Kalenderflickor och -pojkar
Adventskalendern kommer, som så mycket annat av våra jultraditioner, från Tyskland.På trettiotalet började Flickornas Scoutförbund sälja vackra klassiska julkalendrar med luckor i allehanda former i Sverige och succén var omedelbar. Den klassiska kalendern säjs fortfarande, som syns här ovan. Man återanvänder de gamla motiven. De originalkalendrar som finns kvar är numera rariteter som samlare betalar mycket för. I Frankrike däremot är seden med julkalender så "tysk" att den först på allra sista tiden slagit igenom. Det kan man förstå eftersom de inte har de vackra kalendrarna från Flickscouterna att njuta adventstiden med, I Frankrike gäller endast chokladkalendrar och det är ju rätt trist.
På 70-talet upptäckte Sveriges radio/TV att de kunde slå två flugor i en smäll genom att byta namn på adventskalendern i radio och TV genom att kalla den julkalender. På så sätt löste man två problem; man blev av med den religiösa kopplingen och alla julkalendrar kunde då lätt bli lika långa; 24 avsnitt. Därmed kan de visas i repris när en barngeneration vuxit upp.
Barock-Olga är varken PK eller driven av tidens krav så här har, som den uppmärksamma läsaren redan märkt, adventskalendern börjat den första advent som en klassisk adventskalender ska. Bamse-kalendern gör likadant, den fortsätter dessutom, precis som Svenska Kyrkans adventskalender, fram till juldagen. Båda dessa kalendrar hör nu till morgonritualet i Barock-Olgas familj. Vi lyssnar förstås också på radions "julkalender" och pojkarna ser p TVs dito på kvällen. Och denna bloggkalender hör till sena kvällsritualet, liksom musiken som i adventstid blir väldigt dominerad av pappa Bach, ytterligare en del av adventskantaten:
Kommentarer
Postat av: Bråddjup
Även om jag inte är den värsta sortens kalenderbitare, är jag glad att du fyller mina kunskapsluckor!
Trackback