Hur mycket kan man egentligen rida?

När Chateau hör mig komma springer hon till grinden och väntar på att

få jobba, trots att hon rids flera gånger om dagen under sommaren.

För att hålla Chateau någorlunda smal under sommarens ständiga ätande rider jag henne tre gånger om dagen och ibland rider mina barn på eftermiddagen om det inte är för varmt. Innan jag stötte på kraftskapande ridkonst hade jag för mig att man inte skulle hämta hästen för ofta i hagen för att rida den under sommaren. Hästen kunde bli utsliten och svårfångad i hagen. En del idéer inom alternativa ridsätt anser ju att man ska rida väldigt lite men effektivt och inom traditionell ridning vill man skritta hästen i maskin eller under ryttare och tar ett träningspass om dagen med vilodagar en gång i veckan.

 

Ridskolehästar anses ofta slita ont som får jobba varje dag i två-tre timmar utspritt över dagen. De får ju ett sommarbete utan ridning i flera veckor och det mår de säkert bra av. Men Chateau skulle antagligen bli sjuk av ett sådant bete. Redan efter några dagar i sommarhagen blir hon rund om magen och skulle hon inte ridas alls i en vecka i sträck blir hon rent fet.

 

För några år sedan var jag bortrest tre sommarveckor och det gick knappt att känna igen henne när jag kom hem-så tjock har hon aldrig varit varken förr eller senare. Långa sommarresor är alltså otänkbara utan att någon annan tar sig an hennes motion. Det kan vara svårt att hitta någon som vill rida tre gånger om dagen, så jag njuter av sommaren med min häst  och tar kortare turer från min häst på högst en vecka i stället.

Hungrig ponny med hanterligt rund sommarbetesmage


Kommentarer
Postat av: johanna

Du borde testa Greenguard betesreducerare.

Vargen blir också smällfet och lagrar fett på alla farliga ställen, jag är livrädd för fång!

Har därför införskaffat en greenguard som han går med på nätterna, vilket betyder att ungefär 10-12timmar om dagen kan han inte proppa i sig mängder med gräs, utan får i sig lite granna. Resten av dygnet får han äta hur mycket han vill, men han rids varje dag. Det har inte varit några problem alls med greenguarden för mig.....

2011-07-21 @ 15:37:29
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Josäfin :>

Mysiga bilder :D

2011-07-21 @ 20:14:23
URL: http://jossanamigo.blogg.se/
Postat av: Lars

nom nom nom (gräs är gott tycker Chateau) ;)

Postat av: Alma-Lena

Johanna:Tack för tipset! Nu börjar hagen bli lite nedbetad så det är inte lika akut. Nu är det så torrt att knappt något gräs kommer tillbaka på deras favvoställen. Men med en sådan på henne kan jag ju åka bort någon vecka utan fångskräck.



Josäfin: Tack! Det är kul att fota i sommarkvällsljus-många bilder blir det!



Lars: Jo, och så ska ju en welshponny tycka, men nu för tiden blir det för myccket av det goda ibland.

2011-07-23 @ 11:50:32
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Julia

På ridskolan jag gick en gång i tiden kunde hästarna snarare gå upp emot 5-6 timmar om dagen/ 6 dagar i veckan. DET kan jag tycka är för mycket, tycker itne det är konstigt att den ridskolan ständigt har konvalecenter..



2-3 timmars ridpass om dagen kan vara både bra och dåligt, det beror ju helt på upplägget/hästen/ryttaren/omständighterna :)

2011-07-29 @ 14:07:32
URL: http://jeldh.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Julia: Ja, det låter för mycket definitivt med olika ryttare dessutom. Jag rider Chateau 20-40 minuter åt gången. När jag bekände för Ewa-Kristina Petterson att jag måste göra så med henne så sa hon att det bara var bra eftersom hästar är gjorda för rörelse.



Nyss var jag och red och det gick superbra. Hon utvecklas mycket samtidigt som hon faktiskt tycker det är roligt så hon kommer glatt till mig när vi ska rida. Jag tror, liksom du, att ridsättet gör mycket. Jag rider också tre helt olika pass varje dag. Med mycket beröm och omväxling och balans, blir det nog ett plus i hästens liv liksom i mitt.

2011-07-29 @ 19:24:31
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0