Tamar blir urmoder till Jesus

Tamar föder barn som om hon vore en rik 1500-talskvinna i Europa. Sittande på en förlossningsstol omgiven av tjänstefolk. Peres tvättas medan Sera föds fram.

 

 

När nu Tamar skulle föda, se, då fanns tvillingar i hennes liv. Och i födelseögonblicket stack den ene fram en hand. då tog barnmorskan en röd tråd och band den runt hans hand och sade: "Denne kom först fram."Men när han därefter åter drog sin hand tillbaka, se, då kom hans broder fram, . Och hon sade: "Varför har du trängt dig fram?" Och han fick namnet Peres. Därefter kom hans broder fram, han som hade tråden om sin hand. Och han fick namnet Sera."

Där lämnar vi Tamar, nyförlöst med tvillingpojkar.

Det är inte bara Tamars list i en fullständigt omöjlig social position som gör henne speciell. Hon är även en mycket viktig person i den bibliska historien. Hon är en av mycket få kvinnor ur historien som nämns i nya testamentet. Där figurerar hon i Jesu stamtavla. Jaha, tänker den som är van vid släktforakare som gärna letar upp just sådana här speciella historier. Så var det dock inte i antikens romarrike.

Romarriket var lika intresserat som vår tid av släktforskning och man skrev långa stamtavlor, men nästan aldrig nämns en kvinna i dessa rullor. Händer det så är det för att hon var känd i något mycket hedervärt sammanhang. Aldrig skulle man nämnt en prostituerad som lurade sin svärfar att bli spermadonator. Men Tamar nämns alltså i Jesu stamtavla."Abraham var far till Isak, Isak till Jakob, Jakob till Juda och hans bröder, Juda till Peres och Sera, vilkas mor var Tamar." det är stort och det är hemlighetsfullt och ganska obegripligt om man vill få respekt för sin tro.

Varför är inte Josef, Judas lillebror som blev hövitsman i Egypten, med i Jesu stamtavla i stället? Hur kommer det sig att man inte mörkade denna solkiga familjehemlighet? Varför tar man med en berättelse som så tydligt visar långfingret åt det patriarkala samhället som utan att blinka bränner ihjäl en ogift mor och med samma förakt hoppar i säng med första bästa dam vid vägkanten?

Sådana frågor väcker Bibeln hela tiden. Jag älskar det men som kvinnohatisk skrift håller den ju inte måttet. Varnas borde i stället alla som i Bibeln vill hitta ursäkter för sitt patriarkala förtryck.

Misogyner varnas härmed, Bibeln är inte som du hoppas!

Kommentarer
Postat av: Lars

Finns ju mycket sådant där intressant om man tittar efter. Kvinnorna som pratar med änglar vid jesus grav att han uppstått och blir tillsagda att rapportera till lärljungarna blir inte trodda för att lärljungarna menar att det är "löst prat" (lukas 24) inte så ärofullt för apostlarna precis :)

2010-11-19 @ 22:11:56
Postat av: Alma-Lena

Du har så rätt. Detta är bara en av många historier på samma tema, de mäktiga männen med hög status dras vid näsan av kvinnor och barn.

2010-11-19 @ 22:34:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0