Tjugondag Knut dansas julen ut
De tjugo heliga juldagarna är över och det brukar firas med julgransplundring. Hos Barock-Olga är julmusikens ljuvliga dagar över och vi laddar för månader utan julmusik med frossa i körsång, juloratorier, carols och -inte minst-Jingle Bells med Frank Sinatra. Den brukar vi dansa till, man kan inte sitta still helt enkelt och sedan sjunger vi ut vår kära gran:
Nu är glada julen slut, slut, slut
Julegranen kastas ut, ut, ut
men till nästa år igen
kommer han vår gamle vän
för det har han lovat!
Vill man frossa i julmusik så här den sista dagen finns min käre Lex på Ad Lib-går att höra i trettio dagar till!
Betlehem
Knut mördas
Men vem var Knut då? Jo, han var kung av Danmark och faktiskt ett riktigt kanoniserat helgon. Något oklart på vilka grunder. Han kristnade Kurland och Livland, men på 1100-talet var gränsen mellan erövringskrig och mission väldigt flytande. Efter att förgäves ha försökt undsätta Saxarna i England mot Vilhelm Erövrarens normandiska invasion och genom detta återuppliva Knut den stores rike med Danelagen i England blev han mördad i St.Albanis kyrka i Odense där han sökt asyl, som inte respekterades(vilket ju är en horrör i sig). Dessutom mördades han framför altaret. Enligt en av helgonlegenderna hade han förberett sig för döden med en sista nattvard och böner och lät angriparna döda honom utan att göra motstånd. Detta bekräftas av de skelettrester som finns kvar av Knut då de undersöktes av rättsmedicinare 2008.
Knuts efterträdare blev hans bror Olof som kallas Olof Hunger eftersom en nioårig hungersnöd drabbade Danmark under hans regeringstid. Detta togs av de fromma danskarna som Guds straff för mordet på Knut. Snart började det berättas om mirakel som skett vid Knuts grav och Erik Ejegod, bror till Knut och en av få som överlevde massakern i St. Albanis kyrka, började lobba för hans saligförklaring i Rom. 1101 var hela processen klar och Knut helgonförklarades som förste och ende nordiske kung i denna exklusiva skara.
Erik och Olof den helige blev aldrig helgonförklarade annat än av nationalistiska katoliker i Sverige respektive Norge, men deras kulter var ändå populära och speciellt Olof den Helige var omåttligt populär under medeltiden och pilgrimsvägen till katedralen i Nidaros, där han är begravd, används än idag.
Olof den Helige som staty.
Knut dog dock inte i strid som Olof och Erik, utan han blev som sagt överfallen och mördad. Kanske bidrog det till att påven gick med på hans kanonisering. Knut strävade dessutom efter att stärka banden till katolska kyrkan medan till exempel Erik den helige gjorde sitt bästa för att göra kyrkan till en inomsvensk angelägenhet underställd kungen.
Här syns Erik som föga stridslysten, en falsk bild, han dog i strid:
Knut blev också han populär som helgon och dyrkad runt om i Norden. Han har fördelen av att Knut är ett tacksamt namn att rimma till på nordiska språk och det korta och kärnfulla namnet har varit populärt i mer än tusen år, inte bara i Tjugondagknutrimmet. På finska är det svårt att säga två konsonanter ihop i början på ord så namnet Knut blev där Nutti, som nu är ett vanligt samiskt efternamn i nordligaste Sverige.
Julpyntet plockas undan
vise män
Här får ni chansen att själva dansa ut julen med mina barn:
Kommentarer
Trackback