Pastor Jean, senaste nytt

Hela kvällarna översätter jag dokument om alla de galna grymheter staten, lokala makthavare och paramilitära fristående grupper utför mot civilbefolkningen i Kongo och speciellt mot kongoleser som flyttat från Kongo av något skäl och återvänder av något skäl. Det här jobbade jag med i går kväll:
« Rösten för dem utan röst för de mänskliga rättigheterna (VSV) uttrycker sin oro angående att säkerhetstjänsten, både den civila och den militära grenen, fortfarande låter utlänningar med kongolesiskt ursprung och andra kongolesiska medborgare som lever i västvärlden lida.

Det senaste exemplet på detta är till dags dato en brittisk affärsman på besök i Kinshasa, Hr. Georges Botamba Ekofos Golgata-vandring.

Torsdag 2 den juni 2011 mottog Hr. Georges Botamba Ekofo ett muntligt beslut om att han är förbjuden att lämna DR Kongos territorium. Beslutet fick han av en tjänsteman vid Kongolesiska migrationsverket (Direction Générale des Migrations) på den internationella flygplatsen I Kinshasa/N’djili. Tjänstemannen hindrade honom att gå ombord på sitt Ethiopian Airlines-flyg till London, Storbritannien, utan att ge någon förklaring till varför han hindrades att gå ombord.

Efter att han fått reseförbudet beslagtogs Hr. Georges Botamba Ekofos pass, biljett och andra resedokument av tjänstemän vid flygplatsens migrationsmyndigheter (DGM/Aéro innan de bad honom att infinna sig på Migrationsverkets Huvudkvarter i Kinshasa/Gombe fredagen den 3 juni för att där bli informerad om motivet till reseförbudet från DRkongo.

Fredagen den 3:e juni 2011 anmälde sig Hr. Georges Botamba Ekofo vid direktionen vid migrationsverkets huvudkontor (DGM) där han ställdes under bevakning hela dagen utan att bli informerad om varför han hindrats att resa. Kring 20.00 fördes han bort i ett fordon till Departementet för inre säkerhet, underrättelsetjänsten på Rue Baudoin(ex 3Z) i Kinshasa/Gombe där han omedelbart blev fängslad med restriktioner som förbjöd honom att äta, ta emot besök av sin familj, sina advokater och medlemmar i människorättsorganisationer.

Måndag den 6 juni 2011, omkring 3.00, eskorterades Hr. Georges Botamba Ekofo av flera polismän och andra civilklädda poliser med tre fordon till sitt hotell som ligger i Kintambo kommun, Kinshasa, DRKongo. Väl komna till den platsen satte poliserna igång att, utan husrannsakningsorder eller andra fullmakter, att genomsöka offrets rum  från golv till tak innan de förde bort några personliga tillhörigheter bland dem en attachéväska och två brittiska flaggor...

Det framgår av informationen som nått VSV att det finns en lista över utlänningar med kongolesiskt ursprung och kongoleser som bor utomlands, avsedd för att spåra och arrestera dem när de någon gång vistas i DR Kongo.

VSV fruktar att säkerhetstjänstens stigmatisering av kongoleser boende i utlandet och utlänningar med ursprung i Kongo, har till syfte att utgöra en repressiv maktapparat. En maktapparat som inrättats som ett svar på aktioner utförda av kongoleser i diasporan mot vissa kongolesiska myndigheter under deras vistelser i Europa.

Dessutom, ser vi att man fortsatt använder tortyr och grym och förnedrande omänsklig behandling på häkten i RD Kongo, VSV fruktar för Hr. Georges Botamba Ekofos liv och fysiska och psykiska integritet. »

Jean Kabuidbuidi sitter fortfarande i förvar och polisen ljuger medvetet om när han ska utvisas för att aktivister inte ska hinna dit och bjuda passivt motstånd. Av någon anldning tycks offentlighetsprincipen inte gälla på dess förvar som på alla sätt påminner om death rows i amerikanska fängelser. En för mig okänd pilot som vägrade låta planet lyfta när polisen försökte skicka ut honom mitt i natten, bör nämnas. Modigt gjort av piloten, fegt av polisen. TV 4 har nu uppmärksammat fallet och vi hoppas att de dokument som migrationsverket vägrar översätta nu ska läsas av dem, de skickas till Jeans advokat allt eftersom.

Kongofloden med tillflöden, det är en stor sorg att detta vackra land så ska slitas sönder av onda människor



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0