Gott nytt år!

1:a Advent är kyrkans nyårsdag. Adventus är latin och betyder ankomst. Men varför inte också säga som många gör; Advent är väntan. Väntetider är tider när allt går långsamt. Skulle vi se på advent så kanske vi skulle slippa allt stressande inför julen. I kyrkan är adventstiden en fastetid inför den stora julfesten. Den är hälften så lång som påskfastan, alltså 20 dagar.

Fasta heter på latin lentus=som betyder just långsam, sakta, som musiker känner igen från noters tempoangivelse. Så efter nyårsdagens festivalyra då vi minns hur Jesus red in som kung i Jerusalem och barnen sjöng Hosianna, som betyder;Herre fräls! får vi ta det lugnt. Tända ett ljus i sänder varje söndag i advent och låta vintermörkret dölja våra ostädade hem. Pynta lite fint så känns det ändå festligt.

Julmaten kan vänta till jul, så får vi alla det lugnt i våra kök. Vi kan baka en deg i sänder. Pyssla med det vi verkligen gillar en dag i sänder. Även om vi inte har sju sorters kakor och lika fint som Underbara Clara, så blir det jul hos oss. Ta det lugnt, det är vad advent är till för: en lugn väntan på Jesusbarnets ankomst.

Men först ett rejält nyårsfirande med hosiannakörer, pukor och trumpeter!




Men troligen lät det mer så här när Jesus red in i Jerusalem. Visst sjöng de inte alls Händel då för tvåtusen år sedan, men sångstilen är nog mer likt när barnen sjöng i templet så prästerna sa åt Jesus att be dem vara tysta!



 

Även om det här är en lite för ny psalm, skriven som den är i slutet på 1700-talet avGeorg Joseph Vogel som föddes i Tyskland 1749 men fick anställning hos Gustav III av Sverige och startade Sveriges första nationella musikskola, får den vara med så klart. Utan den känns det lite mindre som första advent för Barock-Olga:

 

Lyssna på Alltid på en söndag, länk här intill, dagens program gav också en härlig feststämning för den som likt Barock-Olga vill fira nyår rejält!


Kommentarer
Postat av: Johanna

Tror många gör precis tvärtom inför advent och jul, pyntet ska fram, det ska städas, det ska bakas, det ska handlas julklappar...det blir en himla massa måsten....



Näe jag tycker som du, ta det lugnt & njut istället.

2010-11-29 @ 07:59:26
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Jo, jag tycker själva naturen säger åt oss att ta det lugnt. Alla skulle må bättre och verkligen kunna glädja sig åt julen om allt stressande skruvades ner.

2010-11-29 @ 22:16:21
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

Kelly Family får nog bli ämnet för ett Bråddjupt inlägg i debatten vad det lider. De var ju som bekant kära i en utomjording också: http://www.youtube.com/watch?v=ucyJp7_kSjQ

2010-12-01 @ 13:02:19
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Barock-Olga

Jo gör det! Jag vill gärna veta mer om denna något udda kör/musikfamilj. Visste inte förrän nu att de var kända.

2010-12-03 @ 22:40:54
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0