Angela och Angelika; mänskliga änglar och änglalika människor

 
Den änglalikt generöse St. Nikolaus har dött och tagits in i himlen av fyra människolika änglar, målning av Fra Angelico
 
Igår var St. Nikolaus dag och han kan väl sägas ha varit en änglalik person. Det är märkligt hur just änglar fått beteckna en mycket god, nästan för snäll människa, medan Bibelns änglar aldrig ger annat än ett mycket strikt och till och med skrämmande intryck. Om något verkar de vara starka och oåtkomliga, till brädden fyllda med glashård integritet.
           En typisk bild av en ängel får vi här i Johannes uppenbarelse: "Och jag såg en ängel komma ner från himlen med nyckeln till avgrunden och en stor kedja i handen. Och han grep draken, ormen från urtiden" denna ängel är mycket mer typisk för Bibeln än de änglar man brukar se på bokmärken och i presentbutiker. När herdarna hör om Jesu födelse i Betlehem av änglar är det likadant. Inga bokmärkesänglar kan det ha varit för det här komm de ihåg: "Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran."
           Visserligen säger dessa änglar alltid "var inte rädda!" så de är nog väldigt snälla. Starka och snälla på samma gång. I Gamla testamentet är många av änglarna helt annorlunda, de ser ut och beter sig som människor. Ofta fattar inte människorna att det är just änglar de möter. Men Abram förstår ändå genast att det är änglar han möter när han får besök av tre främlingar:
 
"Han såg upp och fick se tre män stå där framför honom. Då reste han sig från sin plats i tältöppningen och skyndade emot dem och kastade sig till marken. ”Herre”, sade han, ”visa mig den hedern att du inte går förbi din tjänare. Låt mig hämta lite vatten så att ni får tvätta av era fötter. Sedan kan ni lägga er och vila under ett träd, så tar jag fram lite mat som ni kan styrka er med innan ni fortsätter – nu när ni ändå har kommit vägen förbi.” De svarade: ”Ja, gör det!” Abraham skyndade sig in i tältet till Sara och sade: ”Fort, tag tre mått av det bästa mjölet och baka bröd.” Sedan sprang Abraham bort till boskapen, tog en fin spädkalv och gav den till en tjänare, som skyndade sig att anrätta den. Han tog tjockmjölk och sötmjölk och kalven som han låtit anrätta och satte fram åt dem. Själv stod han bredvid dem under trädet medan de åt."
 
Bibeln är full av änglar, de är inte alltid likadana men de har alltid ett uppdrag, så betyder ordet angelos just budbärare, eller en som utför uppdrag åt någon annan. Ordet evangelium betyder glatt budskap. Gabriel kommer till Maria med budksapet att den Heliga Ande ska komma över henne och hon ska bli gravid med Jesus. De allra minsta har varsin ängel som ständigt står inför Guds ansikte berättas det också och vidare har de första församlingarna varsin ängel. Det står inte speciellt om skyddsänglar, hjälparen är den heliga Ande själv inte några speciella änglar.
       Ändå finns det en känsla hos oss att änglar är snälla och att en människa med en ängels tålamod, änglalik och en riktig ängel är en snäll person som hjälper andra. Det är nog just där vi är mest lika änglar och änglarna är mest mänskliga. När vi möter änglar idag är det ofta som med Abrams gäster, de ser ut som människor, ja, oftast är det människor. "Man är mans gamman" står det i Eddan och det är så sant. Ingen kan uttrycka det bättre än den tyska martyren Dietrich Bonhoeffer:
 
”Nej, det är inte naturligt för människan att ständigt slå sin granne, att behandla andra illa, att bekämpa andra bara för att bevisa sin egen överlägsenhet. Sådant sker, men det är inte det som ligger människa närmast. Den spontana handlingen när en människa böjer sig ner på trottoaren och undrar om hon kan hjälpa den som just fallit, den handlingen är naturlig.” Dietrich Bonhoeffer *
 
*Citatet hittade jag på den käre Leos blogg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0