Barock företeelse: Kungen, resenär i tiden.

Barockbloggen sätter som bekant en ära i att vara ständigt inaktuell, därför passar det utmärkt att här behandla den helt otidsenliga ämbetsinnehavare som vi avlönar med 122,2 miljoner kronor* per år- kungen.

Vi får ju ständigt höra hur bra det är med kungens resor och vilken nytta han gör för Sverige. Man kan förledas att tro att dessa representationsresor är bestämda av någon utanför kungahuset, typ riksdagen som representerar oss som betalar hans lön och dessutom sköter om alla hans fina slott där han och hans familj bor.

Så är det inte, det är hovet som bestämmer vart kungen åker och "representerar" Sverige. Kungen har dessutom valt att inte göra någon frivillig redovisning av apanaget på samma sätt som t.ex. det brittiska hovet. Det gör att vi inte kan veta hur han tänker kring dessa viktiga resor och värdefulla representation.

Men lite kan vi se, åtminstone när resan redan är ett faktum. Eftersom jag kommer från Kiruna och har jobbat som guide där har jag mött vår kungapar ganska ofta för de gillar att bo gratis på Kirunas finaste hotell och vandra i fjällen. Kungen är ju en sann naturvän och det är inget jag har emot honom som person. Men man kan ju undra varför just Kiruna är så viktigt att representera i att han gör det varje år, när han är så ovan vid Arboga att han trodde sig vara i Örebro?
Kungaparet i Jukkas

Nåja, det är lätt att göra sig rolig på vår kungs bekostnad och det tänker jag inte göra. Jag har en hjärtefråga gemensam med många här i landet; Dawit Isaac. Jag har skrivit till UD upprepade gånger för att få dem att skicka kungen till Eritrea eftersom kungligheter har stor respekt i Afrika, medan valda representanter och diplomater inte har det.

Skulle vi skicka kungen i full ornat-inte i grå kostym- till Eritrea skulle vi kanske kunna få loss Dawit Isaac. Kanske skulle det inte funka, men innan vi försökt kan vi inte veta. Tyst diplomati vet vi med säkerhet INTE funkar.

Men vad svarar UD, om de svarar alls? JO, Kungen bestämmer själv vart han vill åka.


Dawit Isaac-inte värd en resa,tycker kungen.


Tydligen vill inte kungen svettas på skabbiga hotell i Asmara. I stället väljer han nu att åka till diktaturens Saudi. För att kritisera deras medeltida strafflagar? För att klaga på deras behandling av oliktänkande? För att lobba för åsikts- och religionsfrihet i ett land där man avrättas om man konverterar från Islam? För att slåss för kvinnors rättigheter i ett land där våldtäktsoffer straffas med 100 piskrapp för att ha haft utomäktenskapligt sex?

Nej, för att ge en medalj till kung Abdullah.

"Man skulle kunna säga att man är förvånad." skriver Expressen i dagens huvudledare, "Men det är man inte. Kungens agerande från Brunei till de senaste årets skandalturer, har visat att hans omdöme är ringa. Vi får dock delvis skylla oss själva, när vi nu har ett kungahus.
Det borde vi inte ha".

Barock-Olga håller fullständigt med.


Kung Abdullah, medaljör med luftkonditionerade hotell och lyxiga bilar-men ingen av hans fruar, systrar eller döttrar, inte ens hans mamma,har körkort; det är förbjudet för kvinnor att köra bil i hans kungarike Saudi



*Han tycker visserligen det vi betalar  är lite snålt tilltaget så han äskar i år 5,5 miljoner till så hans apanage då slutar på 127,7 miljoner kronor. Det är ju dyrt med kronprisessbröllopp och alla viktiga resor kungen gör.

Kommentarer
Postat av: Nia

Kära Barock-Olga! När du tänker högt blir det så bra!

Ps. Nr.2 på torsdag.

2011-10-04 @ 23:05:17
Postat av: Alma-Lena

Nia: Tack!



Skönt att det äntligen blir av!

2011-10-05 @ 09:33:37
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Malin Gustafsson

Hej du barockbloggare. Det sög till i magen på mig när jag snubblade in på Pik Performance. Ta dig en resa till min hemsida, gå in under fliken "Minnen" och scrolla ner till "Bara till låns..." och hör sedan gärna av dig via mail eller i gästboken.

Varmaste hälsningar från"någon som också älskade honom"

2011-10-05 @ 15:51:29
URL: http://www.avelocharbete.se
Postat av: Bråddjup

Vi, Bråddjup, ber att få tacka för ännu ett lysande inlägg i debatten!

2011-10-05 @ 16:11:24
Postat av: Alma-Lena

Vi, Barock-Olga, tackar ödmjukast.

2011-10-06 @ 10:44:06
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0