Palmsöndagskväll

Markus 11:11 Och när han hade sett på allt vände han tillbaka till Betania med de tolv, eftersom det redan var sent.
 
Jesu attityd till makt, sin egen och andras är så befriande respektlös. Bibeln, liksom livet, vimlar av exempel på goda människor som korrumperas av att få makt eller skräms av makthavare. Jesus tillhör inte dem.
 
När han gjort sitt triumfatoriska intåg i Jerusalem på åsneryggen tar han inte tillfället i akt att predika eller intaga templet efter att han slängt ut månglarna därifrån. Nej han går på sightseeing. Sedan promenerar han hem till sina vänner i Betania igen.
 
Samma totala respektlöshet för människors lajks och dislajks önskar jag rådde i mitt liv. So help me God!
 
I stället för maktövertagande äter Jesus kvällsmat med Marta och Maria i Betania. Målning av Jan Vermeer målad något år före 1655.
 

Kommentarer
Postat av: Lars

Ja en av många härliga saker med jesus är hans syn på makt och anseende, i galaterna räknas det upp vad som tillhör köttets gärningar och beroende på översättning så näms bland annat maktkamper , som du så bra visar så slänger jesus ut månglarna sedan går han på tjej middag.
Didache säger något bra: Du skall inte upphöja dig själv och inte heller ge rum för övermod i din själ. Din själ skall inte umgås med de högdragna, utan du skall umgås med de rättfärdiga och enkla.

Enormt tröttsamt tycker jag om man stöter på människor som kräver särbehandling på grund av titlar eller att dom har mycket pengar och det är verkligen en befrielse att umgås med dom enkla ;)

Svar: Jag tycker det engelska ordet indifferent passar bra på Jesu inställning till status och makt. Han är som Tom Bombadill helt opåverkad av makt, han är oförändrad, och helt ointresserad av den. Vad jag hatar att de tog bort Tom Bombadill i filmen, han är klart bäst men också mest gudslik, dvs svårbegriplig och mångfacetterad. I filmens och datorspelens förenklade värld är han knappast en favorit.
barockbloggen.blogg.se

2015-03-30 @ 17:31:53
Postat av: Klaus

Minns vad Aragorn sa när Elrond övertalar honom att följa sin plikt och ta på sig makten genom att göra svärdet helt igen: "I do not want that power, I've never wanted it".

De bästa ledarna är de som är motvilliga till ledarskapet, ty de hava inte så stora egon.

Svar: Precis så är det. De bästa ledarna skyr makten.
barockbloggen.blogg.se

2015-04-01 @ 10:29:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0