Annandag pingst


Pingstdagen i Jerusalem då för nästan 2000 år sedan när kyrkan föddes.I bakgrunden ett torn som kan vara Babels torn då alla slutade tala så någon annan förstod. Nu hände motsatsen, alla hörde sitt eget språk talas varän de kom ifrån.

Jag vägrar kalla denna dag för något annat än annandag pingst. Det är ett uselt byte att den internationella kyrkans födelsedagsfest ska förkortas till förmån för en nationaldag som ingen vet varför vi firar just 6 juni. 6 juni är ju också, som vi vet, en Tychp Brahe-dag då man helst bör stanna hemma och akta sig för att falla i älven, gå vilse och andra farligheter. De flesta människor gör också det. Sedan 6 juni blev helgdag firas den knappt, förr var dagis och skolor de som firade, men nu är det ju lov den dagen.

Alltså är det annandag pingst idag. På pingsten, 50 dagar efter påsk, samlades judar och proselyter från hela världen i Jerusalem. En liten grupp människor samlades där i hemlighet i övre salen i ett hus där man kunde lita på att inte bli angiven. De funderade nog på vad Jesus menat med att skicka Hjälparen till dem då det plötsligt stod helt klart för dem alla vad det innebar:

«När pingstdagen kom var de alla församlade. Då hördes plötsligt från himlen ett dån som av en stormvind, och det fyllde hela huset där de satt. De såg hur tungor som av eld fördelade sig och stannade på var och en av dem. Alla fylldes av helig ande och började tala andra tungomål, med de ord som Anden ingav dem. I Jerusalem bodde fromma judar från alla länder under himlen. När dånet ljöd samlades hela skaran, och förvirringen blev stor när var och en hörde just sitt språk talas. Utom sig av förvåning sade de: "Men är de inte galileer allesammans, dessa som talar? 8Hur kan då var och en av oss höra sitt eget modersmål talas? Vi är parther, meder, elamiter, vi kommer från Mesopotamien, Judeen och Kappadokien, från Pontos och Asien, från Frygien och Pamfylien, från Egypten och trakten kring Kyrene i Libyen, vi har kommit hit från Rom, både judar och proselyter, vi är kretensare och araber - ändå hör vi dem tala på vårt eget språk om Guds stora gärningar." I sin häpnad visste ingen vad han skulle tro, och de frågade varandra: "Vad betyder detta?"»

Jag tror att det betyder att Gud kan alla språk, att vi inte behöver lära oss något speciellt språk som finska eller kyrkslaviska för att Gud ska förstå oss. I språket ingår också en hel kultur och i varje kultur finns något som är gott, något som är dåligt och det som är neutralt. Till det goda hör gästfrihet till exempel och i den onda kulturdelen ingår exempelvis barnamord och det neutrala är kläder och festtraditioner till exempel-och språk. Av någon anledning har männsikor ofta trott att det finns speciellt helig språk; hebreiska, klassisk arabiska, sanskrit, koinägrekiska, latin osv. Men på kyrkans födelsedag talade lärjungarna alla möjliga språk utan att något av dem var bättre än det andra. Jag tror därför att Pingsttexten vill säga oss att det som är neutralt i den mänskliga kulturen är bra osm det är. Vi måste inte byta utseende eller hobbies för att få tillhöra kyrkan. Gud vill inte skapa en massa individer för att sedan uniformera oss när vi växer upp i kyrkan.


Kommentarer
Postat av: Lars

Bra sagt så skulle nog också säga att anden talar många språk ,fäster sig inte vid kultur och landsgränser. Det finns ju även mycket olika kyrk kulturer.



"Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. Men om ni tillhör Kristus är ni också avkomlingar till Abraham och arvtagare enligt löftet. Gal 3:26 "



Postat av: Alma-Lena

Lars: Du har förstått mig helt. Vi har så lätt för att kommunicera du och jag trots att du talar skånska(antar jag) och jag är en typisk kirunabo och talar som en sådan=)

2011-06-14 @ 07:10:19
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

japp är riktig skåning ;)



Annars har ju språk ibland en rolig förmåga att ställa till det. Som dom berättade på kyrkogården en finsk montör som skulle innstalera något i kyrkan och pratade inte något annat än finska, inte så vanligt att folk kan finska här nere i skåne så det blev kul speciellt för att han förklarade och drog långa meningar på finska för kyrkogårds personalen när han ville ha hjälp men dom svarade på svenska..och sen var samtalet igång :)



Jag har ju hört dig på Radio, 100 % förståbar skulle jag säga .



Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja just ja, jag glömde nästan. Nu blir jag lite nostalgisk över historien om oss, Lars!



Kul med människor som kommunicerar hur bra som helst utan gemensamt språk. Jag har en kompis, en värmländsk långtradarchaufför som är precis sådan. Jag inser att du återigen triggat igång en bloggpost där du får veta mer om honom snart.

2011-06-14 @ 18:27:54
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Adela Wegstedt

Hej! vad rolig din blogg verkar. lär med all säkerhet läsa igen! =) Ha en trevlig helg =)

2011-06-27 @ 16:09:27
URL: http://jade.se/reseerbjudanden

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0