Kantat på Johannes Döparens dag

Midsommar inträffar 6 månader innan jul. Den gamla midsommardagen, eller Johannes Döparens dag, var den 25 juni. Eftersom Johannes Döparen, Jesu kusin, var sex månader äldre än Jesus blev den 25 juni hans födelsedagsfirningsdag när man i kyrkan fastställde juldagen till den 25 december. I Sverige firar vi ju alltid aftonen innan den lediga dagen och det passar bra speciellt vid midsommartid, eftersom det är lyxen att inte behöva lägga sig tidigt före en helgdag som lockat fram festhumöret hos nordborna allra mest. *

Därför börjar Barockbloggen fira Johannes Döparen redan idag på midsommaraftonen med en härlig Bach-kantat skriven just för Johannes Döparens födelsedag. Naturligtvis kan jag inte låta bli att bjuda på en målning av Caravaggio också, en av flera där han målat Johannes Döparen, här en odramatisk bild av den unge Johannes, ännu skägglös, som redan lever asketiskt utan kläder kramandes en vädur som symboliserar hans kusin Jesus och hans offerdöd. Bach musik till Johannes födelsedag är dock långt ifrån asketisk utan härligt barockig, lyssna och njut!

**

*En av våra nordiska festspecialiteter, precis som vi också, till skilllnad från människor i varmare länder, tycker det festligaste som finns är att släcka ner belysningen och helst bara umgås i stearinljusens fladdrande sken. I Afrika, till exempel, festar man helst i lysrörsbelysning vilket kan komma som en chock för oss bleka nordbor som helt klart är vackrast när det skymmer. Just vid midsommartid skymmer det ju aldrig hos Barock-Olga, men det är smällar man får ta för glädjen att fira midsommar i midnattssol.

**Videon till denna midsommarkantat är verkligen märklig, jag har inte lyckats utröna varför ett snöhotell får illustrera denna kantat, men jag valde den just därför; ett litet mysterium att grunna på i midsommarnatten skadar ju inte.


Kommentarer
Postat av: Lars

hmmm is hotel , ja det var lite udda till musiken får jag säga :)men musiken var fin, johannes är rätt spännande säkert känner du till att han näms av den judiske historikern josefos och josefos beskriver också kung Herodes Antipas och hans märkliga äktenskap med broderns fru, alltihop återges ju också i bibeln där johannes kritiserar herodes äktenskap.



En bild jag kom att tänka på var midsommardans av zorn den tycker jag är rätt fin :)



Postat av: ulla

Skön midsommar önskar jag dig och de dina.Kanske lilla Signe är ert barnbarn.Många grattis till det.Välsignad liten flicka.Skulle det vara ett föl så är det ett stort grattis i alla fall.

Vi firar här hemma .

Kram till er alla

2011-06-24 @ 12:56:55
URL: http://www.textilejoy.blogspot.com
Postat av: Alma-Lena

Ja visst är det märkligt med ishotellet=)



Ja det blir förstås mer Johannes Döparen morgon på den "riktiga" dagen. Mer Caravaggio också, han verkar ha gillat detta motiv, minst 8 målningar av Johannes Döparen hann han med under sitt korta liv.



Man måste dock säga att han ligger i lä vad gäller svenskt midsommarfirande när man jämför med Zorn.

2011-06-24 @ 12:58:57
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Ulla: Förlåt, jag var otydlig där, Signe är Fredriks dotter så vi åker dit i morgon och nosar på bebis!

2011-06-24 @ 13:41:04
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: ulla

Ljuvligt.



Ert första barnbarn.Ta vara på tiden och njut av henne och alla dina underbara barn.

Kram till er alla

2011-06-24 @ 13:56:11
URL: http://www.textilejoy.blogspot.com
Postat av: Lars

grattis då farmor och en fin midsommar :)

Postat av: Alma-Lena

Ulla: Vi tackar alla! Vi har tur som får vara lediga med varandra nu allihop.



Lars: Tack! Ha du också en fin midsommar fast vi har landets bästa midsommarväder, men de kanske är så där Stockholmsfixerade som brukligt i media är så ni har jättefint längst i söder.

2011-06-24 @ 17:23:33
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0