Min vän

Idag fyller min vän Ann-Helen år. Jag är så glad att hon är född! Vi är båda septemberbarn vilket innebär att vi kan fira våra födelsedagar tillsammans med fjällvandring. Nästa helg blir årets vandring. Våra vandringar brukar bli pilgrimsvandringar som vägleder oss i svåra beslut och frågor under året som kommer. Vår vänskap är stark, inte bara på grund av att Ann-Helen är den bästa vänskapsvårdare man kan tänka sig, utan också för att vi båda har en gemensam vänskap med en tredje person som här besjungs med toner av Bach. Det får bli min födelsedagspresent till min kära vän, tills vi ses om en vecka.


Kommentarer
Postat av: Bråddjup

Grattis till er bägge!

2010-09-18 @ 18:41:56
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Jeanette

Hej, mycket intressant blogg.



Jag har en wielkopolskihingst som jag tänkte börja lite barockridning på då jag inte får mer än skritta just nu på ett par veckor, och undrar om du kan något om det? Kom på idén nu när jag funderade ut vad vi skulle göra nämligen.

Mvh

Jeanette

2010-09-21 @ 22:40:57
URL: http://jmyhr.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Jeanette:

Tack för berömmet! Förlåt att jag inte svarat tidigare. Jag har inte hunnit titta in här på nästan två veckor. Just barockridning är helt perfekt för att rehabilitera och bygga upp hästar.



Att jobba med exempelvis öppna och sluta några steg omvartannat i skritt är verkligt uppbyggande för hästen och ger styrketräning som märks ganska fort på musklerna kring hästens bakknä och kors.



En övning som är bra i skritt är att vända rätt upp och ta sig ut på spåret i en tvär sluta. När du når spåret bromsar du upp din häst tills du går i en omvänd sluta längs spåret och därifrån går du mjukt och försiktigt över i en öppna till nästa kortsida där du upprepar övningen. Det gör du egentligen bara genom att fördela om vikten i sadeln och dra dina händer lätt mot inner höft samtidigt som inner höft strävar mot dina händer. Sedan upprepar du övningen tills den sitter och en gång till. Beröm din häst på alla sätt när de blir rätt som du tänkt dig.



Men vila sedan på lång tygel. Tänk också på att fördela vikten i stigbyglarna och lätta ur sadeln när din häst börjar jobba ihop sig. Känns lite bakvänt kanske, när man lärt sig att driva sig blå i vanlig ridning. Men barockridning jobbar mer med uppmuntran och belöning.



Skillnaden mot "vanlig" ridning är också att man jobbar med samling så att man liksom spänner en fjäder och hästen ska ha så mycket energi i sig när du släpper på samlingen att den av sig själv ökar steglängd och, om det är meningen, går upp i högre gångart. I stället för att man jagar iväg hästen till de längre stegen och snabbare gångarterna.



Man eftersträvar också små signaler. Från början får man vara mycket tydlig, men signalerna minskas hela tiden.



Ett bra jobb för detta är att jobba med halten, testa hur lite du behöver för att få din häst att stanna. Till slut behövs nästan bara tanken. Testa sedan hur små hjälper du kan ge för att han ska gå ur halten.



Även om du bara jobbar i skritt kommer du att se din häst bli starkare och mer lyhörd. Man får bara tänka på att det är både svårt för hästens hjärna och kropp att jobba med små exakta förflyttningar och trampa under sig med ömsom ena bakhoven, ömsom den andra i oppna och sluta. I halten kommer han också att trampa under sig mer och mer och sänka bakdelen, som ett tecken på att vinkeln i hasen ökar.



Av det får hästarna J-Lo-rumpa! Så en kvart i taget räcker, men det gör inget om du rider fler än en gång om dagen.



Hoppas du fått några idéer. Återkom gärna! Nu ska jag kolla in din blogg!



MVH/Alma-Lena

2010-10-02 @ 22:57:27
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: ulla

Satt och njöt av presenten till Ann-Helen.Grattis båda två.Oj vad ni fyller ofta.Numera min kära ex-sambo så känner vi bara en lätt vindpust när vi någon enstaka gång möts i dörröppningen .Jag tror vi jobbar för hårt på vår karriär.Gårdagens stickkafé var undantaget.

Fredag 12.06 och jag skall göra min sista entré för veckan.Nu njuter vi av den sköna hösthelgen och hoppas på fler möten till veckan.Gammal kärlek rostar aldrig.Nej Thomas,du behöver inte vara orolig.Numera förenas vi mes i stickningens underbara värld.Möjligen blir det knypplingens korsningar och vridningar som fångar oss längre fram i livet.

Skickar en kram till hela familjen

Ulla

2010-10-08 @ 12:12:46
URL: http://www.textilejoy.blogspot.com
Postat av: Alma _Lena

Min kära vän Ulla! Vad knasigt att vi mestadels umgås så här via nätet. Vad bra då att vi kommit igång med stickningen igen. Jag ska ta den till jobbet redan på måndag så glöms den inte nästa gång.



Vilken tur att den kom precis den varannan torsdag som Thomas är här så jag kan vara med. Nu fick jag ju sitta och rätta prov, men det är så mysigt att sitta och prata och se vackra handarbeten växa fram under andras flitiga fingrar.



2010-10-08 @ 21:36:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0