Mer fritid mindre miljöpåverkan och friskare människor

varför vill vi absolut INTE ha det?
 
Varför vill alla partier att vi ska jobba mer? Nu senast Socialdemokraterna, vi ska jobba mer, vi ska jobba tills vi stupar någon gång i 90-årsålderna, vi ska jobba jobba jobba. Sverige ska ha fler i arbete minst åtta timmar om dagen än resten av Europa, tycker Stefan Lövfén och statsminister Fredrik Reinfeldt kontrar med att vi måste höja pensionsåldern.
 
Varför? undrar jag. Vi har många arbetslösa unga, när ska de få en chans på ett hederligt arbete?
 
Industrin effektiviserar, inte gör de det för att sätta FLER i arbete utan färre. Kan du komma på en enda uppfinning som inneburit att fler fått jobb? Nej nu gör en grävmaskinist vad hundra pojkar med spade gjorde för hundra år sedan. En datoriserad sekreterare gör hundra maskinskriverskors jobb. En skogsskördare ersätter hundratals arbetare.  Hur många kor hinner en människa handmjölka per dag och hur många kor mjölkas samtidigt av datoriserade mjölkningsmaskiner i dagens ultramoderna kovänliga ladugårdar? Finns en enda växeltelefonist kvar i arbete någonstans på jorden?
 
Jag har skrivit det förr och skriver det igen: Marx trodde att effektiviseringar i industrin skulle leda till fyra-fem timmars arbetsdag och en ökad kulturell aktivitet. Arbetare som slitit i 12 timmar per dag, 6 dagar i veckan skulle i stället jobba fem dagar i veckan fyra-fem timmar per dag och sedan  odla i sin trädgård, sjunga med sina barn, måla, gå på språkkurser, dansa, resa, ja, leva.
 
Nu har vi i Sverige alla möjligheter att förverkliga denna dröm, ändå är högern och sossarna rörande överens om att vi ska jobba mer. Vi är idag 20% effektivare än på 1980-talet ändå jobbar vi MER än då. Varför? Jo, för att (över)konsumera så vi knäcker jordens tillgångar i ännu mer intensiv takt än vi gjorde på 1980-talet. Vi ska byta ut dugliga kök mot modernare. Vi ska slänga kläder som passar och knappt är använda för att köpa nya mer moderiktiga. Vi ska byta våra fullt fungerande mobiltelefoner mot I-pads. Vi ska flyga till Thailand två veckor varje år. Vi ska ha minst två bilar i varje hushåll, även i storstäder där bilar bara är i vägen och lokaltrafiken fungerar utmärkt. Klimathotet viftas bort med någon vag odefinierad dröm om att "tekniken" ska fixa problemet, inte vi själva. Vi har ju förstås inte tid. Vi ska ju jobba mer för att kunna köpa mer.
 
Ja, med "vi" menar jag förstås vi som har jobb. De som inte har jobb skulle naturligtvis lättare få jobb om vi delade jobben på fler med sänkt arbetstid för alla, men då skulle det vara svårt att bedriva den politik som bedrivs just nu som går ut på att sänka reallöner och svälta ut arbetslösa så de går med på att vara daglönare utan anställningstrygghet, gratis praktikanter och Fas treare utan att knota. Kloka Underbara Clara tog nyligen upp detta i en radiospaning. Börjar detta vara en fråga som fler än den alltid lika otidsenliga Barockbloggen vågar diskutera? Man får väl hoppas att jag och Clara inte är tvås ropande röster i öknen.
 
Eller ska vi hoppas på att vi är just det, ens ropande röst i öknen var ju början på en världsrörelse som lär oss: "bekymra er inte för mat och dryck att leva av eller för kläder att sätta på kroppen. Är inte livet mer än födan och kroppen mer än kläderna? Se på himlens fåglar, de sår inte, skördar inte och samlar inte i lador, men er himmelske fader föder dem."
"Sermon on the Mount" by the Flemish baroque painter Frans Francken the Younger.
"Bergspredikan" av den flamländske barockmålaren Frans Francken den yngre

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0