Den heliga Stefanos dag



















Betlehem av idag med den stora födelsekyrkan i centrum. Kyrkan är ett exempel på att kristna faktiskt kan samarbeta,inte helt gnisselfritt, men inte värre än en vanlig svensk familj under julhelgen. Olika kyrkor ansvarar för olika delar av födelsekyrkan. Det finns olika kapell som påminner  om olika delar av julevangeliet. Dessa kapell sköts av olika kristna kyrkor. Nunnor, munkar, präster och diakoner från alla jordens församlingar samlas här och sköter denna heliga plats.

Det finns också många kristna bland palestinierna på orten. Det var ju här kyrkan har sin vagga, eller snarare, krubba. Barock-Olga gläds över att årets turistström till Betlehem har varit stor och när detta skrivs har julen firats traditionellt med TV-sänd midnattsmässa från den katolska delen av födelsekyrkan utan våldsamheter och angrepp varken från Israelisk militär eller muslimska extremister.

Annars har vi hört många dystra nyheter från de gamla kristna kyrkorna i Mellanöstern och Egypten i år. Många riktiga martyrer har det blivit. Riktiga skriver jag eftersom en äkta martyr
1. Inte söker döden självmant-nej, liksom Lucia bara strejkar hon och vägrar att dö in i det längsta.
2. Strävar efter att inte skada någon annan utan, liksom Jesus på korset, ber Gud förlåta dem som korsfäster och torterar honom.

Martyr betyder vittne, en martyr berättar om sin tro och hur maryren dör säger om vad slags tro hon har. Människor som mördar andra genom att själv ta livet av sig är alltså bara patetiska mördare missledda av usla ledare. De vittnar bara om en tro som för länge sedan passerat det sundas gräns och är en trosföreställning värd att förakta och avsky.

Med denna definition klargjord kan dagens tema presenteras: De första martyrerna. Den förste som uttryckligt dör för sin tro på Jesus som Guds Messias är Stefanos, på svenska Staffan. De första martyrerna är de små barnen som dör när Herodes rensar ut alla barn från två års ålder pch yngre i Betlehem när han får höra att Messias har fötts i staden. De har ett eget kapell i Betlehem idag. De är riktiga martyrer som inte gjorde något ont men dog för Jesu skull och har nu fått sin egen dag under de heliga juldagarna; Menlösa barns dag, hette den förut, men menlös(=oskyldig) fick en betydelse av mesig och då bytte dagen namn till värnlösa barns dag, som den heter nu.

Stefanos blev stenad till döds strax efter att den kristna kyrkan fötts i Jerusalem under Pingsten efter den Påsk då Jesus korsfästes. Hans död blev sammanblandad med den missionerande svenske Staffan, Hälsinglands apostel. Denna dag red och tågade unga människor runt i byar och städer och tiggde ihop till sin skolgång eller till julgillen sjungandes om Sankt Staffan som förvandlats till Herodes stalledräng och Staffan av Hälsingland, med en nypa Stefanos som stenades för sin tro på Jesus i Jerusalem för nästan 2000 år sedan. Dessa staffansvisor sjungs numera till Lucia i Sverige och här kommer en av dem. De berättar just den legenden om Staffan stalledräng som alla staffansvisor i grunden handlar om:




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0