Barockpärla från Boden: Broder Martin

Idag är det Mårten, den sydnordiska varianten av Martin, som har sin dag. I Sverige är det väl mest i Skåne som Mårten firas med typisk medeltida skånsk mat,; svartsoppa och nyslaktad gås. Egentligen firas denna dag biskop Martin av Tours som dog den 9 november och begravdes 11 november i Candes i Gallien, nuvarande Frankrike. Men som alltid i den gränsöverskridande kyrkan dog biskopar sällan där de föddes. Martin föddes i Pannonien i nuvarande Ungern. Till Frankrike kom han som soldat men där omvände han sig helt från soldatlivet och blev i stället munk i Poitiers.

Det berättas i legenden att han inte alls ville bli upphöjd till biskop och därför gömde han sig i en flock gäss. Det där med skyggheten var nog sant för Martin vägrade bo inne i staden Tours, i stället byggde han ett kloster i skogen utanför staden. Men om det där med gässen stämmer är svårt att säga. Vid denna tid på året slaktade man gäss ändå i Tyskland och Danmark så det kan mycket möjligt vara en efterkonstruktion. Det är just i Tyskland och Danmark/Skåne Mårten gås-firandet har sina rötter.

Denne Martin av Tours är helgon både i Öst- och Västkyrkan eftersom han verkade innan kyrkosplittringen efter Roms fall 476 som blev definitiv när en påve i Rom utfärdade en bannbulla  mot Östkyrkans i dess största helgedom Hagia Sofia 1054. Martin av Tours är skyddshelgon bl.a för värdshusvärdar vilket leder mig till dagens barockpärla: broder Martin av Kiruna.

Martin av Tours ger sin mantel till en tiggare
målning av El Greco

Precis som Martin av Tours föddes Martin på annan ort; i Boden. Hans mamma var sjundedagsadventist men själv blev han baptist när han kom till Kiruna. Han jobbade i resaturangbranschen så han har också denna koppling till biskopen i Gallien. I den branschen var arbetsvillkoren svåra och Martin engagerade sig i Hotell- och restauranganställdas förbund och förblev arbetarrörelsen obrottsligt trogen livet ut.

Varför måste man älska broder Martin? Ja, det är svårt att säga, men alla som mötte honom tyckte om honom. Kanske var en och annan arbetsgivare av annan åsikt för Martin var inte blyg när han kämpade mot det orättvisa drickssystemet (i stället för riktig lön)och de obekväma arbetstiderna för restauranganställda. Men alla vi andra gillade Martin skarpt. Han var bara så rejäl och humoristisk. Han var glad och oerhört bullrig. När Martin ledde i bön behövdes definitivt inget högtalarsystem, hans fylliga bas överröstade allt och alla.

Han irriterade sig aldrig på barn som stimmade, varken i gudstjänst eller vid kyrkkaffet. Han sa bara förnöjsamt när vår vilda dotter klättrade omkring på hatthyllor  och i bokhyllor: "Ja, hon lider då inte av reumatisk värk." Men kompromisslös med sina övertygelser var han. Han gillade inte kungligheter och han var obotlig baptist så när prinsessan Madeleine döptes och han stod med gubbgänget på Domus och såg evenemanget på TVn i spelhörnan tyckte han att det var en dubbel skymf: monarki passade inte i hans frifräsigt socialistiska världsbild och barndop var en styggelse:"ja , men det är inte annat att vänta av en kung." tyckte han.

På samma sätt gillade denna helt osymmetriska barockpärla inte katolska kyrkan, men broder Johannes-han kommer ju från Kiruna och Andreas, det är ju en annan sak. Dvs han skilde tydligt på sak och person, utom vad gäller kungen. Men även frifräsiga personer som tog till kungliga fasoner fick på moppo. När en mystisk man från Kanada ville predika i en gudstjänst och bara orerade om hur hemskt det var med trollkarlar på barnkalas och hur dessa trollkarlar skulle brinna för evigt och vi andra hukade och nästan dog av pinsamhet i bänkarna, ställde sig Martin upp och sa med sin lugna tordönsstämma: "nu tycker jag du ska sätta dig ned och vara tyst." Då for kanadensaren till Karesuando.

Nu är Martin sedan länge där ingen lider av reumatisk värk eller har obekväma arbetstider utan riktig lön. Det är broder Martin väl unt men han fattas mig.


Kommentarer
Postat av: Lars

Härligt :) jo det hör man att rätt många här nere i skåne som ska äta "gåsa middag" med vänner och bekanta runt mårten Helgen. Svart soppa är nog en lite äldre tradition tror jag, men gås med rödkål och äpplemos och smaskig sås och till efterrätt skånsk äpple kaka det har man ju ätit en del runt mårten :)



Härlig vän du beskriver, verkar ha varit en grundmurad man utan spelad rättfärd . något jag mediterade länge på när jag lämnade jv var skriftstället när jesus säger till fariseerna :- tvätta insidan ren så blir utsidan ren. Ja sådana som gärna dömmer till helvetet och har femtio elva andra regler människor måste leva efter men troligen dömmer sina egna barn och fru på annat sätt om dom inte är troende är just vad jesus säger hycklare man kör med dubbla mått,kör med fina fasader att dom är bibliska, tror inte ett ord på sådana.



Grundmurade människor där heligheten strömmar från hjärtat och andens frukter lyser igenom talar för sig själv :)



Ja Hasse Andersson hade en gång funderingar på om han fick ta hunden med sig (änglahund) nu funderar han på vilken dialekt dom talar i himlan :)



http://www.youtube.com/watch?v=hWbkAXJAYRQ

2011-11-11 @ 22:06:12
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja, du har så rätt. Grundmurad var broder Martin. Någon förställning fanns inte hos honom.



Ska du frossa skånskt i kväll? Jag tycker förstås svartsoppa känns underligt, precis som många söderut misstror surströmming.Ändå var det mat alla i Sverige åt på medeltiden.Äppelkaka låter dock väldigt trevligt.

2011-11-11 @ 22:14:38
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Nix Alma nöjer mig med "vanlig" mat idag det var någon av arbetskompisarna som skulle ha stor gås middag med släkten så det är möjligt hon tar med och bjuder lite på arbetet om det blir över, svart soppa har jag nog aldrig ätit men har hört att man lagade förr från grisblod inget gick till spillo förr när man slaktade var nog så en bit in på 1900-talet åtminstone på skånska landsbyggden.



2011-11-11 @ 23:00:19
Postat av: Alma-Lena

Lars: Ja förr kunde man inte kasta bort något ätbart. I vår övermätta tid kastar man bort mat som är fullt ätlig och smakar inte maten underbart jättegott kan man hoppa för det finns alltid något snask i skåpen. Ingen husmor med enda nyckeln till fataburen hindrar. Sedan undrar man över fetmaepidemin.

2011-11-12 @ 07:38:07
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Bråddjup

Ja Broder Martin kan man aldrig glömma. En härlig, helig man.

2011-11-13 @ 22:28:34
URL: http://braddjup.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0