Emmausvandrarna



Gabriél Velásquez målning av brödsbrytelsen i Emmaus när de bedrövade lärjungarna bjöd, ovetande om vem det var, Jesus att dela deras husrum och kvällsvard

En gång bodde jag på ett Emmaus-hus i Mwanza vid Victoriasjön i Tanzania. Numera betyder Emmaus exempelvis billigt boende i kristen anda men helt religiöst och politiskt obunden runt om i världen. Emmaus-rörelsen startade i Frankrike av den älskade prästen Abbé Pierre, eller egentligen Henri Grouès. Under andra världskriget tillhörde han den franska motståndsrörelsen och räddade judar från förintelsen därför tog han Abbé Pierre som täcknamn. Pierre är den franska varianten av Petrus.

Efter kriget engagerade han sig för fattiga och hemlösa i olika solidaritetsprojekt och så sent som 2004 startade han ett uppror mot hemlöshet i Frankrike. Då hade redan hans Emmaus-rörelse vuxit till en organisation som verkar i 350 grupper i olika länder över hela världen. Förutom att driva härbergen, säljer man t ex second-handkläder och prylar i Sverige, överskottet går till systerorganisationer i tredje världen. Där driver man sjukhus, skolor och olika utvecklingsprojekt.

Abbé Pierre var en god retoriker, i ordets bästa bemärkelse. Citatet här intill låter betyder:

«Inför våra bröder som dör av fattigdom, bör bara en åsikt existera bland människor: viljan att göra det omöjligt att detta fortsätter.»

Nu lite mer påskgodis från pappa Bach:

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0