Andreas* igår

Nu kommer Andreasdagen med både mörker och riktig vinterkyla. Andreas markerar början på Skábma/Kaamos som tar slut vid Henrikdagen 19 januari. Andreas är på krångliga vägar Skottlands nationalhelgon och den förste som valde att svara ja när Jesus sa "följ mig". I går firades hans dag som nationaldag i Skottland och förr var det en festdag även här. Därför kallas fortfarande 1 advent för Ánddin beaivi /Anttinpäivi här i norr.
 
Jag är så förtjust i Andreas, han är en lågmäld lärjunge men en trogen sådan.  Hans bror, Simon Petrus, är mer pratsam men det är Andreas som presenterar Petrus för Jesus första gången. Två evangelier berättar detaljerat om hur han blev en lärjunge till Jesus. Johannes evangelium berättar:
 
"Nästa dag stod Johannes** där igen med två av sina lärjungar. När Jesus kom gående såg Johannes på honom och sade: ”Där är Guds lamm.” De båda lärjungarna hörde vad han sade och följde efter Jesus. Jesus vände sig om, och då han såg att de följde honom frågade han vad de ville. De svarade: ”Rabbi (det betyder mästare), var bor du?” Han sade: ”Följ med och se!” De gick med honom och såg var han bodde och stannade hos honom den dagen. Det var sent på eftermiddagen. Andreas, Simon Petrus bror, var en av de två som hade hört Johannes ord och följt med Jesus. Han träffade först sin bror, Simon, och sade till honom: ”Vi har funnit Messias” (det betyder Kristus). Han tog med honom till Jesus. Jesus såg på Simon och sade: ”Du är Simon, Johannes son. Du skall heta Kefas” (det betyder Petrus)."
 
I Markus tidiga evangelium berättas det mer summariskt:File:Apostol-Andrey-Pervozvannyj.jpg
"När han gick utmed Galileiska sjön fick han se Simon och hans bror Andreas stå vid sjön och kasta ut sina kastnät, för de var fiskare. Jesus sade till dem: ”Kom och följ mig. Jag skall göra er till människofiskare”, och de lämnade genast sina nät och följde honom. Lite längre fram fick han se Jakob, Sebedaios son, och hans bror Johannes, som höll på att göra i ordning näten i sin båt. Han kallade på dem, och de lämnade sin far Sebedaios och hans folk i båten och följde efter honom."
 
En del menar att Petrus måste ha varit en källa till Markusevangeliet, han hade tydligen glömt exakt hur det gick till när han mötte Jesus, han kom bara ihåg "Följ mig!" i Johannes evangelium är det många episoder som förklaras och förtydligas, som om Johannes ville korrigera och lägga till det han tyckte var viktigt. Men de är helt överens om att Jesu två första lärjungar var Andreas och Petrus, tydligen var Andreas också lärjunge till Johannes Döparen. Han var en trofast lärjunge som följde Johannes upppmaning att följa Jesus och det gjorde han vad vi vet till sin död. Han korsfästes för sin kristna tro i Patros, enligt legenden på ett kryssformat kors så Skottland har ett sådant Andreaskors på sin flagga.
 
 
 * Jag vet att Ossian och Oskar är dagens namn men eftersom de också har med Skottland att göra valde jag Andreas som första kalenderman. Dessutom kommer ordet andros=manlig från grundordet anthropos=människa och på grund av grekisk kvinnosyn betydde också "manlig" just mänsklig. Det är intressant att Jesu första lärjunge hette just det och jag tror inte att det var en slump. Hade han haft ett judiskt namn, exempelvis Judas, hade det varit mindre tydligt att Jesus kom för hela mänsklighetens skull.
**Döparen, Jesu kusin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0