Brukshundar

Golden retriever, en jakthund specialiserad på att apportera skjutna fåglar i vatten

Alla olika hundraser vi har kommer sig förstås från att männsikan behövt hunden till olika saker. Vargar och människor tillhör de varelser som är mest anpassningsbara vilket bland annat beror på vår speciella sociala struktur. En ensamvarg är både olycklig och sårbar, precis som vi männsikor är dte i gemenskapen vargen blir till. En vargflock är ingen strikt hierarki under alfahonan och hennes utvalde är rollfördelningen snarare beroende av uppgifter och begåvningar. Liksom i hästflocken finns det bästisar i varggruppen och de som är extra bra på övervakning, andra som är duktiga spårare och ytterligare andra som är bra på jakt och att ringa in bytet. Om en medlem i flocken blir bättre på något stärks hela gruppen och tvärtom. Där borde vi härma hästar och hundar mer än vi gör.

Dessa olika förmågor hos vargarna har av människon renodlats. Till exempel i vakthundsraser som Kapten som är en riktigt trygg gårdvar. Han lägger sig lugnt framför ytterdörren och kommer någon ger han ifrån sig ett jättelikt skall, ett enda. Helt utan att man behövt träna honom till detta. Så är också Berner Sennen, den mest kända av sennen-raserna, urbilden för den svenska gårdvaren Karo i Elsa Beskows läsebok för skolan "Vill du läsa och skriva".

 



Dalmatinern är en skarpare vakthund som förr följde med hästdragna diligenser för att skydda passagerarna och lasten från stråtrövare. Därför är de fortfarande förtjusta i hästar och behöver väldigt mycket motion.

Border collien är fortfarande främst en bruksras, de flesta hundar är ju idag mestadels sällskapshundar med en tydligt utseendemall som standard. Border collien saknar helt denna typ av rasstandard och avlas fortfarande helt på bruksegenskaper. Därför kan border collies se ut lite hur som helst: upprättstående öron, stora, mellanstora, långhåriga och korthåriga och allt däremellan. Alla möjliga färger och kombinationer av färger finns.

Däremot ska de alla vara utpräglat arbetsvilliga, lättlärda och intelligenta. Även om inte alla vallar får nu för tiden så måste alla jobba. Den här lilla damen ska bli assistanshund, något som border collies är väldigt bra på:

Det ska bli så kul att följa hennes utveckling. Den som vill får göra detsamma på denna blogg.


Kommentarer
Postat av: Johanna

Åh, jag önskar att min hund också gav ifrån sig endast ett skall!

2011-08-11 @ 15:46:56
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Anonym

Johanna: Jo, det är praktiskt. Jag bodde förut granne med tre finnspetsar så skillnaden är markant på hur olika raser förhåller sig till skällande.Du kanske skulle skaffa dig en husky eller en Berner sennen.

2011-08-11 @ 17:58:21
Postat av: Vilja - Sveriges största häst o kalvblogg!

sv: Ja det är ju förstås sant :)

2011-08-11 @ 20:00:44
URL: http://kalvgalen.se
Postat av: Vilja - Sveriges största häst o kalvblogg!

sv: Ja han är verkligen underbar!

2011-08-11 @ 20:01:07
URL: http://kalvgalen.se
Postat av: Josäfin :>

Intressant inlägg! :D

2011-08-11 @ 20:41:14
URL: http://jossanamigo.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Josäfin: Tack. Det är spännande med hundar också.

2011-08-11 @ 21:17:46
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: h-f

Åh. Ska hon bli assistanshund ? Så oerhört spännande ! Det vill jag veta allt om ^^ Hade ju en del sådana planer för Kapten, men det blev inte så mycket av det verkar det som. Inte än så länge iaf. Men han är ju bara tre ^^



Ps. han fyllde tre igår ^^ Det kommer ett inlägg i bloggen om det snart (; D.s

2011-08-11 @ 21:40:13
URL: http://ishav.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

H-f: Ja, vi förundrade oss igår över hur fort det gick för honom att bli tre år! Jo Elva ska assistera lill-husse är det tänkt. Jag ska visa hur de jobbar just nu för att träna, här på bloggen.

2011-08-11 @ 22:38:55
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: h-f

Det ser jag fram emot ^^



Vi har klickat fram ett trick faktiskt; Ta av mattes strumpa, och ge den till henne. Den senare delen av tricket är inte helt hundra än iofs, men ändå ^^

2011-08-11 @ 23:13:15
URL: http://ishav.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

H-f: Precis det och andra liknande saker ska hon lära sig. Det svåraste är just att lämna ifrån sig saken, därför börjar träningen redan nu med "hämta" och "loss".

2011-08-11 @ 23:27:22
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: h-f

Förstod det. Andra trick vi övar på lite sporadiskt är att tända och släcka lampor, samt öppna dörrar(mest för att han är rädd för att gå genom smala dörröppningar..)



Han har f.ö inga problem med att lämna ifrån sig strumpan. Bara det att den faller på golvet istället för i min hand. Vet inte riktigt hur vi ska gå vidare därifrån, men det löser sig ^^



Om jag vill ha nått ifrån honom säger jag "Hämta bollen" t.ex, och "Tack" när han kommer med den så han ska släppa ^^ Apbra kommandon (:

2011-08-12 @ 10:18:03
URL: http://ishav.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

H-f: Uppfödaren hade ett trick; att låta valparna bära hårda saker som träklossar och saker av järn för då lär de sig att bära försiktigt och inte bita sönder saker.



Prova med att ge godis/leksak/klick när han ger den i handen åt dig. Ta den själv först och sedan väntar du tills han ger den-kanske funkar det.

2011-08-12 @ 14:44:04
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: h-f

Åh. Det var ett bra trick jag definitivt ska testa på en eventuell tillökning i flocken !

2011-08-12 @ 18:37:28
URL: http://ishav.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

H-f: Ja, det kommer mer tips här när Elva ska lära sig vara en disciplinerad brukshund.

2011-08-12 @ 20:52:39
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0