Ewa-kurs: Piruetter och styrkan i friheten

Sedan fick vi göra piruetter. Kraftskapande ridning blir det om man låter hästen bestämma hur centrerad piruetten blir. Man ska inte hålla kvar den på en trängre piruett än den orkar med genom att hålla emot med skänkeln, utan bara visa vägen med kroppen och handen. Piruett i fyrtaktsskritt bir naturligt mindre centrerad än en piruett i tvåtaktig skolskritt.


När hästen själv får bestämma centreringen blir resultatet uppbyggande för hästens kropp och ekipagets relation. Med tvingande skänklar bryts hästens muskler ner och relationen till ryttaren skadas. När man låter hästen förstå vad den ska göra och låter den göra vad den orkar blir resultatet så här fint:


Ewa bad oss göra några få piruett-steg och sedan gå ut i hästens böjning på voltspåret igen. Med många sådana övergångar volt-piruett byggs hästens kropp och självkänsla upp och ekipagets balans och samspel förstärks.



Ewa pratar alltid om hur muskeln vid hästens bakknä är en viktig detalj att lägga märke till. Man strävar mot att stärka hästens bakben så den kan böja bakbenet ordentligt, inte bara stelt kasta benet framåt utan att böja det nämnvärt. Här ser man hur piruetten stärker denna förmåga och knämuskeln genom att hästen trampar runt med frambenen och trampar på stället med bakbenen.

Kommentarer
Postat av: h-f

Hon är så oerhört vacker !

2011-05-28 @ 19:03:14
URL: http://ishav.blogg.se/
Postat av: mamma

h-f: Visst är hon, vi hade en toppendag idag, allt gick bra och Ewa var så inspirerande på alla sätt! Jag önskar du kan var med någon kurs åtminstone på marken.

2011-05-28 @ 20:23:44
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0