Kraftskapande ridkonst nybörjarkurs

"Studie av hästhuvud" målad av Glowa Michalowski  i Polen 1846

Grundkurs i
Kraftskapande ridkonst


23-24 juli I Vånafjärden, Kalix

Denna kurs vänder sig till dig som vill veta mer om grunderna i kraftskapande ridkonst. Det spelar ingen roll om du är helt ”ny” inför detta eller har en viss förkunskap.



"Bernard von Galen, biskop i Münster, till häst" målad 1674 av Wolfgang Heimbach

Kursen hålls i Vånafjärden och du kan ta med egen häst, vi erbjuder hagplats under helgen. Det finns även möjlighet att låna häst av oss.

Kursen kostar 1200 kr och då ingår massor med teori, två ridpass samt lunch.
Instruktörer: Anki Niska och Inga Gustavsson.


Anmälan och frågor till Inga: 070-595 86 03
eller [email protected] Välkommen!



"Whistlejacket" målad av George Stubbs, England, 1762

Kommentarer
Postat av: Lars

Biskopen till häst gillar jag :) fäst vig sadlen vid höger knä har han en flintlås pistol, som även gustav 2 adolf hade på sin sadel.



http://www.livrustkammaren.se/default.asp?id=4930&ptid=&refid=4930&filename=&xmlfilename=



Sen kan man så klart undra vad en herrens man behövde pistol till, kanske var det stråtrövare i skogen eller på vägarna ;)



http://www.youtube.com/watch?v=E6NMnIjqvmI&feature=related

Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja, kyrkan släppte ju en hel del av sina ideal när kristendomen blev statsreligion i romarriket. Pacifismen var ju en sådan sak. Det fanns nog också stråtrövare i de ständiga krigens Europa. Avsigkomna soldater som vant sig vid att döda levde på rånmord, en förmögen biskop var nog ett jagat byte.



Kul att få veta detta. Jag är ganska så pacifistisk och vet inget om vapen.

2011-07-05 @ 18:34:30
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Det var väl inte ovanligt att dom fina herrarna hade värja eller huggare vid denna tid som beväpning + pistol och dolk gömt i kläderna eller i stövel skaftet . Biskopen ser bara ut att ha ridspö och en pistol , flintlås pistol laddades genom mynningen och tog sin lilla tid att ladda och precitionen inget vidare, jag tippar på att pistolen var självförsvars grunka eller status pryl,pistoler var dyra.

Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja, på den tiden var ju prästerskapet en del av samhällets översta skikt. Den här biskopen är i sanning avbildad i sin största prakt. Allt som gav status finns med i bild. Hästen är inte så realistiskt målad, men den är en isabell, ovanlig=dyr hästfärg. Tygerna är desto mer realistiskt återgivna, man ser alltså vilket vackert ylle och sammet han är klädd i. Hästen har också ett dyrbart tenn- eller silverbroderi på schabraket. Detta var en man med makt, pengar och status i samhället. Han hade dessutom råd att låta måla sitt porträtt när han red ut i all sin prakt. Han behövde nog sin beväpning, bara schabraket var nog säkert skäl nog att rånmörda honom. Troligen red han alltid i följe med livvakter också.

2011-07-06 @ 08:40:21
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Jag fastnade också för sadeltäcket och tänkte oj det där ser fint och dyrt ut för sin tid :)

Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja, det är lyxigt. I Jukkasjärvi kyrka finns en kåpa från 1776 i svart sammet med liknande broderier i tenn. Den används bar på långfredag så den har hållt. Tänk att man satsade en sådan lyx på ett sadeltäcke! Även i dagens läge är det verkligen inget billigt hantverk,men då var tyger dyra jämfört med i dag och tennbroderier ovanpå det, detta var en man med makt och pengar.

2011-07-08 @ 06:56:16
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0