Andersmäss

Som den trogne följaren vet är detta en märkesdag som fortfarande firas stort hemmavid. Anttinbeaivi/Anttinpäive är startskottet för kaamos/skábma, den mörkaste tiden på året som varar ända till Henrik den 19 januari. Nu firas det Andersmäss första advent så de stora festligheterna är över för i år-utom på den ständigt otidsenliga Barockbloggen förstås.

Det blir mer om Andreas sedan och hur han blev Skottlands skyddshelgon, men nu nöjer vi oss med Andersmässfirande i Jukkasjärvi-stil. Där den här videon är filmad, utomhusscenerna, har jag kört hundsläde, åkt skidor och min älskade Chateau har betat i slänten ner mot älven på västra stranden*, mitt emot på östra stranden bodde jag som barn.

*Sofia står med ryggen åt sydost.


Kommentarer
Postat av: Miriam

Det är verkligen en fint hon sjunger, har hört den ett antal gånger nu, och den blir bara bättre. Skulle vara super mysigt att åka till Jukkasjärvi is hotell någon gång. Ja nu blir det mörkare tider, tur att juletiden lyser upp :)

2011-11-30 @ 11:05:27
Postat av: Alma-Lena

Miriam: Jo, det är en rolig och varierad jojk musikaliskt. Jag får lite hemlängtan av att se denna video.



Jo adventsljusen och julen lyser upp och då inte minst för att vi får ses!

2011-11-30 @ 12:11:24
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

fint Klipp :) ja olika typer av folkmusik skulle jag kunna lyssna på hur länge som helst .

2011-11-30 @ 18:17:00
Postat av: Alma-Lena

Lars: Jag är, som du förstår, också förtjust i musik som bygger på andra skalor än dur-och moll, fast barockens alla klanger och stämmor som slingrar sig om varandra är förstås också härliga.

2011-12-01 @ 05:46:07
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Helt rätt,jojken verkar gå väldigt långt tillbaka förresten.Kul grej att man inte jojkar om en älv eller ren eller skog utan man jojkar skogen :D



http://www.youtube.com/watch?v=wXnvjFx9-UU&feature=related

2011-12-01 @ 18:19:52
Postat av: Alma-Lena

Lars: Jo, jag försökte fånga den tanken och känslan i "Guds starka arm"-sluscenen. Det är samma tanke som jag tror CS Lewis hade när han skrev om Narnias skapelse i Min morbror trollkarlen.



Sedan kan man ju säga att det finns mycket mumbu-jumbo kring jojk-det är en sångteknik som alla kan tillägna sig och den är känd från hela världen. Bulgariska damkörer och sardinska manskörer sjunger så tex. Texterna är ofta också ganska enkla kärlekssånger som inte frammanar något alls mer än "jag är så kär i dig, Klas-Göran" o.dyl.

2011-12-01 @ 23:59:29
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

sant det verkar rätt ursprungligt får jag uppfattningen att jojka något.



http://sv.wikipedia.org/wiki/Jojk



Men så är det så klart att gamla tekniker fångas upp av nya strömningar , satt i går och funderade lite på europas äldste målning som finns att se i Trois Frères som lär föreställa en magiker eller shaman (nåjd hos samerna) rätt intressant att spjutbärande män och hövdingar dyker upp på dessa grottmålningar långt senare.



http://www.britannica.com/EBchecked/topic/606267/Trois-Freres#ref=ref893311

2011-12-02 @ 02:19:36
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja man hade större behov av frid med Gud än krig vid den tiden. Det fanns inte så många människor att det blev konkurrens om resurserna. Frankrike har ju sedan Pax Romana krossades av invaderande germaner och Attilas hunner, varit i krig. Det varierade landskapet, reliefen och placeringen mellan två hav gör landet extremt rikt på naturresurser. Höga berg och djupa dalgångar gör att många slags näringar är möjliga på en relativt sett liten yta.



I dalen vingårdar och vetefält, på bergssluttningen grönskaksodlingar, lite högre upp ängar och skog som lämpar sig för jord- och skogsbruk av svenskt snitt och ännu högre upp fjällängar som lämpar sig för fäbodjordbruk och mejeriverksamhet först med kor och längre upp med getter och får.



Faunan blir också varierad,jakt och fiske ger året- runtfångst eftersom biodiversiteten är stor. Överallt rinner älvar och bäckar, stora glaciärer försörjer med friskt vatten året runt. Skogarna är inte bara barrskog utan alla slags träd växer där, stora lövskogar och blandskogar gör Frankrike till EUs största skogsproducent efter Finland och Sverige- dessa fyra är tillsammans med Tyskland de som förser hela Europa med ved.



Fuktigt kustklimat med ständigt duggregn i Bretagne och Normandie avlöses av varmt inlandsklimat, alpint klimat och i söder Medelhavsklimat, medan man i trakterna kring Haute- Normandie och Lille längst i Norr har sydsvenska klimatförhållanden pga ardennernas höjd över havet.



Det är inte alls underligt att Europas första stora samhällen med möjlighet att ägna sig å konst uppstod här. Det är inte heller konstigt att detta land alltid varit omstritt och centrum i de stora krigen i Europa och världen.



Människan är girig och maktmissbrukare har tidigt uppkommit. Kanske var det byns nåjd som först började missbruka sin ställning som medlare mellan jord och himmel för att förtrycka och skrämma.



Kanske var det den starkaste jägaren-som i Bibeln där först Lemek skaffar sig två fruar och hans son Tuval-Kain blir (vapen?)smed och sedan Nimrod , den store jägaren,är den förste att kallas kung och lägga under sig många städer.

2011-12-02 @ 06:14:10
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Tack Alma :) ja det verkar finnas många grottsystem i frankrike som har grott konst kan tänka mig att områdena i frankrike är produktiva och begärlig för människor. shamanen i Trois Frères står omgiven av massor med djur och jag frågade mig vad gör han där och mitt svar blev som du skriver han är så klart medlare mellan himmel och jord. Kan väl bjuda på en kort film om Chauvet grottan och dessa tidiga konstnärer, blir förvånad att det uppenbart fanns noshörningar, bison och andra djur i frankrike som nu är borta sedan länge.



http://www.youtube.com/watch?v=wZrZxyRBAlM&feature=related

2011-12-02 @ 17:04:54
Postat av: Alma-Lena

Lars:Vilken vacker film!Det är fascinerande att de hade en så säker stil med ett så svårt underlag som klippvägg.



Jag tycker det är speciellt förvånande och kul att det funnits pingviner i Frankrike vilket syns i målningarna och i fossil förstås. Ja, tänk vilket varierat djurliv det var då. Det fanns också leopardfärgade hästar. Förr trodde man att det var en fantasi hos konstnären men nu har DN-studier visat att det funnits leopardfärgade hästar. De var tydligen mycket noga med det realistiska grottmålarna.

2011-12-02 @ 18:08:30
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

DNA-studier ska det vara förstås=)

2011-12-02 @ 18:11:20
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

wow Alma, ja och mammutar och sabeltands tigrar vet jag finns avbildade till runt om i världen.

2011-12-02 @ 18:55:32
Postat av: Alma-Lena

Lars: Jo det är lite sorgligt att tänka på att människan redan då lyckades utrota djurarter som mammuten. Det finns teorier om att Native Americans blivit så försiktiga med naturen eftersom de lyckades utrota megafaunan i Nordamerika och då lärde sig att ta det lugnt i med naturen.

2011-12-02 @ 21:45:30
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0