Barockpärla från Senlis



En del bra filmer är sådana man aldrig glömmer fast man aldrig ser om dem, andra kan man se om och om igen med stort nöje. Igår såg jag en oförglömlig film som jag ändå bara måste köpa så jag kan se den varje gång jag behöver det. Ren medicin för själen om en sann barockpärla; Séraphine de Senlis.

Filmen handlar om ett konstnärsgeni i den lilla franska staden Senlis i början av 1900-talet. Hela historien bygger på ett verkligt levnadsöde, den tidigt föräldralösa flickan Séraphine Louis som försörjer sig som hemhjälp och tvätterska åt stadens medelklass. Séraphine kom som ung i tjänst vid ett nunnekloster och systrarna där förblev hennes förtrogna även sedan hon hyrt sig en egen lägenhet.


Under klosteråren fick hon kontakt med sin skyddsängel och av henne lärde sig Séraphine måla de mest förunderliga motiv som på flera sätt påminner mig om medeltida glasmålningar. Färgmättnaden är densamma till exempel. Färgerna var en av Séraphines hemligheter så ingen vet exakt hur hon har fått lyset i dem och de har inte mattats på de hundra år som gått sedan hon började måla.

En annan sak som påminner om en glasmålning är att de var avsedda att ge en glimt av himmelska verkligheter och på samma sätt såg Séraphine sin konst. Hon målade alltid under andakt och liturgisk sång. Motivvalen påminde också om medeltida ornament men några människor finns inte med på bilderna, hon målade i stället anturen som den såg ut i paradiset.


Kanske hade Séraphine förblivit en vindskonstnär som aldrig fått visa sin himmelska konst för någon om hon inte blivit städhjälp åt den tyske konstsamlaren, galleristen och konstkritikern Wilhelm Uhde. Han tyckte genast om hennes måleri och genom hans försorg fick hon till slut ha utställningar i Paris och numera räknas hon till de stora primitivisterna i 1900-talets konst.

Men det är absolut inte nödvändigt att veta om allt detta för att njuta av den magiskt vackra filmen eller måleriet om denna kvinna som spred och sprider så mycket himmelrike omkring sig-så gå till närmaste Bibliotek eller filmuthyrare/ alternativt klicka in dig på någon sight där de säljer kvalitetsfilm och fråga efter filmen Séraphine. Det är en riktig barockpärla till film och en barockpärla till människa i ett och samma DVD-paket.

 

Alla målningar här är förstås verk av Séraphine Louis här kan ni se fler och läsa mer om hennes liv och verk.

 


Kommentarer
Postat av: Lars

Super fina Blommor verkligen färgsprakande och annorlunda :) kan ingen franska alls men hittade lite om Séraphine på nätet på engelska, verkligen facinerande . kom att tänka på en ung dam som heter Akiane Kramarik som målar himmelska ting.



http://www.youtube.com/watch?v=rmm-0-Rdxo8&feature=rellist&playnext=1&list=PL4F3D85CA15DAA814

2011-11-09 @ 17:13:40
Postat av: LE CHEMIN DU BONHEUR

Thank you so much and have a great day !

2011-11-10 @ 09:31:27
URL: http://lechemindubonheur.over-blog.com
Postat av: Anonym

Maila du de texterna till mig så lägger jag upp dem vid tillfälle (:



/Dotra.

2011-11-10 @ 11:43:28
Postat av: Alma-Lena

Lars: Tack för det klippet, verkligen fascinerande!

2011-11-10 @ 12:52:57
Postat av: Lars

tack Alma det är alltid kul att skriva på din blogg, samtalen är givande tycker jag .

2011-11-10 @ 18:36:44
Postat av: Alma-Lena

Le chemin du bonheur: Je voudrais te remercier pour ton blog très positif et ton texte intérressant sur Séraphine de Senlis. J'aime bien les toiles de Séraphine Louis et tu as trouvé quelques toiles répresentatives de son art sprituel. Je pense que son art est comme une fenêtre rosace par laquelle on peut voir une partie du Paradis.

2011-11-10 @ 20:03:47
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Lars: Jag är så glad att du är tillbaka!Jag har fått ett förslag om att du och jag skulle starta en blogg tillsammans med inriktning kyrkogårdar och namnet "Dösnack" jag vill härmed dementera att vi dösnackar. Våra samtal handlar om livet!

2011-11-10 @ 20:10:55
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

:) ja samtalen är inte lik-riktade (kyrkogårds skämt) utan spirande som gräset :)

2011-11-11 @ 01:09:03
Postat av: Alma-Lena

Nej inte alls, det är väl när man dagligen står med båda fötterna i graven so man inser hur kul livet är=)

2011-11-11 @ 05:58:55
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0