Lucia

Skara stift är det enda stift i Sverige där man funnit bevis på att martyren Lucia hyllats under katolsk tid. Det är också här man först började med det luciafirande vi nu har utvecklat till en av Sveriges största festdagar. Enligt Jan-Öyivind Swahns härligt julfärgade Stora Julboken tyder det på att luciatraditionerna i Sverige har ett visst samband med flickan från Syracusa. Men sedan gällde det folkliga luciafirandet mest det gamla vanliga i detta land så präglat av fattigdom, mörker och halvsvält. Det gällde att äta och tända ljus och skydda sig mot onda väsenden i skogen.

1900-talets mer stämningsfulla luciafirande tar sin början i Skara stifts herrgårdskultur på 1700-talet. Men fick riktig riksspridning först när Lucia blev en skönhetstävling i början av 1900-talet. Då förnyade den svenska kyrkan bekantskapen med den envisa tonåringen från Syracusa som halshöggs för sin tros skull. Nu vet alla barn i Sverige att Lucia var från Syditalien och legenderna om henne berättas i skolor och dagis så här års.

Körsångare och körsångsälskare får också frossa denna dag!  Årets luciafirande från Göteborgs domkyrka var helt i min smak. Från första tonen grät jag floder, för så ska det vara. Förr sjöng jag själv i underbart vackra och pampiga luciatåg, i små söta luciatåg, i avantgardistiska luciatåg, ledde barnkörers luciatåg; ja Lucias dag började oftast vid 4 på morgonen och avslutades i ett sömnlöst töcken vid midnatt-men det är skönt att slippa stå där och kämpa mot gråtens hopsnörda strupe och lugnt låta tårarna flöda när andra sjunger.

Jag älskar luciafirandet, just för denna blandning av martyren från Sicilien, medeltidens frusna, hungriga och mörkrädda vidskepelse, herrgårdsfrökens lussemorgonsfika och dagens återinternationaliserade körsångsfrossa i skolor, dagis, kyrkor och vårdinrättningar. Det stämmer så bra med årstiden och Lucias namn som kan tydas som ljusbärarinna på latin. Lilla tuffa tonårstjej som stod emot lågorna under Diocletianus förföljelser mot de kristna, jag är så tacksam!

Till ditt minne Lucia i decembermörkrets tid är vi samlade i stillhet och förväntan
för att lyssna till ditt vittnesbörd om kärlek, hopp och frid,
låta ljuset fylla hjärtats tro och längtan

När ditt följe Lucia kommer till oss i advent med en hälsning från martyrers unga kyrka
vill vi tacka för de  vittnen Herren Kristus  oss har sänt
som en förebild i kärlek, tro och styrka


Kommentarer
Postat av: Minerva

Tack för detta underbara inlägg. Lärorikt och vackert på samma gång.

2011-12-13 @ 14:13:35
URL: http://minerva.bloggsida.se
Postat av: Alma-Lena

Minerva: Tack!!!!

2011-12-13 @ 15:06:51
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Underbart Fint Alma, Filmen från domkyrkan ska jag se i sin helhet tänkte jag, ja vi hade rena trafik stockningen klockan 8 i morse hela medeltids kyrkan smock full med folk, vi fick ringa till chefen och berätta att dom parkerat utanför vårt garage så vi kom inte ut med våra maskiner så vi fick lov att ha långfika tittade på lucia och stjärngossar. vi hade fått lusse katter och pepparkakor av chefen så det var riktig lyx arbetsdag idag :D

Postat av: Alma-Lena

Lars: Mysigt, så ska luciadagar vara. Jag tror att magin med Lucia också ligger i att vi firar på jobb och skolor. Jag har sett på F-2 luciatåg i morse förutom två gånger på TVs och nu blir det det sista vi gör här hemma att vi har små lussegossar som mormor ska fota medan vi sjunger luciasånger.

2011-12-13 @ 19:22:54
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0