4e Advent-Maria den nya mänsklighetens mamma

23/12 är det idag och det är tillika fjärde advent, Herrens moder är temat. Hon bar världens vanligaste kvinnliga förnamn Maria, den manliga motsvarigheten är Johannes. Att dessa två namn blivit så spridda beror naturligtvis på kristendomens kosmopolitiska karaktär, att den gäller alla. Från en massa olika stamgudar och totem som skulle beskydda en grupp människor, ofta i konkurrens med andra människor, valde människor att byta till en Gud för alla människor en religion som gällde för alla, med en uppsättninga levnadsregler som inte var olika för kejsaren och bonden. Från Quod licet Iovi non licet bovi*, gick man till Quod licet Iovi, licet bovi**. Åtminstone i teorin.
 
Vanligen sägs det att det är hemskt att bara omfatta en teori endast med tanken och viljan, att den ska uttryckas i praktiken för att vara något värd. Den som inte handlar som hen tycker att man borde handla kallas föraktfullt hycklare.Som om det vore bättre att inte ens inse vad som är rätt och fel. Där håller inte Barockbloggen med. Visst är idealet att en fin teori omsätts i lika god praktik, men det är sällan så något gott börjar. De riktigt stora tankarna kräver att de får mogna i sinnet innan vi införlivar dem med vår person. Till och med små nyårslöften bryts gång på gång innan de till slut blivit ett med den som ger dem. Det innebär inte att det är ren ondska och hyckleri att avge dem, bara att det är svårt att bryta en vana. Till och med stigfinnaren Abraham fick för sig att Gud verkligen ville att han skulle offra Isak, som om Gud var en kananeisk avgud som krävde barnaoffer varje vår för att ge god skörd. Men han hade börjat gå åt rätt håll och Isak överlevde.
 
Att lägga ut kompassriktningen åt rätt håll är inte problemet som hyckleriteorin anser, problemet är att det är svårt att gå åt rätt håll. När man ska formulera och införliva en riktigt stor tanke i ett helt samhälle, i en hel mänsklighet, måste vi helt enkelt tåla oss, det tar tid innan allas lika värde blir praktik och först måste den också bli teori hos en majoritet i samhället.*** Hela vägröjarens vecka ägnade Barockbloggen åt det vägröjande judiska folket, det var hos dem tanken om en lag lika för  alla uppstod och där lades den första lilla grunden till FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna, demokratin och jämlikheten mellan fattig och rik, mellan man och kvinna, mellan vuxen och barn och mellan alla etniciteter.
 
Vi vet alla hur det är; mänskligheten är inte där än, men så smått börjar teorin slå rot. Vi kan höra högtidliga deklarationer från ateister, fundamentalistiska kristna och hinduer, inte bara judar, om människovärdets okränkbara princip. Att sedan ateisten går hem och slår sina barn, den kristna fundamentalisten snackar skit om sin muslimska granne och hindun fortfarande vägrar låta sina barn gå i skola med daliternas barn, ändrar inte på det faktum att de börjat röra sig i rätt riktning. Motsatsen, att de sa att det inte finns något universellt männsikovärde vore katastrofalt.
 
Därför är jag, trots alla hemska nyheter om främlingsfientlighet i Europa denna höst, hoppfull av en enda orsak; Jimmie Åkesson har deklararerat att rasism inte är okej hos Sverigedemokraterna. Nu tänker vän av ordning, som hör av sig då och då; "vad spelar det för roll att han säger det? SD är ju i grund och botten rasister av värsta 30-talstyska snittet." Visst är de rasister och ordet "invandrarkritisk" är helt och hållet smink, men det är ett nödvändigt heltäckande puder vilket förutan SD inte suttit i riksdagen.
 
Det gör mig verkligen glad att inte ens rasister vill omfatta rasismen i teorin. Till och med främlingsfientliga kvinnohatare, bögknackare och järnrörsfascister omfattar teorin om ett människovärde, åtminstone i offentliga sammanhang. I praktiken lever de verkligen i en förkristen forntid när endast den närmaste familjen, och då endast de vuxna männen förstås, räknades som människor. Men i teorin har de börjat förflytta sig till en tidsålder när människans lika värde oavsett ursprung är normen. Det är vackert så och det ger oss andra en plattform för argumenten.
 
Det är ett hoppets tecken att det i Sverige  inte är som på 1930-talet; att det är okej att vara rasist och hata judar. Det gör mig glad att man på Walt Disney återgår till den klippta versionen av 1930-talsrullen "Tomtens verkstad" som jag växte upp med. Det är ännu bättre att det idag hade varit fullständigt omöjligt att i ett barnprogram göra en girig judedocka med kroknäsa, en black-face docka som kör en muldragen kärra i sakta mak och en docka som talar sydstatspidgin med ett ansikte som en minstrelsångare. Det gör mig glad.
 
Det gör också adventskalenderdagen 23 december komplett eftersom dagens namn är Adam som sägs betyda människa. Det blev en lyckad kombination att Marias söndag också är Adams namnsdag. Maria som födde den nya Adam, den mänsklighet som inte längre tycker det är okej att kalla sig rasist ens om man är det.
 
 
 
 
 
 
* Det som är tillåtet för Jupiter är inte tillåtet för oxen
** Det som är tillåtet för Jupiter är tillåtet för oxen. Som brukar översättat till "En lag för Jupiter, en annan för oxen"
*** helst ska ju alla omfatta den, men där är vi inte än och kommer kanske aldrig heller att bli.

Kommentarer
Postat av: Ante

Vad ska vi dra för slutsats av att SD ligger över 10% i senaste sifo-undersökningen. Vad ger det för vibbar och kan det vara ett bra tecken inför kommande valet?

2012-12-31 @ 02:43:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0