Hästars hälsa
Peter Paul Rubens instruktionsteckning av en ridhäst för användning på ridakademier, till vänster syns hur frampartiet ser ut på hästen vid maximal samling, dvs när hela vikten bärs upp av hästens bakdel
Barockbilder av hästar visar rejäla muskelpaket i spansk PRE-stil, med romarnäsa. Så var också barockens hästar mycket hårt arbetande djur. Skulle man få hållbarhet hos stridshästar som kunde få jobba hårt i 12-14 timmar i sträck gällde de att ha ridit dem på så sätt att de inte gick sönder. De skulle inte hoppa tekniskt avancerade banor högt och snabbt, istället var tyngd och massa viktigt för att orka bära en stridsutrustad fullvuxen man i krävande situationer.
Dagens europeiska sporthäst är både mer långbent och slankare i typen, samtidigt som den rids helt annorlunda. Jag tror det kan vara en orsak till att hästar idag har en låg medellivslängd. Naturligtvis levde medelhästen inte länge under barockens ständiga krig i Europa. Men nu dör hästar pga ihållande och återkommande problem med rörelseapparaten. Människans medellivslängd har ökat avsevärt sedan 1600-talet, varför har inte hästens medellivslängd ökat lika mycket? Det tänkte jag fundera kring här och hoppas få hjälp av er mina kära läsare.
Kan inte säga att jag är så jätte häst kunnig men har haft hundar, dobberman en gång i tiden rasen blir ofta inte så jätte gammal 8-12 år fick förklarat för mig att dobberman har väldig över kapacitet med hjärta och lungor dom är ju avlade så ursprungligen för att springa i fatt och sedan orka slåss (kamphundar)och det tar ut sin rätt åldersmässigt till sist.
Funderar om dom ridarhästar man ofta ser (fullblod?) kanske dom med är väldigt snabba men att det straffar sig hälso och åldersmässigt, läste lite om gustav den 2:e adolfs häst streiff som var en oldenburgare dom verkar inte varit så raket snabba men verkar rätt stabila och lugna, kanske dom hästarna blev väldigt gamla om dom överlevde krigen funderar Lars.
p.s en små kul sak läste att den som ledde dom tyska styrkorna vid lutzen hette Albrecht von Wallenstein även han red en oldenburgare hans häst hette "mein goth" hur den fått det namnet kan man ju undra :)
Jag tror du är inne på rätt spår.
Sen ökar "välfärdssjukdomarna" också, som fång till exempel, för mycket mat & för lite motion.
Johanna: Ja det är ju också en sak att ta upp faktiskt. Många hästar får allehanda specialfoder som är tänkta för högpresterande djur och går på kvävegödslade beten idag. Det var ju helt otänkbart att gödsla med konstgödsel under barocken. Dessutom är ju luften koldioxidmätad och då växer gröna växter bättre. Intressant tanke som blir en post i sig själv, min kloka vän!
Lars: Jag gillar dina bildade kommentarer. Det är just sådant som knasiga hästnamn jag älskar att få veta!Goterna var ju på modet på 1600-talet inte minst i Sverige där man till och med såg sig som Atlantis och försökte leda i bevis att svenska var det språk som talades innan språkförbistringen vid bygget av Babels torn.
Lars: vad gäller avel kommer din kommentar att bli en egen bloggpost! Du har naturligtvis rätt i detta om avelns påverkan på djurhälsan. Kul att du pysslat med dobermann-hundar. Trevliga hundar med rätt ägare.