Påskfirandets världsmästare



På Filippinerna och i Spanen tar man Stilla Veckan på djupaste allvar, man ska ha levt på en annan planet för att inte någon gång ha sett en bild eller hört något om Semana Santa eller de hängivna filippinska katolikerna som låter sig korsfästas på långfredagen. Protestanterna har pappa Bach som skrev den underbarast tänkbara musik både för Stilla Veckan och Påsken. Påskropen skallar i kyrkor fårn Ryssland i öster till Alaska i väster och i afrikanska kyrkor tar påskgudstjänsterna aldrig slut. Överallt där kristna finns firas just nu påsk med klang och jubel.

Men jag vill ändå utnämna mästare i Påskfirande och de återfinner man i Öst, de gamla kyrkorna i mellanöstern och de ortodoxa kyrkorna i det som förr var det Bysantinska riket eller Östrom. Påsken är aldrig gladare, färgstarkare eller mer genomfirad än hos dessa kristna. Påskrop och midnattsmässor i svenska kyrkan och vackra påskägg har tagit mycket av sin inspiration härifrån. Aldrig har jag firat påsk så grundligt som med mina trosfränder från Irak, Turkiet, Israel och Palestina och Afrika. I Tuolluvaara kyrka * firade vi tillsammans hela natten med kristna från öst och syd och aldrig kändes natten lång. Påskvänner som Barock-Olga reser därför gärna mentalt åt sydost i heliga påskatider.

Lyssna till Kassias musik från det gamla Bysantinska rikets 800-tal. En nunna som några sekel före Hildegard av Bingen skrev himmelsk musik. Ensemblen VocaMe sjunger med fjällbäcksklara stämmor. Först hörde jag denna påskiga musik hos den gode Vassilis Boulonassos- alltid lika hörvärd.

* I Tuolluvaara finns en stor flyktingförläggning därav många nationaliteter på de välbesökta påskgudstjänsterna där.




Kommentarer
Postat av: Lars

oj oj den där musiken var något för mig :)

kul att höra att människor från olika kulturer och länder firar påsk tillsammans med er, tror absolut det är nyttigt för brödra/systra kärleken.

Postat av: Julia

Här uppe är lämlar inte alls något sällsynt, de är otroligt duktiga på att föröka sig då de bara går dräktiga tre veckor för att sedan kunna betäckas direkt igen. Och får ungefär 8 ungar åt gången. Så min chef tycker inte alls att jag ska rädda dem som trillar ner i färistan, men jag har då inte samvete att låta dem vara där nere tills de självdör så jag fortsätter nog att plocka upp dem ;)



2011-04-25 @ 11:39:00
URL: http://jeldh.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Lars: Jag förstod att du skulle gilla det. Vassilis har mycket bysantinsk musik i sina program. Stämföringen är så oerhört läcker med både sekunder, quinter och kvarter och helt egna harmonier. Deras röster klingar också så vackert ihop. Grekiska är dessutom ett vackert språk-ja bättre än så här bli det inte.



Visst är det underbart med hela den kristna familjen, men precis som den jordiska väljer vi den inte själva vi får bara tillhöra den ändå!

2011-04-25 @ 23:18:29
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Julia: Lämlar är söta, jag skulle göra precis som du. Vi har sorkår i år och katterna drar hem sorklik på sorklik. De gör sitt jobb, det är bland annat därför vi har katt, för att hålla sorkarna från huset, ändå räddar jag livet på de små om jag kan.

2011-04-25 @ 23:21:20
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

yupp så är det Alma, satt här idag och kände sådan tacksamhet att jag träffat vissa av er "släktingar" på nätet som verkar vara rara och ordentliga människor, kände mig som en lyckans ost :)



Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja, tänk vad trevligt att vi lärde känna varandra, ganska otippat trots att vi har så mycket gemensamt: jobb, musiksmak, intressen och tro-en längst i norr och en längst i söder. jag gillar de nya möjligheterna tekniken ger oss.

2011-04-26 @ 10:04:36
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

ja bra med bloggar och internet :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0