Ytterligare en Tycho Brahe-dag

Tycho Brahe dog alltså av kvicksilverförgitning, men innan dess hade han hunnit med mycket, ja han hade nästan räknat ut planeternas banor. Han hade ännu inte klart bevisat att solen var vårt planetsystems centrum, men det var hans arbete och planetmodell som gav Kepler underlag till hans model av vårt planetsystem med jorden i centrum.

Tycho Brahe hade en skarp hjärna och ändå var han både astrolog och åt mediciner med kvicksilver i. Han var inte alls okunnig om kvicksivrets giftighet, inte alls, han trodde bara att det gick att hålla det på en ofarlig nivå, liksom de flesta som funderat på saken under hans tid. Vi tycker det låter galet att äta kvicksilver, räkna ut vissa dagar då det är extrafarligt med allt och tänker: "Så korkade de var och så smarta vi är!"

Jaså, säger då Barock-Olga, vi har kärnkraft och hur mycket farligare är inte den för många fler i betydligt längre tidsrymder? Vi ler åt att man i början på 1900-talet gick omkring med strålande radium i fickan för att bli frisk från olika sjukdomar och anser dåtidens vetenskap efterbliven. Men det är väl inte konstigt att göra det om man inte vet.

Men vi vet: Vi har Three Mile Island, vi har Tjernobyl, vi har Fukushima. Men vi bara eldar på och ursäktar oss med energibehov i full förvissning om att vi är SÅ mycket klokare än Tycho Brahe, som byggde instrument för att beräkna himlakropparnas läge, upptäckte en supernova och gav dem detta namn. Med sina instrument och sitt observatorium på Ven räknade han ut planeternas banor så att Kepler kunde göra en modell av solsystemet som det verkligen ser ut-utan moderna teleskop.

Men vi eldar glatt giftigt bränsle i ångkraftverk, med samma verkningsgrad som en ångmaskin, men mycket dyrare. Giftigheten i bränslet avtar inte i samma takt som det blir oanvändbart och utbränt-nej det är gifitgt i hundratusentals år. Vi som värmde oss vid brasan är längesedan döda när männsikor fortfarande måste ta hand om vårt giftiga avfall. Vi har alltså fixat Tycho Brahe-dager åt människor som lever om 100 000 år-det är skickligt! Det heta vattnet till dessa ångmaskiner i jätteformat släpps sedan ut och värmer havet, vilket bidrar till global uppvärmning,  och förstör havsekologin kring kärnkraftverken. Och detta är när kärnkraftverket fungerar som det ska! Snacka om barock företeelse!

Hit med lite kvicksilver och glöm för all del inte radiumstaven när du går till skolan lille vän!



Kommentarer
Postat av: Johanna

Det finnas andra alternativ....:/

2011-06-01 @ 07:42:37
URL: http://walkyria.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Ja det gör det, men av någon sjuk anledning vill politikerna bygga fast oss i denna galenskap med tokargument som att vindkraftverk stör utsikten. Men kärnkraftverk är tydligen jättevackra där de pryder våra kuster i söder, för att inte tala om uranbrott-det är vackert!

2011-06-01 @ 08:02:36
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Jag begriper inte detta med japan dom har ju hav hela vägen runt och kunde satsat på vågkraftverk eller vindkraft till havs men istället satsar man på kärnkraft och tyvärr ett par härdsmältor som nu kommit fram i efterhand. med noll eller lågenergi hus + olika alternativ energi slag så kunde man smälla igen kärnkraften för gott.



Japans national sång världens kortaste men bra poesi tycker Lars.



http://www.youtube.com/watch?v=m7KvgKqROy8&feature=related

Postat av: Alma-Lena

Lars: Javisst, men spara energi går ju inte oavsett hur lite det skulle påverka våra liv. Kapitalismens drivkraft är ett vettlöst slöseri.



Javisst Japan med varma källor, precis som Island och vind och vågor året runt dessutom på osäker jordbävningszon-borde vara sist med kärnkraft som är dyrt och farligt och ett fruktansvärt energislöseri från början till slut.



Nu är det ju också så att kärnkraft i sig aldrig blir lönsam om inte staten subventionerar tungt de första 30 årens drift och förstås säkerhet och avfallshanteringen i 100 000 år. Men från början var ju tanken att skaffa a-bomber-det är den viktigaste drivkraften i många länder-definitivt den enda i Iran.

2011-06-01 @ 17:35:35
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Ja det har du rätt i Alma bergvärme och utnytja vulkan energi borde inte vara något problem för japanerna, islänningarna får över 70 % av sin energi från förnybart har jag läst, formodar att det innebär noll kärnkraftverk på island :)



Begriper inte att politikerna gullar ihop sig med dom stora gossarna som bygger och underhåller kärnkraftverk man kan nästan börja tro att det beror sig på pengar och kontakter.

Postat av: Alma-Lena

Lars: Jo luften på Island är så ren pga att allt de behöver av energi finns under jorden och de har varken vattenkraft eller kärnkraft. Men kapitalismen vill ha mer så nu ska de bygga ut Gullfoss helt i onödan för att sälja energi.



Du har nog tyvärr rätt om tungt köpta politiker och kärnkraftsmaffian.

2011-06-01 @ 18:51:02
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

Det finns en hel industri som bygger på att folk, helt frivilligt, suger i sig giftig rök som de tror ska ge en lugnande effekt.Eller en stimulerande effekt. Eller att måltiden inte går att avnjuta utan ett intag av giftig rök efteråt. Now we're talking vidskepelse!

2011-06-02 @ 14:23:05
URL: http://braddjup.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Bråddjup: Ja ytterligare ett exempel på galenskap i vår tid mot vilken kunskap inte hjälper.

2011-06-02 @ 15:59:08
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0