Helggran

I Rhode Island, en av USAs äldsta delstater, har en strid blåst upp om årets offciella julgran. Guvernör Lincoln Chafee har, i den heliga sekularismens namn,* beslutat att statens officiella julgran ska kallas "Holiday Tree" i stället för Christmas Tree för att inte såra känslor hos dem som inte är kristna. Bonden som skänkt granen gratis till delstaten är rasande, han är kristen och skänkte en julgran inte ett helgträd.

Sekuläre guvernören Chafee


Man kan skratta åt detta, och ska naturligtvis också få göra det, jag hade knappast tagit upp denna sak här om den inte fick mig att le lite hånfullt åt fånerierna där man tassar som katten kring het gröt runt julen med sina löjliga "Season's Greetings" - kort. Men intressante bloggaren, protestantiske samhällsvetaren Sébastien Fath problematiserar frågan ett varv till-läs och begrunda!

Samma sak hände i Wisconsin, där fick guvernören Walker ändra sig och nu rasar i stället ateister mot hans feghet. Där ser den förargelseväckande granen i alla fall ut så här:

Wisconsins gran, förargelseväckande för svensk smak, men den platsar bra på en barockblogg med sin hämningslösa more-is-more -estetik


*USA är ju tillsammans med Frankrike den stat i världen som är mest stolt över sin sekulära och religiöst neutrala stat.

Kommentarer
Postat av: Reb

Både USA och Sverige har ju åtskillnad mellan kyrka och stat, men menar egentligen rakt motsatta saker med det begreppet. I Sverige betyder åtskillnaden att kyrkan inte har med statsangelägenheter att göra, och i USA betyder det att staten inte får lägga sig i vad kyrkorna gör. Enkelt uttryckt.



Det där att ha präster som välsignar bombplanen innan de skickas ut i strid, som den amerikanska staten håller sig med, är ju inte något vi i Sverige skulle anse förenligt med åtskillnaden mellan kyrka och stat (tvärtom ser det ut som om stat och kyrka verkligen är sammansmälta där). Men i den amerikanska definitionen är det inte ett problem, så länge lagen inte står över kyrkorna (och kyrkor dessutom slipper att betala skatt till staten) är separationen genomförd helt enligt "The American Way".

2011-12-02 @ 12:48:09
URL: http://libreb.blogspot.com/
Postat av: Alma-Lena

Ja du har förstås helt rätt. USA yvs över en sekularitet som känns underlig. Man får absolut inte skicka julkort i offentlig förvaltning men däremot ska en imam, en buddist och en pastor medverka vid presidentinstallationen och sedlarna förkunnar "in God we trust".Det här med att välsigna bombplan känns ju verkligen avigt när man vet att kyrkan från början var rent pacifistisk. USA är på många sätt ett gammaldags land där man på förkristet vis håller sig med en stamgud.

2011-12-02 @ 16:54:48
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Det var väl en västerländsk ambassad som ett tag körde med "Season's Greetings" i hop om att inte stöta sig med muslimer, men muslimerna menade att vi vet ju varför ni firar jul, så då gick man tillbaka till christmas..ingen idee att försöka byta färg som en kamelont :D

2011-12-02 @ 17:16:27
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja muslimer är ju inte dumma, varför greet över huvud taget i så fall-det blir verkligen löjligt och ytligt.

2011-12-02 @ 17:56:39
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0