morgonstunder

 

Äventyr i skogen

Igår kom Linda på besök och då passar vi förstås på att rida ut tillsammans. Tur att vi var två, säger jag. Det första som hände var att Chateau tvekade att gå fram. Det visade sig bero på en älgko med två gängelbenta kalvar som passerade ca tio meter´framför oss. Nu är jag lite ängslig för älgkor med kalvar. Man behöver inte ens komma mellan mor och barn för att korna ska gå till ilskna anfall så jag är glad att Chateau tvekade, annars hade vi krockat med den ståtliga familjen.
 
 
 
Ängsliga jag bestämde då att vi tar en annan väg i den fallande skymningen, vi kom ut alldeles för sent för oss kvällströtta damer. Där stötte vi på en av våra katter, Modesty. Det tyckte Smilla var lite läskigt. Sedan kom Aron springande bakifrån så både jag och Smilla ryckte till, jag tyckte mig se en älg i ögonvrån. Sedan fick jag och Linda öva till luciatåget på hästryggen. Inget lugnar häst och ryttare så bra som sång. Naturligtvis ingår " Min ponny" av Gulan Bornemark i luciatågsrepertoaren precis som Staffansvisor när det är Lucia till häst. Kul att ha en häst som verkligen är svart när man sjunger "och pälsen den är svart liksom kappan på en präst, en mule som av sammet det har min lilla häst. Vad du är söt min kära lilla ponny, vad du är snäll min kära lilla häst, du säger ingenting min kära lilla ponny men du är den jag gillar mest."
 
 
 
För den som vill sjunga med:

Rida utan draglok

Smilla är ju lite unghästloj.(milt sagt) speciellt när hon är utan Chateau som draglok men vi tränar på det genom att vi rider till hagen när hon tränat på något nytt vid handen hemma på gården som belöning och då är framåtbjudningen helt okej. När jag rider i trafik tillämpar jag ett tips från hästgrannen Carina: en reflexväst som jag skrivit unghäst på så bilister ser att de ska ta det lite extralugnt förbi oss.
Min egen idé är det att rida med grimma och grmiskaft i ena handen tyglarna i vänster. Grimskaftet får vara "nödbroms" och tyglarna styr lite försiktigt.
 
 

Till mina kära jordekorrar eller chipmunks

 
Kanske kan ni starta en egen orden kallad Chipmunkarna som sprider godhet, trevnad och glädje i den ofta så sura bloggosfären!

Markarbete

Smilla jobbas ju som bekant mest från marken. Longeringen är en utmaning, men att gå bredvid och ledas i allehanda övningar som jag hämtat mycket inspiration till från Linda Tellington-Jones T-team är hon van vid och nu börjar vi höja ribban med lite "dansövningar" där vi följer varandra när det går som bäst.
 
 
Här har Smilla fokus på kompisarna i hagen men hon väljer att följa mig, jag har ju morötter och så gillar hon att göra något annat. Hon behöver hjärngympa annars hittar hon på hyss som mestadels består i att rymma från hagen hem till gården.
 
 
 
 
Här har hon flyttat fokus och vi går i samma takt. Det är inte drömscenariot att gå och jobba på en väg så här, men det är faktiskt väldigt bra. Skramlande fordon stör inte Smilla det minsta längre.
 
 
 
 

Tid för det viktigaste IV

Mamma. Hon är det viktigaste och vi har gjort så mycket kul i sommar. Min glada, energiska mamma som blivit så sjuk. Plötsligt och oväntat kom beskedet. Det värsta. Big C. Kräftan.
Mamma vid kyrkans lägergård i Seskarö där vi varit så många somrar.
 
När jag var liten bad jag alltid Gud om att få dö före mina föräldrar. det är en bön som det nog är bra blir annorlunda besvarad än bedjaren önskar i stunden. Troligen kommer mina båda föräldrar att dö före mig och det är så det ska vara.Nu ska jag leva tills mina barn ska leva för sina barn. Det är livets gång och vackert i sig.
 
Mamma och Aron vårdar gravar där de som gått före har sin minnesplats
 
Min mamma kämpar på trots tuffa behandlingar. Vi har så roligt tillsammans. Livet blir kanske alltid så här när man inser att det kanske inte blir så att min kära lever i hundrade år, hur vi än sjunger "Ja må du leva uti hundrade år."
Mamma brukar sjunga varianten vi sjöng i Jukkasjärvi församling: " Ja må du leva så länge du får. Av vad ska hon leva? Av nåd ska hon leva så länge hon får och sen ska hon leva där änglarna bor."
Mammas födelsedag, ett år till har jag fått ha min kära mamma kvar
 
Men än lever hon där jag bor och jag tar varje dag som den nåd från himlen den är.

Tid för det viktigaste III

Att verkligen ta sig tid till Andens behov är ett överlevnadskrav för mig denna sommar. Fruktansvärda saker händer runtomkrimg oss i världen och sorger drabbar mina närmaste och mig själv i en takt jag absolut inte är van vid.
 
Jesusbönen; "Herre Jesus Kristus, världens frälsare, förbarma dig över mig!" Har jag repeterat oändligt många gånger denna sommar med utbyte av det sista ordet efter den första omgången: "förbarma dig över Gaza, förbarma. dig över mamma..."
 
En präst ifrån Umeå har ibland morgonandakter på radion och han leder i kristen meditation där andningen får göra mig till en bön. Andas in Guds helande för mig och ut Guds helande till andra, andas in tillit och ut öppenhet, andas in tillit och ut frimodighet. Ja sådana andliga guldstunder är nödvändiga för att inte den inre källan med levande vatten ska sina.i denna tid av brinnande krig och förlamande sorger.
 
Den tidiga morgonen är min heliga tid med Jesus i morgonens stillhet hör jag hästarnas lugnande tuggande och låter Anden hämta styrka. Modestys spinnande ger också ro och tro, det går ju som bekant en bro från tro till ro, men också en från ro till tro. I stressen blir jag tunnelseende, men morgonens ro ger mig "mjuka ögon" med vidgat synfält och där kan jag se allt som också är hopp och liv mitt i det svåra.
 
 
 
 
 

Vatten, vatten, bara vanligt vatten

 
Sällan eller aldrig fattar vi vad som verkligen är värt något. Ta det här med vatten till exempel. Jag tillbringade en viktig del av min ungdom i Östafrika och lärde mig uppskatta den lyxen att ha dricksvatten från en kran i väggen. Innan dess växte jag upp  i dragiga hus med endast kallvatten ur kranen så jag predikar jämt för familjen om att vara sparsam med vattnet. Men de är vana vid både varmt och kallt vatten i överflöd. Bekanta säger: "Åh vilken tur att ni har egen brunn då kan ni ju slösa vatten-" som om pengar var mer värt än vatten.
Kallkälla vid foten av Luossavaara.
 
Nå i sommar fick vi en påminnelse om vattnets värde. Sedan maj har det inte regnat ordentligt fram till idag och i början av juli hade brunnen sinat. I storsonens stuga hade ett rör rostat sönder så där gick det inte heller att utnyttja den där magiska kranen i väggen.De fick hämta vatten från en kommunal kran i byn, tvätta håret i sjön och kissa i skogen. Vi kan nu hämta kommunalt vatten hos mamma 1,5 mil norrut och badar i sjöar gör vi nästan varje dag. Skogen och gödselstacken är vårt dass och blommorna får vatten från sjön mitt i byn. Vi bor ju i ett land som överflödar av rent vatten och inte i Somalia.
Leipijärvi, en av tusentals fina badsjöar i vårt närområde.
 
Det finns forskare som menar att norra Europas obegränsade vattentillgång året runt har varit en viktig byggsten i demokratins utveckling i motsats till länder där stora slavimperier kunde grundas på kontrollen över begränsade vattenresurser och återkommande översvämningar som Egypten, persiska väldet, Kina och Induskulturen. Det ligger nog en del i det. Utan vatten är det inte mycket bevänt med livet.En sommar som denna står det väldigt klart varför Jesus talar om den heliga Anden som levande vatten som ger var och en en egen källa till rent vatten inom sig. Att själv ha obegränsad tillgång till rent vatten ger en självständighet och frihetskänsla som ger oss både glädje och livskraft.
 
Ösregn över Tonedalens hjärtland gläder barnen denna sommar av ihållande ryssvärme
Vi kan hämta vatten från en sjö 2 km bort, inte från en sunkig pöl 1 mil bort. Dessutom kan jag dra dunkarna på cykelkärran i den ljusa sommarkvällen och inte bära dessa 80 liter vatten på huvudet i brännande sol.
 
 
 

Smilla tre år

 
 

 
 
Den 22 juni fyllde Smilla tre år, nu är hon hästtonåring och mycket har hänt i sommar. Ett tag blev det bara skritt och bad med hästarna, det var för varmt och för många barn här. Men efter dessa slöarveckor hade något hänt med Smilla. Hon hade mognat och just nu är hon i ett riktigt utvecklingsskov och lär sig nya saker varje dag. Framförallt har hon blivit mer självständig, hon gör en massa saker hur lugnt som helst utan att Chateau är med. All hantering är nu så enkel, hon lyfter hovar och står ut med myggmedel utan minsta åthäva. Hon har alltid varit lugn och visat stress genom att frysa fast, men nu är framåtbjudningen där vare sig hon är med Chateau eller bara med mig, 
 
Hon börjar till och med bli så trygg med ridningen att jag vågat låta den första personen förutom Aron och jag själv rida henne, Linda. Linda tänker som jag om ridning eftersom hon drillats av mig sedan ponnydagarna då hon var lagom lång för Chateau och det funkade alltså utmärkt för henne att rida Smilla.
 
 
 
Höjden av obegriplighet är det för Smilla att longeras. Gå på en cirkel runt en människa är ju verkligen inte naturligt. Läste tipset av Tobbe Larsson att ha två longerspön, ett i var hand, men jag har bara ett spö så jag tog en pinne i samma längd som jag kan peta med på bogen när Smilla vänder in mot mig.
En ny erfarenhet för Smilla är också att gå på bete med fler än Chateau. Nu får hon gå i Kivas stora hage mitt i byn. Här ovan står Kiva och ser förvånat på hur Smilla far runt och busar i den för Smilla ovanligt platta och trädfria hagen. Där har hon mer trafik omkring sig så det blir mer miljöträning och det är betydligt längre hem så hon får en lång promenad till varje träningstillfälle minst en gång om dagen. Dessutom kan hon gå iväg utan Chateau vilket är bra träning för henne i att vara ensam. 
 
 

Tid för det viktigaste II

 
Närhelst människor tillfrågas om det viktigaste i livet är det familjen som hamnar högt upp på listan, oftast högst. Rent krasst är det ju så att utan våra nära skulle vi knappast klara oss, vi människor. Någon form av social gemenskap har även den värsta ensamvarg eller den mest skrytsamma "self made person". Jag är glad över min stora familj och denna sommar har vi haft mycket tid med varandra, vi har jobbat tillsammans men fotona är förstås mestadels från festliga interludier:
 
Iskall midsommarafton i Björkfors varma tröjor förstärkte redan varma kläder.
 
 
Återbesök i barndomens lägergård vid havet.
 
Kiruna kyrkogård.
 
 
Hr Bråddjups mammas släktgård i Kangos, här poserar godsägaren själv med glada kusiner.
 
Mirjams syster Kicki jobbade mest av alla och tog dessutom stort ansvar för att roa barnen.
 
Fast barnen var bra på att roa sig själva också.
 
Stor familj= många födelsedagskalas, speciellt sommartid.
 
Flitiga kusinen Ulrika bjöd på releaseparty för sin första bok, del ett av sex i en fantasy-serie baserad på nordisk mytologi. Hennes gästlista blev dubbelt så lång när kusinfamiljen från norra glesbygden anmälde sitt deltagande.
 
Bara barnen utan respektive var ju så här många.
 
Vi blev avsevärt färre kvar i norra glesbygden när diverse jobb och annat kallade så vi unnade oss utflykt till Luppio på mammas födelsedag 5 augusti. Där firade hon nämligen alltid midsommar som barn. Här har vi alla bestigit toppen på detta urbergsberg. 
Därifrån ser vi ner i Tornedalens södra byar och även om vi kommer mycket längre norrifrån egentligen kommer orden ur psalm 228 till mig:
"I tro under himmelens skyar vi vandra i fädernas spår [...] Kring lammets tron vi sjunga en gång i Faderns hus den sällsamt nya sången lik stora vattens brus." för visst betyder det mycket att ha en familj, en gemenskap som sträcker sig över både tid och rum, ett sammanhang som inte ens tar slut när livet gör det.
 

Tid för det viktigaste I

Denna sommar har gett mig mycket tid med mina kära, men datortiden har varit lika med noll tills denna stund. Sommaren har alltså gett tid till det viktigaste medan sekundära saker fått vänta.Jag önskar det alltid var så, förstås, men jag saknar också er mina kära bloggföljare så jag har inga planer på att lägga ner bloggandet. Men för att ni ska förstå varför datorn blivit dammig följer här en räcka bilder som förklarar:
Signe har varit min följeslagare i sommar efter hennes födelsedag följde hon med hem och var med mig en vecka. Sedan kom hon hit någon vecka senare med familjen.
 
Skogsröjning för att få fram bete till våra hästar, men lugn nu bränner vi inget efter två månader av brännande sol och knappt något regn alls.
 
Besök till döda och högst levande vänner på Seskarö.
Härlig strand hos Lotta och Signar i Seskarö.
Hemma i Kirunafjällen med Aron.
 
Signe och hundarna trivs ihop.
 
 
Emma-Lie och Linda, hästvänner på besök. Linda är den enda förutom jag och Aron som ridit Smilla. 
 
 
Fortsättning följer...
 
 

RSS 2.0