.
https://www.youtube.com/watch?v=JgvKMnrig74

Svar: Vet inte om mina svar syns heller. Men skrev igår att jag håller på med en flytt till en annan plattform som jag hoppas ska funka bättre. Har aldrig hört Lisa Gerrard förut men igår somnade jag till Silver Tree. I går lysande maken lyssnat på henne på sitt jobb så vi har berikats av ditt och Lars tips.
barockbloggen.blogg.se

2015-04-02 @ 07:36:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0