Vishet

 
 
Predikaren 6:8 Vilken fördel har den vise framför dåren? Vad hjälper det den fattige att veta hur man möter livet?
 
Det Predikaren säger här är ju alldeles riktigt ur en aspekt men är numera obsolet, föråldrat. Han levde Ante Christum-före Kristus och här syns den stora vattendelaren i världshistorien tydligt. För visst spelar det roll för den fattige om hen vet att hens liv är meningsfullt och att det blir en rättvis dom till slut.
 
Men det kunde förstås inte Predikaren veta, för Jesus hade inte fötts ännu, Jesus hade inte uttalat saligprisningarna ännu :
”Saliga ni som är fattiga,
er tillhör Guds rike.
Saliga ni som hungrar nu,
ni skall få äta er mätta.
Saliga ni som gråter nu,
ni skall få skratta."
 
Predikaren visste inte heller att Jesus skulle dö på korset och uppstå igen för att visa att han hade täckning för sina ord. Men vi vet.
 
För den fattige idag är vishet en sak som gör stor skillnad för vishet är att känna nåden som Jesus ger. Och om det är något som gör även tunga vägar i branta, långa uppförslut lättare att bestiga är det den nåden.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lars

Predikaren verkar känna sig fram i sina texter testar olika ståndpunkter, verkar som att han bestämmer sig för att visheten är bättre än dårskap, ljuset bättre än mörkret , även om det slutar i graven , gud finner en lösning säger han, som pekar framåt --->

Svar: Ja, verkligen, Predikaren är ett bra exempel på att Bibeln inte är ens på avstånd släkt med en propagandaskrift. Ingen skulle komma på att ta med Predikaren i Bibeln i dagens läge. Men jag tycker den är befriande läsning och upplysande. Predikaren tror ju inte på liv efter döden tex, han är synnerligen ofrom men tänk vad han är klarsynt! Dessutom är det intressant och ganska sorgligt, att han har så rätt i det mesta av sina iakttagelser även nu. Orättvisor och våld råder, den fattige föraktas än idag och det är ingen ände på bokskrivandet=)
barockbloggen.blogg.se

2015-03-02 @ 17:06:41
Postat av: klaus

Ja, befriande att Predikaren, Höga Visan och Job får vara med. Jag tror nog att det hade blivit ett mer "religiöst korrekt" urval idag, allting skulle liksom tala med en tunga från en synvinkel och inte så spretigt. Men det spretiga känns sannare.
En sak som är så underbar med Barockbloggen är att den INTE bara är "religiös" utan släpper fram en massa olika delar av livet precis på det sätt som verkligheten själv gör.
Det är klart att det finns saker som bara är alltför far out, men det finns en hel del som borde räknas in när sanningshalten om tillvaron är påtaglig.

Kom att tänka på den ofromma "Carmina Burana" som innehåller så mycket smärta, bitterhet, sexuella känslor, skämtlynne, skönhet och längtan och mycket annat, dessa sekulära texter som Orff tonsatt. Jag tror att min association till CB kommer från temat Predikaren. Lite samma anda.

Svar: Tack för att du gillar min bloggs blandning av det mesta som har med livet att göra. Precis som Bibeln. Det är egentligen ganska konstigt att officiell kristendom nischat in sig snävare än urkunden har gjort. Som du säger finns ju gränser, vi kan hoppa styckmorden och utrotningskrigen, men i övrigt känner jag inte större behov av censur än de som fastställde Bibelns kanon en gång i tiden.
Ja Predikaren och Carmina Burana är samma andas barn på mer än ett sätt.
barockbloggen.blogg.se

2015-03-03 @ 16:17:57
Postat av: klaus

Ja, det mänskliga livet pre-Kristus och tyvärr, för närvarande, även post-Kristus i vår sekulära kultur.

Svar: Precis, livet utan nåd är inte lätt-idel tomhet beskriver Predikaren det som.
barockbloggen.blogg.se

2015-03-04 @ 21:35:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0