Vackra höstdagar



Vackra höstdagar har vi inte varit bortskämda med denna blöta september. Men när solen tittar fram gör också miljoner vackra svampar det. Hur fort växer de egentligen, plötsligt är de bara där.

Soliga höstdagar är perfekta riddagar också. Fast det mörknar tidigt  nu när vi passerat höstdagjämningen.









Kristet skivomslag



När jag fick se den här bilden kom jag att tänka på hur kristna skivomslag skulle se ut på den tiden det fanns små skivbolag som nischade in sig på omöjliga genrer som kristen rock och pop. Var det en grupp som gjort skivan  skulle alltid bandmedlemmarna antingen stirra åt varsitt håll, eller svamla framför kameran. Här har dessa två teman kombinerats.

Jag funderar då över varför? Vad ville man förmedla med dessa omslagsbilder? Att kristna musiker var härligt autistiska utan normala sociala kontakter? Att man var lustigt crazyyy och inte alls några torrbollar? Trodde man att alla tror att samtliga kristna musiker är übersociala tråkmånsar så man ville krossa fördomar med att visa upp sig som enstöriga bondkomiker?

Eller tyckte man att det är så här vi är: socialt obegåvade pajasnaturer, så godhjärtade medmänniskor måste köpa CDn för att förbarma sig över de stackare som spelat in den, och dessutom gjort sitt bästa för att göra ett inbjudande omslag. Ett omslag som bara är underligt. Kanske, hemska tanke, trodde man att detta var det coola sättet att presentera sig? Eller var man bara helt enkelt ovan vid att bli fotad?

Sådant skulle aldrig hända med unga människor idag. Alla är som födda fotomodeller och fotar varandra och sig själva hela tiden. Med den digitala revolutionen försvann inte bara skivbolag i parti och minut, den kameraskygge garagemusikern har nu bytts ut mot en hoper linslöss till artister med fotomodellkvaliteter men med enahanda datorgenererad musik som bara duger på spinningpass och dagisdiscon.

Musik av en sådan där grupp som såg ganska autistisk ut i början av karriären:


Wangari Maathai

Jag är dålig på att komma ihåg nobelpristagare eftersom jag ofta inte vet vilka de är innan de får det, säkert välförtjänta, priset. Men 2004 läste jag miljöpedagogiken till min lärarexamen och då fick en mycket välförtjänt hjältinna priset: Wangari Maathai, och henne har jag inte glömt.

Det var ett omstritt fredspris-som det brukar vara- men denna gång var orsaken att Maathai arbetade med miljöfrågor och priset var därför inte direkt riktat mot fredsfrågor. Att sedan skogsskövling och vattenbrist är verkliga orsaker till många konflikter som felaktigt kallas "etniska, religiösa" och liknande, var anledningen till att hon fick just fredspriset. Priset fick hon för arbetet mot skogsskövling och för trädplantering i sitt hemland Kenya genom sin rörelse The Greenbelt Movement.

Skog innebär så mycket: skugga för undervegetation, djur och människor vilket leder till biologisk mångfald. Skogen innebär ved till mattlagning och ju närmare skogen är byn desto kortare väg får kvinnorna gå för att samla dagens vedranson och de slipper de långa farliga vägarna i stekande sol. Skogen ger också mat för djur och människor. Jorden försvinner inte utan skyddas mot uttorkning, regn och erosion. Vattnet stannar kvar i skogsmarken eftersom jordtäcket stannar kvar, flodernas flöde blir jämnare-ja hela ekologin och samhället blomstar där det finns levande skogar.

Därmed försvinner grundorsaken till alla konflikter; konkurrensen om resurserna. Om resurser som vatten och skog finns i tillräcklig mängd finns ingen konfliktorsak. ALLA konflikter är i grunden konkurrens om resurser, de är ALDRIG etniska, religiösa osv.

Det lärde oss Wangari Maathai. Nu är hon död efter 71 år på den jord som hon gjorde till en bättre plats att leva på. Hon fattas oss!

Palestrinas Reqiuem, Mässa för de avlidna, spelar jag för henne:


Laughter party



PÅ urbefolkningsfestival i Kiruna kan man lära sig många intressanta saker. För några år sedan var det en sådan festival där en navajoindian berättade om hur man gjorde hemma i hans by. Varje gång ett barn föddes började alla i byn att försöka få det lilla barnet att skratta för första gången. Det var den största ära man kunde tänka sig att vara den första som fick ett spädbarn att skratta högt. Den som fick barnet att skratta fick då den stora äran att bjuda hela byn på fest, barnets-första-skratt-fest.



Vilken härlig sed! Men jag inser att även här hemma är vi likadana, nu när vi varit hos lilla Signe. Vi tävlar alla om vem som kan få henne att skratta högt. Vi gör roliga ljud och kittlar henne. Vi lyfter henne högt i luften och trycker på hennes söta näsa. Alla vill vi höra hennes rara lilla skratt.



Jag lyckades få henne att skratta lite genom att prata franska med henne. Det fungerade också alltid med Elis när han för ett ögonblick sedan var lika liten som Signe. Den som lyckades bäst var dock gammelfaster som gav henne en mobil med mjukisdjur som snurrade runt medan den spelade Rock around the clock. Åt den skrattar hon högt och hjärtligt hela tiden.



Navajokulturen verkar vara en vänlig och gladlynt kultur som fostrar vänliga och gladlynta barn. Så hoppas jag att vi som tävlar om att få Signe att skratta också bidrar till att hon får ett glatt sinne. För även om det visst spelar stor roll hur man har det, så är det också ganska viktigt hur man tar det här i livet. Allt blir lättare med ett skratt-party då och då.



Regn, regn, regn - men inte i Mali

Minns ni att himlen kan se ut så här?


I Mali längtar man efter regnet som aldrig kommer. Det är ju inte bra att leva utan regn. det vet jag, men börjar det inte gå till överdrift nu?

 

Det kan vara skönt att drömma sig bort till soliga Mali med denna MYCKET afrikanska video och supersköna låt med massor av vackra kvinnor- och är inte Mariam supercool i rakat hår?  Varför ser Reinfeldt så trist ut i sin skalp? Och varför är vi svenska kvinnor alltid så trist klädda? För att inte tala om svenska brudgummar! Och vad mysigt det är med romantiska videos, med brudparet i vitt, där man bara får ana den där avslutningskyssen!

 

 


L'autunno di Vivaldi

Nu har det varit tyst ett bra tag igen och för att fördriva regnandet som tog i igen efter tre dagar av härligt höstsoligt väder bjuder Barock-Olga på allegrot ur Vivaldis hösten. Speciellt bör nämnas att den snobbige kommisarie Morse inte stod ut med den lättillgänglige Vivaldi. Barock-Olga är dock en enkel natur och hon gillar musiken som Vivaldi skrev för flickskolan/barnhemmet där han arbetade. Enkel musik som många gillar måste inte vara dålig smak, det hävdar Barockbloggen bestämt!











"Vägen, du ska följa den"*

Dagens söndag, den trettonde efter Trefaldighet/i Pingsttiden har som tema "Medmänniskan". Därför passar det så bra att just denna dag minns de minnesgoda som var med 1961 Dag Hammarskjöld och vi andra får möjlighet att stifta bekantskap med denna fascinerande människa. Han dog nämligen för 50 år sedan just idag. Han verkar ha varit så genomhederlig och helt annorlunda mot det mesta man hört talas om i maktens högsta kretsar. Dag Hammarskjöld var generalsekreterare för FN från 1953 tills hans plan störtade över Nordrhodesia, idag Zambia, 18 september 1961.



Svenskarna var stolta över denna FNs mest kände och inflytelserike generalsekreterare tills hans bok "Vägmärken" kom ut 1963. Sverige har aldrig varit mer hatiskt mot all religion och andlighet än just då och denna bok är en andlig bok på alla sätt så media förpassade honom in i historiens glömskedimmor med en generad rodnad på kinderna.



Numera är Dag Hammarskjöld mer erkänd igen, just på grund av sin bok "Vägmärken", Sverige är mindre hatiskt mot andlighet idag. Nu finns en pilgrimsled i Kirunafjällen uppkallad efter Dag Hammarskjöld, som själv var en hängiven fjällvandrare "mountaineer" som han själv sa i en intervju jag nyss hörde här, där han jämförde mountaineering med att leda FN. Citat från "Vägmärken" finns på de olika rastplatserna. Ett citat som speciellt passat in i mitt liv de senaste åren är:
"Du kan aldrig återvända, en annan man kommer till en annan stad."



Men kanske behöver jag just nu mest höra:
Att aldrig låta framgången dölja sin tomhet, insatsen sin intighet, arbetslivet sin ödslighet, och så att bevara sporren att nå vidare – den smärta i själen som driver oss själva. Se dig inte om. Och dröm ej om framtiden: den skall ej återskänka dig det förgångna eller tillfredsställa andra lyckodrömmar. Din plikt och din belöning – ditt öde – är HÄR och NU.
Leta upp "Vägmärken" på ditt bibliotek eller ännu hellre på ett antikvariat, det är nämligen en bok att ständigt återläsa.
*citat ur Vägmärken

Höstvandring



På hösten får jag nästan alltid lust att flytta eller på något annnat sätt åstadkomma en förändring-helst till det bättre. Nu kommer en helg som jag ser fram emot varje år när jag och A-H tar vår årliga vandring. Vi tänker så bra när vi vandrar och de saker som legat och skavt brukar på något sätt alltid få en lösning på dessa vandringshelger. Jag får utlopp för höstflyttsbehovet likväl som för förändringsbehovet på hösten. Det blir som en slags pilgrimsvandring varje gång vi fyllt ett nytt år på vår livsvandring.

Den här gången gick vi inte i fjällen, vädret har inte varit snällt den sista tiden så jokkarna svämmar över och det är kallare än vanligt där. Vi gick i stället en vacker led längs med Sangisälven i underbart höstväder. Som vanligt befinner vi oss i brytningstider och saker som behöver dryftas med en mycket god vän och andlig ledsagare lämpar sig för långpromenader.

Att vandra längs med en stilla älv i höstsolen gör tanken klarare och vidgar vyerna utom och inombords. Leden tar dessutom slut precis vid ett skäl. Tre vattenvägar att välja. Livsval som måste göras. Hur vet man att man valt rätt? Bakåt kan man se vad som blev bra och vad som blev fel, men när man står där vid skälet ser man inte framtiden man måste bara välja väg och när man valt en, har man också valt bort de andra vägarna och vid nästa skäl kommer andra alternativ att välja, de första vägarna som valdes bort kommer aldrig åter.

 


Veganglass för mjölkallergiker och andra

Stilleben mit Rosen, Erdbeeren und Brot av Ferdinand Georg Waldmüller (1793-1865)

En god glass som jag experimenterade fram för att Elis ska få i sig något glassliknande han också, är helt vegetarisk och nyttig, förutom god:

En avocado och 400 gr djupfrysta hallon eller jordgubbar mixas. Det är allt!

Tycker man att det behövs socker tar man lite florsocker. Vi tar det utan socker för bären är så goda ändå och de nyttiga fetterna i avocado tar fram den smaken bra även när de är frusna. Annars är ju solvarma bär smakrikast.

En röd vardagsgryta utan döda djur i

En av mina favoriter i vegomatlagningens underbart väldoftande värld är linsgrytan som man aldrig ledsnar på. Tyvärr inget för Elis som blir jättesjuk av baljväxter, men Aron brukar beställa denna gryta då och då och resten av familjen tycker mycket om den.

Man tar 2 dl röda linser och sköljer i ett durkslag med ljummet vatten. Under tiden hackar man en ganska stor, eller två små, gul lök grovt, samt finhackar 1-2 vitlöksklyftor och steker dem genomskinliga i rapsolja någon minut på hög värme i en soppkastrull, min är av gjutjärn.

Sedan häller man i linserna och rör runt lite. En burk krossade tomater plus två burkar vatten och en grönsaksbuljongtärning eller matsked fond hälles över. Sedan ska det koka upp och sjuda i femton minuter.
En matsked torkad mynta tillsättes, svartpeppar och salt likaså, för en barnvänlig smak: 2 matskedar ketchup. I dl matlagningsgrädde eller oatlygrädde tillsättes sist av allt, men den kan helt uteslutas då blir smaken lite vassare.

Denna soppa räcker till 4-5 personer även om de är hungriga. Får man över gryta blir den bara godare dagarna efter-perfekt lunchmat tycker jag. Men glöm den inte i gjutjärnsgrytan! Då smakar den inte bra efter någon timme.

Elis gryta som han tål är också god. Byt då ut linserna mot quinoa och en burk majs.



Jukkasjärvis iskalla ryttare

De flesta som läser här vet hur det funkar på ridklubbar; tävlingen i centrum och skitsnacket runtom. Tävling lockar fram det lägsta hos de flesta och då ridning oftast är en individuell sport är alla som man delar ridklubbens resurser med också mina konkurrenter.  Atmosfären ar inte lika tuff som i en hockeklubb, men inte långt ifrån. Det är inte lätt att avvika på en ridklubb heller. I Kiruna är detta extremt utvecklat. Alternativa ridsätt gör sig icke besvär, ponnyer göre sig icke besvär, andra raser än europeisk sporthäst göre sig icke besvär, ja listan tar nästan aldrig slut. Det är bättre att säga; hopptävlande ryttare med europeiska sporthästar, helst släkt med Robin Z (hästen alltså) är välkomna.

Emmas, Kärstins dotter, appaloosaföl Flingan göre sig icke besvär på Kiruna ridklubb




Som ridelev får du naturligtvis komma dit, man behöver ju intäkter och medlemmar eftersom Ridklubben är finansierad av kommunala skattepeng. Men du kan jobba häcken av dig med barnridningar, handikappridningar, stallpass, caféansvar och i styrelsen utan att få hyra in din ""udda häst där. Ja, du kan till och med ha en begåvad hopponny med en ELIT-hingst till pappa och betala 1000 kronor för att stå i stallplatskö utan att du någonsin kommer att få en stallplats på den skattefinansierade klubben.

I Kiruna räknas ridklubben som den enda legitima vägen att hålla på med hästar. Kiruna ligger ju väster om odlingsgränsen och hästhållning utanför klubben är något som aktivt motarbetas av kommunen. För att komma undan kan man göra som jag-flytta till ett ställe med större variation på hästsidan, eller vara riktigt flitig och modig som min vän Kärstin.

Kärstin med sina hundar Jaffa och Gucci



Hon tjatade till sig bygglov för stall på en myr utanför Jukkasjärvi, startade en ridklubb för ponnyer och udda ridsätt, men med möjlighet att tävla "vanligt" för den som vill det. Hon jobbbar dygnet runt; gräver diken för rörledningar och dränering,  bygger stall, klubbstuga och ridbana-och sitt eget lilla hus.



Kärstins man Micke tar kort jobbpaus för att agera fotomodell på den ständigt expanderande byggarbetsplatsen som är deras hem och Iskalla ryttares stallanläggning i Jukkasjärvi, vid detta tillfälle var Kärstin på väg med hästar i transport till sommarbete i utanför Docksta vid Höga kusten ca 80 mil söderut.






















Kärstins egenbyggda revisionskontor och teorisal värms av en kamin men kunde man utvinna all hennes energi till uppvärmning kunde hon ha värmt hela anläggningen gratis

 

Hon driver en revisionsbyrå och jobbar så hårt med den att hon höjde taxan för att få färre kunder-men blev inte av med en enda för de var så nöjda med henne. Dessutom kör hon grävare åt andra som behöver hjälp med något grävjobb. På den lilla fritid som finns är hon ordförande i Svenska Ridsportförbundet i Norrbottens län. Hon och hennes flitiga familj driver en anläggning som är mycket vänligare och tolerantare än någonsin den kommunala har varit. Hur det går ihop ekonomiskt och tidsmässigt kan ingen förstå; Kärstins matematik är en helt annan än alla andras-hennes energi och vilja likaså.


Medan vi hälsade på och störde mitt i kvällsmockningen ringde folk och ville ha ut Kärstin och Micke på körningar, men Micke jobbar för tillfället dygnet runt med körjobb  i gruvan så hon fick tacka nej.


Will Try

Mitt recept på grön ostsås, som vi just ätit på pojkarnas begäran, innehåller muskotnöt. Johanna och Bråddjup tyckte jag överdoserar den så jag kollade upp muskotnöt och skrev något om att knapra i sig muskotnöt utan något till. Vem kommer man då att tänka på? Naturligtvis Will Try i, förmodligen, världens bästa serie: Tom Puss.

Will Try (Pee Pastinakel på originalspråket holländska)är en liten gnom som ser ut som en trädgårdstomte när han sitter still och han älskar muskotnöt. För muskotnöt och av ren vänlighet kan han försöka att göra allt, som namnet antyder. Jag är inte lika förtjust i muskotnöt som Will Try, men vi har båda en olycklig tendens att vilja försöka göra saker för andra även när vi inte är så där bombsäkra på att det kommer att bli bra.

Will Try kan göra lite av varje och han är en fantastisk hantverkare, det är inte jag, men vi är båda beroende av solenergi för att hålla ihop alla alla våra projekt. Men precis som för Will, kan det bli lite FÖR energiskt ibland. Att hitta den där balansen mellan energi och vila, önskan och förmåga, vilja och verklighet är mitt återkommande utvecklingsprojekt.

Det är en trist klyscha, men både jag och Will måste jobba på att lära oss att säga nej när en sak inte fungerar, när tiden och energin absolut inte räcker för alla behjärtansvärda, roliga och spännande projekt vi blir erbjudna eller tillfrågade om. Vi behöver båda lära oss leva i spänningsfältet mellan dessa två motton som jag hade under min tid på LTU: "Slåss med troll, befria prinsessor, döda varulvar-det är att leva!" och " Ett litet steg för mänskligheten, men för mig det möjliga att ta."

De möjliga stegens livsfilosofi, och att inte överdosera muskotnöt, måste vi lära oss, jag och Will Try-so help us God!

Uppdatering: Just har Johan Hakelius skrivit denna krönika. Som vanligt är man varken originell eller banbrytande, nej, jag har mig själv ovetandes åter följt en trend. Scary!

Alma

Idag får jag fira mig själv för Alma har namnsdag.

Jag gillar verkligen mitt namn och är så glad att mina föräldrar gav mig det. Alma betyder den milda och Lena betyder flamma eller låga så Alma-Lena blir den milda lågan och det är ju något att sträva efter att vara-en milt värmande låga.

En barockmålning av en mild låga utförd av Godfried Schalken

Barock företeelse: Kadaverindustrin

Frukt med en levande fågel-en betydligt trevligare syn än hur kycklingar pinas till döds i kadaverindustrin

Jag äter helst inte döda djur, inte levande heller, det finns så mycket annat vi människor kan äta och mår utmärkt av, men jag är inte fanatisk-i vanliga fall.

Nu känner jag för att bli militant vegan!!! Vännen Linda messade nyss om ett program hon sett på TV, mamma hade just berättat om det för mig och nu är jag UPPRÖRD!

Jag vägrar publicera bilderna här eftersom barockbloggen ska innehålla vackra och meningsfulla bilder, men ni kan själv se på svt.play hur man behandlar djur för att vi ska få äta billigt kött eftersom galna läkare pläderar för sjuka dieter på enbart kött och fett från djur. Förutom det ekologiskt och klimatmässigt vråltokiga i att äta från toppen av näringspyramiden till frukost, lunch och middag varje dag i veckan är det ur djurens synvinkel rena katastrofen.

Linda kom därför med en bra idé, vegetariska recept på bloggen och det ska bli. Jag börjar med barnens absoluta favorit: Grön ostsås, som inte alls behöver innehålla ost, fast vi kallar den så.

Man tar ca 250 g. hackad spenat, grönkål eller nässlor, gärna frusna som läggs direkt i en gryta med lite rapsolja i botten. När spenaten/grönkålen/nässlorna är varma och mosiga häller man över 2-3 dl rismjölk och kokar upp såsen. Vill man ha en lite trögflytande sås reder man med majsena eller potatismjöl, annars är det godare med rinnigare sås tycker jag.

Sjud på svag värme medan du river i en smula muskotnöt i såsen, en matsked torkad körvel, 1- 1,5 tsk örtsalt (helst för den har kelp som jodkälla och jag tror det är bra att äta grönsaker från havet, annars går det bra med vilket salt som helst) och minst en tesked svartpeppar. Jag tycker det blir jättegott med färsk röd chili också, 1/2- 1 finstrimlad frukt.

Vad som är ett absolut måste är 1-3 klyftor vitlök, Elis tycker det blir godare ju mer vitlök man har. Den ska helst inte pressas utan hackas fint, smaken blir mildare och rundare då. I den ostlösa varianten brukar det också bli gott med grönsaksbuljong, gärna en sort med mycket örtkryddor.

Festvariant: Äter och tål man ost kan man sedan slå av grytan och blanda ner 1-2 dl riven ost-gärna västerbottensost.

Denna sås går fort att göra, det tar ca 15 minuter och den är proppfull med nyttigheter-bra när man är förkyld speciellt med färsk chili. Men barnen tycker att den alltid passar.

Till såsen kan man äta någon form av pasta. Jag gör egen majspasta eftersom Elis inte tål vete, men vitkålssallad, ris eller potatis  är också gott till. Den går att äta precis som den är men då räcker den bara till två personer. Pricken över i blir rikligt med hackad purjolök som strös över såsen just innan man äter. Saknas purjolök blir det näst bäst med finhackad gul eller röd lök.

Får man mot förmodan kvar något av denna barnvänliga och billiga maträtt är den underbart god i omelett om man äter ägg, kom ihåg att det ska vara EKOLOGISKA ägg från höns som har det bra-inte finska burhönsägg. Den är också god i paj eller veganravioli om man gör egen pasta.

Allt du behöver för 4 personer är:
lite rapsolja
250 g hackad spenat/grönkål/nässlor
2-3 dl rismjölk (havremjölk eller vanlig mjölk går bra om man tål det)
(ev. majsena eller potatismjöl)
1-3 vitlöksklyftor
ev. en färsk röd chili
ev. grönsaksbuljong gärna med extra örtkryddor
riven muskotnöt
körvel
örtsalt
svartpeppar
ev. riven ost
10 cm purjolök


Grönsaker och frukt, gott vackert, nyttigt, ekologiskt hållbart och djurvänligt




Årets föl

Ja, det är "Smilla" född den 21 juni 2011!Under fölpälsen en svartbrun skönhet med mormor Cielonas vackra arabhuvud.

Här tillsammans med Kärstin, sin uppfödare. Stjärn har hon också precis som mamma, morfar Power Boy och pappa Manzanillo.

Här tillsammans med mamma Isa. Man ser att hon inte är så stor, blir troligen D-ponny eller strax över när hon är fullvuxen. Man ser att hon fått pappas långa väl ansatta hals. Här ser man det förstås inte, men efter pappa Manzanillo har hon också fått fantastiska gångarter. Aron tyckte att hon var underbart mjuk dessutom. Chateau kunde inte få en bättre adoptivdotter.


RSS 2.0