To spoil a perfect day...

Kan man säga om allt har varit riktigt dassigt och så kommer ytterligare en olycka eller förtretlighet ovanpå det övriga. En sådan dag kan också få namn efter denne stackars man:



Förutom att han stals från sina föräldrar av en barnlös farbror när han var sex år gammal, hade ett ofördelaktigt utseende, en näsa som han tappat pga syfilis* och ersattes med en plåtattrapp (det blev inte bättre) dog han på ett plågsamt sätt troligen pga alla kemikalier** han använt i sitt värv som naturvetenskapsman efter tidens renässanssed då man inte begränsade sig till ett enstaka område, typ en obskyr underart av bananflugors vingmönsterstruktur, utan skulle omfatta alla konster och vetenskaper. Han var alltså både kemist och astronom med intresse för astrologi och alkemi. Han var också en skicklig intrumentbyggare och mannen som upptäckte en och namngav supernovor.

Men det var inte pga att han stals av sin farbror från föräldrar, som när de upptäckte saken inte verkade bry sig, eller hans tappade näsa, inte ens hans plågsamma giftdöd, gjorde att han fått ge namn till speciellt olycksdrabbade dagar. Nej, det var eftersom han som astrolog märkte ut vissa dagar under året som var speciellt olycksdrabbade; dagar då man skulle hålla sig lugn och passa sig noga för smärre och större katastrofer. Dessa dagar har nu fått namnet Tycho Brahe-dagar. ***

Ibland har man en extra tuff dag och så märker man att ens nära och bekanta haft samma slags dag, just det: det var en Tycho Brahe-dag. Kanske dags att ta sig en titt i gamle Tychos kalendarium innan man sticker ut näsan ur dörren nästa dag? Annars kanske man blir av med den (näsan alltså), blir kvicksilverförgiftad, eller bara har en sådan där dag då man säger: "Vi hade i alla fall tur med vädret" medan det iskalla regnet öser ner "to spoil a perfect day".

En tröst för Tycho Brahe-dagar, om de följer Brahes kalender eller du har dina egna dagar av det slaget, är förstås alltid musiken. Johann Pachebels (1635-1706) kända kanon i D-dur är tröstemusik för mig, här i en version med barockinstrument:




* Lars påminde om att han också sägs ha förlorat näsan i en duell.

**Men han kan också ha blivit mördad. Så stora mängder kvicksilver som fanns i hans skäggbotten vid hans död kan tyda på detta. Mängden kvicksiver kom man fram till vid PIXE-laboratoriet vid Lunds universitet för några år sedan. Se där en nätt liten deckargåta; vem hade nytta av hans död? Kanske Johannes Kepler som utifrån Brahes beräkningar kom fram till hur jorden och planeterna förhåller sig till solen i vårt solsystem? Han lovade vid Brahes dödsbädd att följa hans planetsystemsmodell för att lösa gåtan med planeternas rörelser.

** Närmsta Tycho Brahe-dag är 6 juni, vilket ju passar en sådan som Barock-Olga som inte gillar nationaldagsfirande i forna kolonialmakter.

Kommentarer
Postat av: Lars

Ahh tycho brahe :) har varit och tittat på dom små rester som finns kvar av hans observatorium på ön ven mitt i öresund man har ochså anlagt en trädgård med växter som var brukliga i en renässans trädgård och markerat i marken med stenplattor var slottet låg.hade för mig han fick näsan av fäktad i en duell men jag kan ha fel.



Men jag vet att han hade stora grad och vinkel instrument som hade en enorm precision för sin tid och klarade av att mäta när planeter och kometer rörde sig på himlen utifrån det gick det så klart att göra intressanta beräkningar, teleskop fanns ju inte än på tycho brahes tid.



p.s något som kan nämnas i förbi farten är en vanlig skröna runt medeltiden att folk trodde jorden var platt, Men universitets boken "de sphaere mundi" visar något annat.



http://en.wikipedia.org/wiki/De_sphaera_mundi



Fin musik ! :)

Postat av: Alma-Lena

Ja, det sägs också att det var en duell, men jag tog de värsta skrönorna, inget har jag kollat upp i historiska dokument=) bara för att illustrera en viss olycklighetvolym i hans liv. Hans föädlrar var aknske olyckliga när han försvann? Kanske visste de att farbrodern skulle hämta honom men ville inget säga till syskonen?



Jag skulle gärna dra till Ven med barnen. Elis vann ett presentkort på 1000:- på Pajala resebyrå och nu funderade han på vad han ville göra med denna stora summa: "Antingen åker jag till Turkiet eller Danmark" Men det lutade åt Danmark för där finns Legoland, då får vi väl se om pengarna också räcker till en tur till Ven.



Javisst inte trodde ens antikens människor att jorden var platt! Underligt att denna skröna spritt sig och dessutom talas om att katolska kyrkan hindrade vetenskap när det faktiskt var kyrkan som sponsrade den-märkligt så fel det kan bli.



Men det kanske är som med Brahes näsa han kanske inte ens förlorade den i en duell, man bara måste hitta på någon förklaring så vinner den som upplevs som mest spännande. I fallet med kyrkan och forskningen vann upplysningens föreställning om kyrkan på medeltiden.



Kanske var det hans pappa som slet av honom näsan så hans farbror tog Tycho från sin grymme fader?

2011-06-01 @ 00:01:00
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Kul att Elis vann pengar får se vart semester resan går :) på ven så finns en liten fängelse håla bevarad och en liten skylt som berättade att dom fåtalet bönder som fanns på lilla ön ven tyckte att brahe var en "rälig gubbe" (skånsk dialekt) vem vet kanske hadde hans beryktade hetsiga temprament något med näsan och föräldrarna och farbrodern att göra :)

Postat av: Alma-Lena

Lars: Och enligt andra historiska källor var hans pappa så grym att han fördrev livegna bönder från sina ägor på självaste julafton genom att bränna deras skörd och fält. Vi kan nog bygga upp en helt psykologisk profil på Tycho Brahe du och jag. Tänk vad historievetenskapen gick miste om när vi valde andra levnadsbanor=)

2011-06-01 @ 07:09:48
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0