Jojk and roll del 5 melodifestival med jojk

Det råder ingen tvekan om att en av de mest vitala musikscenerna i Norden just nu är den samiska. Sápmi har nu så många nya musiker och grupper att man tappar räkningen och hakan över den innovativa musiken och de variationer på uttryck som finns. Lyssna själv på sr.sápmi En bidragande orsak till detta är den årliga samiska melodifestivalen som utser bidrag till Liet- Làvlut, en internationell musikfestival för europeiska minoritetsspråk. Samiska bidrag dominerar stort, 4 av 11 år har samiska bidrag vunnit.

Den samiska melodifestivalen kallas Sámi Grand Prix och arrangeras till Påskfestivalen i Kautokeino av Nrk. En rolig detalj är att tävlingen består i en jojk-del och en sångdel. Den är inte längre någon inavlad byangelägenhet utan senaste årens festival har haft bidrag med från människor födda i så långt bortifrån som Afrika och musiken är ofta "världsmusikmässig" det är mycket långt till 70- och det tidiga 80-talets surt falsksjungna dansbandsgung  på smörig samiska eller för den delen Sven-Gösta Jonssons kitschiga Vid foten av fjället. Glömda är också frejdiga proggrupper som Daednogade Njuorrat, även om de ibland kan höras i sr.sápmi och nrk:s samiska sändningar tillsammans med Jokkmokks-Jokke och andra gamla storheter.

2008 års vinnare Elin Kåve med sången "Áibbas jaska" är en mycket intressant artist och dansare, tyvärr tar det tid att ladda videon om ni har en mindre kraftfull dator (som jag), men den är värd att vänta på. Hon vann inte Liet-Lavlut. Det året vann korsikanska Jacques Culioli med "Hosanna in excelsis". Jojkdelen vanns av Ánte Niillas N. Bongo från Kautokeino med ”Sara Inga”.Länken till köpes- MP3:n är tyvärr det enda jag kan bjuda på i detta forum. Vänta ut och njut av Elin Kåves vackra framförande av en värdig vinnarlåt under tiden ni laddar ner "Sara Inga".

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0