Sommarrepris: vargar och rödluvor i verklighetenI Yellowstone lever vargar utan att jagas. Där blir vargarna långlivade och flockarna blir stora. I Yellowstone upptäckte man att vargar behövdes för att hålla en god ekologisk balans. Utan vargar drabbades jättelika wapitihjorthjordar av svält, skogarna betades ner och prärievargar(motsvarigheten i ekosystemet till våra rödrävar) ökade i området utanför Yellowstone.Då infördes/tilläts vargar igen. Bäverstammen tiofaldigades, fågelarterna ökade både i mångfald och i numerär. Därför får inte varg längre jagas där.

Jägarpratet om att vargen "äter rent" i skogen stämmer helt enkelt inte. Vargar äter inte rent i skogen. Hjortdjur utan naturlig begränsning kan däremot göra det. De stora rovdjuren behövs för att ekosystemet ska fungera. Man slipper inte bara överbetning, man styr betet till andra ställen. Bytesdjurens beteende förändras och skogsägarna borde älska vargar eftersom det inte är så smart att beta väl synligt på ödsliga tallplanteringar om man vill klara sig mot större rovdjur.

I Yellowstone har man också kunnat vetenskapligt jämföra stora rovdjur med jägarnas roll. Med vargar i Yellowstone finns kadaver hela vintern. Inte jättemycket men jämnt fördelat. Det ökar mångfalden på alla sätt. Alla mindre rovdjur och asätare kan överleva vintern bara med hjälp av kadaver, från de allra minsta till rävar och fåglar, även småfåglar som behöver mycket fett under vintern. Kadaver bryts till slut ner av insekter och bakterier till mat för växterna och svampriket. Med jägare finns det i stället mycket kadaver under kort tid och den tiden är på hösten. På vintern har de flesta kdavren ruttnat bort och mot den alltid lika vanskliga vårvintern finns inget kvar. Detta var en starkt bidragande faktor till fågelpopulationernas minskning i Yellowstone.

Vad man också har noterat i Yellowstone är att utan vargjakt får man en lugnare vargflock som är bättre på jakt. De består inte enbart av halvvuxna ungvargar som inte kan döda riktigt utan gör det långsamt och så dåligt att bytesdjuren ofta kommer undan svårt skadade. Lugna vargflockar med en naturlig åldersblandning plågar inte ihjäl sina byten utan dödar snabbt och effektivt. En enda flock kan vara upp till 37 vargar. Vargar i lugna revir driver inte runt i byarna runt Yellowstone de blir ibland mambos hela livet ut. Det blir färre och stabilare revir. Men Yellowstone är Yellowstone, ingen annanstans får vargar leva utan att ständigt jagas.


I Sverige har vi bestämt att det ska finnas mycket jaktbart vilt överallt för jägares fritidsnöjen så här finns inget Yellowstone. Efter vargjakterna som genomförts har man noggrannt följt vad som hänt med de vargflockar som blivit av med sitt alfapar illegalt eller legalt. De föräldralösa reviren har delats upp av döttrarna i flera mindre revir. Ett alfapar hade enbart 8 valpar när de försvann och dessa valpar drog ner till byarna för att leta efter mat.

Ett annat undersökt nybildat alfapar fick fyra valpar på våren och när de korsade järnvägen dog alla deras valpar. Det var sorgligt att höra dessa föräldrar yla efter alla sina ungar. De blev också oroliga den sommaren i sökandet efter sina små.

Av detta kan man alltså lära att vargar som får vara ifred i sina flockar blir lättare att leva samman med för människorna i trakten, så är det åtminstone i jordbruksbygderna kring Yellowstone där man också har mindre besvär av prärievargar(rävar) efter att vargflockarna stabiliserats i nationalparken.

Här i Sverige finns inte en enda vargflock, inte ett enda revir som får vara ifred från laglig eller illegal jakt. Vad skulle hända med överbetningen av tallplanteringar, fjällhedar och renlav med stora rovdjur i någorlunda livskraftiga populationer? Hur skulle fjällräv, ripa och fjällämmel klara sig? Skulle dessa stammar öka som forskarna tror och som de gjorde i Yellowstone?Det vet vi inte, det får vi antagligen aldrig veta, alla vi små Rödluvor i Sverige. För här vann jägaren en sådan slutgiltig seger över Vargen att knappast ens den vänlige Lilla Vargen har en reell chans att utveckla ett normalt vargbeteende med en normal familjestruktur. Den struktur som är så lik vår att vi när som helst kan ta en vargvalp till oss och den skulle lyda oss som den följer sitt alfapar. Och det är ju också det vi gör hela tiden, fast vi kallar dem inte vargar när de bor hos oss, då kallar vi dem hundar.

Bilder från Yellowstone nationalpark utom vargfamiljen som är från den skandinaviska vargstammen.

 

 Kommentarer
Postat av: Lars

Härligt du har läst på rejält Alma :)Läste på nätet här om dagen att varg jakten förmodligen bli stoppad i europa domstolen och tur är väl det när vi inte ens har en livskraftig varg stam i landet .Hittade den här videon på youtube om yellowstones varg program och tänkte wow dom är verkligen ljusår före oss i sverige.http://www.youtube.com/watch?v=A2T1Uphfkj8&feature=related

Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja det är tråkigt att Sveriges riksdag dirigeras av jägarnas lobbygrupper, hoppas vi får på moppo av Europadomstolen!Men det r så djupt rotat det där hatet, Europa har hatat judar och i Sverige tycks vargen ha tagit deras plats. Förra gången jag hade den här bloggposten i februari fick jag mothugg från renskötarhåll. Det spelar ingen roll vilka fakta som kommer fram det är en känslomässig sak och till känslorna talar inte fakta speciellt tydligt.Härligt klipp från Yellowstone! Man får väl se fram emot den återuppståndna jorden då kan vi gå på vargsafari tillsammans=)

2011-06-22 @ 11:25:24
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0