St.Martin av Tours-firande, adventstidens början

St.Martin avsäger sig riddarskapet och lämnar det militära

En orsak till festande var alltid välkommen under den tid då man fick arbeta hårt för brödfödan och den dystra medeltiden var inte speciellt dyster alls pga alla helgonfester man firade. Kyrkoåret var en ständig påminnelse om att varje liten människa var en del i den stora berättelsen om Guds Kosmos i kamp mot Kaos och varje fest var en försmak av festandet när Himlen skulle landa och allt skulle bli som det var menat från början.

St.Martin är ett viktigt helgon och blev synnerligen populär, kanske också för att hans helgondag passade in i bondens år. Det var gåsslakt och det var vinterns början med mörker och kyla. I södra Europa kommer ofta denna tid kring 11 november en blida, lik vår Britt-sommar, och även här i norr kan denna tid vara en tid av klara högtrycksdagar i det annars gråmulna novembervädret. I södra Europa, speciellt i Portugal, kallas därför denna tid för St.Martin-sommar.

I hela Europa, både öst- och väst, eftersom Martin av Tours är helgon i både öst och väst, firas hans dag på olika sätt också eftersom hans dag var början på en 40 dagar lång fastetid som först kallades St.Martinsfastan, men nu när den kortats till hälften kallas Advent. Så den som börjar känna adventskänslor redan nu är bara inprogrammerad sedan medeltiden för denna ljusens stillsamma högtid. Därför börjar Barockbloggens adventskalender redan idag, Barockbloggen sätter ju en ära i att vara otidsenlig.

Vill ni också fira denna St.Martinsfest  kan man inspireras av belgiska barn som gör ljuslyktor av kålrot och betor, i stil med irländska Haloween-lyktor. Barnen i Belgien får då St. Martinpresenter och barn på Malta får nötter och frukt i en påse. I Portugal äter man rostade kastanjer och i Tyskland äter man förstås gås. Tyske reformatorn Martin Luther fick sitt namn av biskop Martin av Tours eftersom han döptes den 11 november och kanske är det därför Martin firas mycket i Tyskland, de har ju dubbel anledning, även där börjar lyktprocessioner bli populära, det passar ju så bra i novembermörkret. Ja, så kan vi uthärda novembermörkret fram till Advent-och det är inte fusk att börja med adventsmusik redan nu, vi som gör det är bara lite medeltida.


Kommentarer
Postat av: Lars

Märkligt att st martin helt försvunnit ur den svenska traditionen eller han firades kanske aldrig här ? i tyskland verkar det vara en ganska kul grej för både små och stora barn :)



http://www.youtube.com/watch?v=hsfxdXLiQ_c&feature=related

2011-11-12 @ 10:59:24
Postat av: Alma-Lena

Lars: Särskilt som även Luther hette Martin. Men det kanske passade sämre till vårt bondeår här längst i norr. De Martinsfester som firas längre söderut är ju lite av Tacksägelsefester för årets skörd. Canada och USA har ju två olika Thanksgiving-dagar fast de firar exakt samma händelse. I Canada firas den kring Mikaelidagen och i USA nu kring St.Martin.

2011-11-12 @ 17:13:46
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Alma-Lena

Lars: Jag glömde tacka för klippet, så kul att se vad dagis kan göra av denna medeltida sedvänja.

2011-11-12 @ 23:47:07
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Det var så lite så, det fanns en del klipp med mer allvarsamt tågande med lanterner och march musik i olika tyska städer , men tyckte dagis klippet var mer personligt och kul ;)

2011-11-13 @ 02:18:45
Postat av: Alma-Lena

Lars: Det har du så rätt i. Marschmusik är inte så kul, speciellt som jag associerar till arméer och Martin blev ju aktiv pacifist.

2011-11-15 @ 08:34:27
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0