Gottfrid

Gottfrid av Bouillon/Godefroi de Bouillon (1060-1100) fransk riddare som blev korsfararnas förste kung i Jerusalem. Notera den fridsamma huvudbonaden han bär på denna fresk från 1400-talets Italien.



Morfar hette Sune Gottfrid, två vackra namn som tillsammans blir en liten predikan. Sune är ett fornsvenskt namn som betyder son och Gottfrid är förstås tyska och betyder Guds frid. Vilken gåva ett sådant namn måste vara! Tänk vilka vackra tankar om sitt barn föräldrar som ger sin lille nyfödde ett sådant namn måste ha!

Morfar Sune Gottfrid fick sångröst och han spelade gitarr och sjöng frikyrkliga sånger i stämmor med mormor. Morfar dog redan när jag var 16 år och sedan minns jag mormors hem som tyst. Fast vi sjöng tillsammans varje annandag jul-det saknar jag nu när också mormor tagit upp den himmelska gitarren. Kanske sjunger nu mormor Signe Teresia och morfar Sune Gottfrid denna underbara sång om Guds frid av Sofia Karlsson och Olivia Blyberg:




Kommentarer
Postat av: Johanna

Gottfrid är annorlunda, vackert!

2011-12-15 @ 09:52:55
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Johanna: Kul att du gillar det. Kanske det blir en liten Gottfrid så småningom?

2011-12-15 @ 12:35:52
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Riddar eden (iuramentum militum ) är inte så dålig ;)



Inför Gud den allsmäktige, jungfru Maria och Erik den helige lovar jag att

- skydda den heliga kristna tron

- värna den heliga kyrkan

- stå upp mot orätt, stärka fred och rätt

- skydda föräldralösa barn, jungfrur, änkor och fattigt folk

- vara min konung trogen

- inneha mitt riddarskap Gud till heder efter bästa förmåga

Så hjälpe mig Gud och alla hans helgon"



Sen blev det ju trist att i praktiken var många riddare förmögna adelsmän och använde sitt riddarskap för att berika sig själv och bröt sina löften, men i riddarordnarna fanns det också "lägre" folk som inte tillhörde dom förnäma riddarna som var smeder,hantverkare,sjukvårdare osv som säkert levde upp till riddar idealet, tyvärr hör man aldrig om dessa när sekulär media berättar om medeltidens riddarornar man plockar bara fram att riddarna skulle ha varit blodtörstiga religösa fanatik.trist. att dessa ordnar byggde vägnät hospital runt om i europa och utvecklade system med läkare som ställer diagnos och föreslår behandling är väl inte lika dramatiskt att berätta om. men lider man under moderaternas "social politik" är det skönt att sjunga med dom gamla riddarna har jag märkt :D



http://www.youtube.com/watch?v=pEXNKDVs8Sw



p.s bra video med Sofia :D

Postat av: Bråddjup

Fly mig strax en dylik huvudbonad!

2011-12-15 @ 16:45:59
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja i praktiken är det många som inte orkar uppnå sina högt ställda målsättningar. Dessutom hör våld och makt ihop och det är korrumperande i sig. Att fortsätta vara god i en maktposition och att vara snäll adelsman i vardagen är en utmaning få pallar för.Men det innebär ju inte att det var fel på målsättningen.



Dessutom är det alltid fel personer som dras till dessa positioner. Det är betecknande att alla riktigt stora kyrkoledare har värjt sig för uppdraget, som Martin av Tours som gömde sig bland gässen.



Du har säkert sett filmen Visitörerna med Jean Reno som riddaren Godefroid som kommer till 1990-talet och där lever efter sina riddarlöften. Mycket gubbbig slapstickhumor som jag har lite svårt för, men det finns ändå en äkta respekt för Godefroids riddarheder som verkligen kolliderar med Frankrike 1000 år senare.



Likadant älskar både jag och barnen riddaren av Pelargonien från Sagovärlden, just för att han tror på sina målsättningar utan ironisk distans. Det är kanske därför så många av oss är fascinerade av medeltiden, det verkar som om man levde på allvar utan denna ständigt förklenande ironiska distans, där den snälle och rättrådige bara utsätts för hån.Som ideal var det bra att ha även om det sällan uppnåddes.

2011-12-16 @ 05:39:51
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Bråddjup: Det är bara att sätta igång att vara riktigt snäll och önska sig en sådan i julklapp.

2011-12-16 @ 05:40:45
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Sant Alma från början till slut :) det jag tycker är lite märkligt med människor som idag ironiserar och förklenar dom gamla riddarna är att dessa människor vet hur riddarna var i sina hjärtan, fattigare människor som anslöt sig till dessa ordnar och verkligen ville leva upp till dessa ideal döms ut som "trash" dom med av experttyckare i vår egen tid :P , nu bär det av till jobb, ha en god dag.

Postat av: Alma-Lena

Lars: Du har som vanligt rätt. Nästa inlägg kommer att handla om de små trashiga hjältarna.

2011-12-16 @ 09:35:56
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0