Barock företeelse i tiden - Oupplyst blivande monark

 Barockbloggen sätter en ära i att vara inaktuell och hade naturligtvis önskat att en fråga som har med kungar och drottningar att göra skulle tillhöra de inaktuella. Tyvärr är det inte så i vårt land. Sverige regeras av monarker trots att vi är en demokrati. Nå, så är det i de få kvarvarande europeiska monarkierna, de är alla demokratier med en mer eller mindre maktlös monark. Barockbloggen måste alltså till sin stora sorg behandla en aktuell barock företeelse som borde vara hur inaktuell som helst; kungahuset.

 Alla kungahus är löjliga men det svenska kungahuset är nog det mest skämmiga ändå. Ena dagen är det kungen som stapplande läser innantill ur ett tal som någon annan skrivit-trots att han övat på att hålla tal i 50 år. Andra dagen hyllar vår statschef sultanen i Bruneis fina förhållande till sina maktlösa undersåtar. Nästa dag säger hans fru att nazimen drog upp Tyskland ur förnedringen efter Versailles-freden.

Det senaste tillskottet i exemplen på våra oupplysta svenska monarker är kronprinsessan Victorias önskan att leka Hollywood när hon gifter sig. I kyrkan ska hon ledas som boskap till altaret av sin pappa kungen som sedan ska överlämna henne till hennes nya ägare, Daniel av Ockelbo (eller vad nu hans kungliga titel blir).

Ärkebiskopen har protesterat mot denna barocka sed, som inte ens under barocken var den kyrkliga seden i Sverige. I Sverige har mannen och kvinnan tillsammans gått in i kyrkan som ett bevis på att de ingått en frivillig och ömsesidig överenskommelse där ingen säljs av sina fränder till en ny förmyndare. Detta struntar dock vår blivande statschef i. Trots att hon ska representera Sverige och det svenska, och har enormt bra betalt för det, vill hon alltså inte följa svensk sed eller svenska kyrkans högste företrädares råd.

Vad blir nästa steg? Från den kvinnoförnedrande boskapshandel som Victoria nu vill sprida ut i landet på sin betalda arbetstid mot allt förnuft och etikett, är inte steget långt till att exempelvis offra höns när hon döper de kommande små drottningbarnen. Kommer svenska kyrkan att mesigt, fjäskande gå med på det också när hovet "sätter ner foten"? Hur långt kan Victoria gå i förakt mot svenska och kyrkliga seder utan att vi andra "sätter ner foten"?

Ärkebiskopen borde på alla sätt stå över en oupplyst blivande monark. Han kan vägra viga henne under för kyrkan ovärdiga förhållanden. Barockbloggen vill med kraft protestera mot denna barocka modenyck som vår oupplysta kronprinsessa genomdrivit på ett sätt som endast tonåringar vanligtvis gör och hoppas ärkebiskopen drar sig ur detta ovärdiga spektakel medan tid är. Låt någon gammal hästhandlare ta över. Ärkebiskopar ska inte syssla med boskapshandel.

Kronprinsessan må förakta sitt folk och de seder vi har här i landet, men ärkebiskopar väljs och vräks faktiskt fortfarande. Det bör Wejryd begrunda. Barockbloggen hoppas att han tar ett värdigt och modigt beslut i frågan.


Kommentarer
Postat av: Johanna

Intressant inlägg, hade ingen aning om att i Sverige går man in i kyrkan tillsammans: )

2010-05-29 @ 21:04:57
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Ja,Hollywood har gjort så starka intryck så många tror nog att det är någon slags gammal tradition här hos oss också. Det är det nu inte. Hollywood-stilen med boskapshandel började komma till Sverige för tio år sedan ungefär. Säkert finns enstaka exempel från tidiagre år, men jag har jobbat i Jukkasjärvi församling i 20 år och aldrig någonsin har jag sett "brudöverlämning" i kyrkan.

2010-05-30 @ 23:35:29
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

Tänk vad besynnerligt att en kvinna frivilligt förnedrar sig och låter sig behandlas som ett kreatur som byter ägare. Kanske är det så att hon som kunglighet är så van att underkasta sig alla möjliga viljor och delta i allsköns underliga ritualer så hon inte längre hajar vad som är "normalt" beteende..?

2010-05-31 @ 10:44:27
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Ja, eller är det kanske en slags pervo-grej för henne att äntligen bli behandlad som slav, inte som den där härskarinnan som alla fjäskar för?

2010-06-02 @ 21:59:20
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0