Ortografi

Ortografi är ett fint ord för hur man stavar och vilka tecken man ger de olika språkljuden i ett språk. Finskan och nordsamiskan har en okomplicerad ortografi där i stort sett ett tecken(grafem) står för ett språkljud(fonem). Svenska är inte fullt lika enkel. Exempelvis kan vi uttala stj i stjärna likadant som tio i lektion och ch i chans uttalas inte lals likadant som ch i ordet chock. Franskan har en ortografi med väldigt många överflödiga grafem, trots detta är fransk ortografi ganska konsekvent. Ett exempel på fullständigt omöjlig ortografi är engelskan-jagtror knappt att det finns en mer förvirrande stavning än den engelska.

Min lilla häst har ett franskt namn fast hon härstammar från Wales och många welshponnyer antingen har engelska eller kymriska namn. Hennes pappa och mamma hade dock franska namn båda två, pappa Cognac har jag redan skrutit om, men jag kanske inte nämnt hennes mamma Charm. Charm SPAR 35-76-5279 (e. Örnäs Attila RW 29 u. Friars Silver Spray RWM 192) och Cognac har exempelvis kymriska Coed Coch-hästar i stamtavlan. Bland andra den berömda Coed Coch Barwn RW 2, pappa till Charms farfarsmor Säfstaholms Farah Diba RW 9.

Men mitt ärende var mer den lilla förvirring som kan uppstå om vår lilla slottsfrökens (chateau = slott på franska) namns stavning. Chateau SPAR 35-92-5353 är hennes stamtavlenamn. Chateau är ett perfekt namn, kort och lätt att uttala och lystra till. Vanligtvis har hästar namn som Marc Chagalle men kallas allmänt för Frasse eller Sparbankens Minuten och kallas för Otto. Detta är förvirrande för nykomlingar till en ridskola då man bara hör det vardagliga smeknamnet som inte alls påminner om  stamtavlenamnet som hänger ovanför hästens box eller spilta. Men Chateau var det ingen mening med att hitta på ett annat namn åt så vi ändrade på stavningen som inte förändrar uttalet på namnet. Vi har en smekstavning i stället för ett smeknamn. Lite eljest precis som vår häst är mycket speciell(tycker i alla fall vi). Dessutom ser det snyggt ut när man skriver det med typsnittet Matisse, testa själv!

X.et kom faktiskt från en stallkompis som kallade henne Chatuxen-fuxen som smeknamn ibland, så visst har hon smeknamn, ganska många faktiskt-kärt barn har ju många namn som bekant.

Hästen längst upp är inte Chateaux utan hennes pappa Cognac. Visst var han en snygging, han med. Men jag har ingen aning om vad han kallades. Eller hade han bara en vardagsstavning som vår Chateaux?

Kommentarer
Postat av: Johanna

Jättesnygg!

2010-08-19 @ 13:29:39
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Visst! Jag tycker ju förstås att Chateaux är rätt lik sin pappa.

2010-08-20 @ 19:24:12
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Johanna

Tack för tipset. Ska du rida på Ewakursen i sept?

2010-08-20 @ 23:23:39
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Alma - Lena

Jo, jag tar ett pass per dag. Kommer du med din häst?

2010-08-21 @ 14:01:08
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Chricko

Hej, Baroc har också Coed Coch Barwn i stammen :)

2010-08-25 @ 19:49:40
Postat av: Alma

Ja, vad kul! Han var ju en riktig avelsmatador som så många från Coed Coch-stuteriet. Fick veta av min vän Ceri från Wales att Coed betyder skog och Coch betyder röd och Barwn betyder baron, alltså heter han "Den röda skogens baron" i översättning. Jag älskar den sortens värdelöst vetande!

2010-09-03 @ 20:37:47
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0