Grunderna i kraftskapande ridkonst: Funktionella ridövningar



Marino var med men reds inte av Anette, som här, Anette lånade ut honom till kursdeltagarna

På ridbanan med hästar fick vi så testa våra nya insikter. Vi red alla 3 gångarter och några övningar med skolor och ridvägar.

Skritt som är den gångart som är svårast att påverka eftersom hästen då alltid har 3 hovar i marken. Varning för att eftersträva alltför stor skritt som då lätt kan bli passartad. Skolskritten närmar sig diagonal fotförflyttning som i trav.

Trav med sin diagonala fotförflyttning och i ökad trav ett svävmoment. Piaff är trav på stället och passage trav med fördröjda fotlyft.

Majan fick jobba hårt under helgen, Chateau fick ge henne lite energi-det har aldrig hänt förut



Galopp i tretakt kan omväxlas med den betydligt mer samlade skolgaloppen där fotförflyttningen är densamma som i tretaktsgalopp men utan svävmoment så den blir fyrtaktig. Liten språklig anmärkning: Galopp på engelska är inte vad vi menar med galopp, det är snarare ökad galopp eller till och med fyrsprång som är motsatsen till skolgalopp, men fyrtaktig och mycket snabb galoppbanegalopp med tydligt svävmoment. "Vår" galopp kallas canter. Så när en ryttare säger att de varit ute och kantrat är det arbetsgalopp man talar om, inte en båtfärd som gick fel.

Chateau var med mig som vanligt

En övning som ger väldigt mycket redan i skritt är att mitt på kortsidan byta varv med hjälp av en diagonalsluta. När man kommer till spåret väntar man in bakdelen och fortsätter längs med spåret i förvänd sluta som man genom att flytta sina händer mot inner höft och inner höft mot händerna byter om till en öppna.

Dessa övningar var nog säkert roliga för oss alla även om de övriga deltagarna fick rida superfina hästar som Lotus, Marino och stjärnan Majan. Men jag tyckte det var en höjdare när Chateau fick betyget av Anki: "Hon är ju som Majan." ja dte berömmet lever vi på hur länge som helst!



Kommentarer
Postat av: Anna Lyckoprick

Åh, så kul att ni har kommit igång med kursandet! Alltid trevlig att träffa sina vänner & hästar på samma gång! Här börjas det också snart :)

2011-09-02 @ 22:21:34
URL: http://www.lyckoprickar.se
Postat av: Julia

Det där med "canter" och "galopp" diskuterade vi mycket kring när jag var i Grekland innan vi förstod varandra, haha ^^



Ja, de är verkligen ett härligt gäng därute i hingsthagen :D

2011-09-04 @ 22:42:02
URL: http://hastligheter.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Anna Lyckoprick: Jo, det r en rolig sak med hösten när alla samlas igen.



Julia: Som engelsklärare stöter man ju på denna begreppsförvirring då och då och när man rider utomlands, som du gjort, måste man veta vad man talar om.

2011-09-05 @ 08:44:21
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0