Vad man kan lära sig av en valp IV

I veckan har både jag och bloggkompisen Josäfin fått skit för vårt bloggande. Då tänker jag så här. Det är nog en människa som en gång var en glad valp men blev avvisad på ett bryskt sätt som gjorde det. Jag har haft tur och tagit mig igenom valptiden någorlunda oskadd och kan bjuda på det och hoppas att den bittre mannen får slicka sina sår och bli en gladare människa med tiden.



I sådana här fall får man försöka att inte löna ont med ont, fast det kan vara tufft ibland och ta en lång tid att komma igen. Har man verkligen blivit skadad, biten och sliten av någon elak person/några elaka personer är det en annan process. Då måste man läkas själv innan man börjar gå denna person till mötes (Ann Heberlein talar här om förlåtelse), och ren kalkylerad ondska ska man bara dra sig undan ifrån. Ann Heberlein har också skrivit en en mycket klok och läsvärd bok om ondska  En liten bok om ondska. Följ länken så hittar du en informativ sammanfattning och recension av boken.


Ett utdrag:
"Själv landar Heberlein i definitionen av en ond människa som ”en person som medvetet gör ont för det ondas skull”. Det måste till något mer än det rent instrumentella. Ett moment av obegriplighet i kombination med att den handlande fullt ut förstår konsekvenserna av sina handlingar.[…]Den ondska som manifesteras i enskilda sadistiska våldsdåd av ensamma gärningsmän går sällan att förutse. Mer systematiska förskjutningar av vad som är gott och ont är betydligt farligare. Ann Heberlein lutar sig mot den amerikanske psykologen Philip Zimbardo som talar om ”onda system”. Alltså system där det onda normaliseras och där individernas egen moraliska kompass sätts ur spel.[…] I likhet med Hannah Arendt sträcker Ann Heberlein upp ett varningens finger och konstaterar att en grogrund för ondska är just lydnad och en stark tilltro till auktoriteter."

 



Precis som den mjuka valpen kan bli en mördare om den blint lyder fel ledare, kan vi bli det. Det märks i mobbing, krig och totalitära system som nazityskland och hos Breivik som gjorde helt rätt vid massakern på Utöya enlligt sina 7000 FB-vänner och företrädare för den extrema Tea Party-rörelsen i USA som också hatar mångkulturalitet. Breivik var trots allt ensam om sitt illdåd. Men om ondskan normaliseras med att exempelvis SD får bestämma hur vi talar om främlingen, då blir det verkligen farlgt för oss alla och alltid.

Kommentarer
Postat av: h-f

what ? Vad är det som har hänt ?

2011-08-20 @ 15:56:59
URL: http://ishav.blogg.se/
Postat av: mamma

h-f: inget allvarligt, det är mest synd om personen ifråga antar jag.Trodde liksom inte att jag inbjöd till sådant bara, men kan bli förvånad. Vi kan det på telefon.

2011-08-21 @ 08:28:15
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

En av baksidorna med webberiets öppen- och enkelhet är att även troglodyterna kan sitta hemma i sina hålor och nå ut med sitt hat utan att omvärlden får se deras anleten. Det är "bara att tugga i sig" för att använda en stor tänkares ord. Inget att bry sig om egentligen men det tär i alla fall, jag vet. Puss på sig bra-bloggerskan. Keep up the good work!

2011-08-22 @ 18:49:28
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Bråddjup och h-f: Tack,det känns bra att ha sådana som er där vid datorn också.

2011-08-22 @ 19:15:11
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Elvas Nia

Ditt skrivande är som konst. Konst är som bäst när den berör. Oavsett hur den än berör. HUR någon kan irritera sig över det du skriver är däremot för mig en gåta!! Vederbörande måste ha haft en RIKTIGT dålig dag. Det är enda förklaringen, om jag ska kunna förstå. Kram från en som beundrar din konst.

2011-08-23 @ 00:02:14
Postat av: Alma-Lena

Nia Elvas matte: Jo det är nog en olycklig person. Tyvärr skadar han andra värre än mig, därav inlägget. Vad glad jag blir över att dessa funderingar berör dig! Det betyder så mycket för mig för din konst berör mig på djupet.

2011-08-23 @ 20:28:51
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Julia

Intressant att läsa dina "vad man kan lära sig av en valp" -artiklar :)

2011-08-24 @ 13:03:21
URL: http://hastligheter.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Julia: Tack! Det är mycket man lär sig av att vara med valpar och, som du, med unghästar. Jag uppskattar verkligen ditt beröm!

2011-08-24 @ 21:14:27
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0