Lucia-mångkulturens vackra ansikte
Sveriges Lucia 2012, Amanda Carlshamre, samlade mest pengar till Världens barn så hon blev årets Lucia. Hon har voläntärarbetat i Bangladesh, Filippinerna och på en kristen kommunitet i Frankrike och är med i riskstyrelsen för Svenska kyrkans unga samt är ambassadör för Rättvisemärkt och driver en bod med rättvisemärkta produkter. En skön Lucia att vara stolt över!
Barockbloggens favorittjej är förstås Lucia. Tonårstrotsigt emo-tuff dog hon hellre än att gifta sig och avsäga sig sin tro och sedan blev hon en ljuspunkt i decembermörkret hos oss längst upp i norr på sådana hemlighetsfulla vägar som bara helgon kan ta.
Ingen annanstans i världen firas Lucia som här i Sverige. I Syracusa, hennes hemstad, firas hon visserligen med stora processioner där man bär runt en skulptur som föreställer lilla Lucia just idag. Men firandet med små söta barn i sjungande luciatåg finns bara i Sverige och Finland. Delvis firas Lucia också i Norge och Danmark men då som import från Sverige, det var här det började.
Svenskt luciafirande är typiskt svenskt och därför helt mångkulturellt. Det har influenser från en massa olika håll; Tyskland och Italien främst. Så sjunger vi sånger från Frankrike, England och Karibien i luciatåget och allt framförs på ett sätt som vi bara gör här i Sverige med små svenska gårdstomtar och pepparkakor i följet.
Först kom Lucia från det antika Sicilien förstås, när den största helgonmakaren Diocletianus var kejsare. Sicilien som ligger nära Nordafrika både geografiskt och kulturellt. När Lucia levde tillhörde hela medelhavskusten Rom så Medelhavet var ett romerskt innanhav. På Sicilien var man lika Nordafrikanska som Europeiska och ön blev en transitö mellan den afrikanska delen av imperiet och den europeiska. Eftersom Nordafrika var Roms kornbod skeppades mycket spannmål via Sicilien så bröd hade man gott om.
Även idag siktar många båtflyktingar från Nordafrika på Sicilien som första anhalt i fästning Europa. Därför har Italien infört hårresande lagar om att man inte får bistå fartyg i sjönöd på italienskt terrotorialvatten om man misstänker att flyktingar färdas på dem. Folk som ändå hjälper drunknande medmänniskor, vilket många gör, riskerar straff för denna helt naturliga gärning. Ön som blev romarrikets brödbutik blir nu en fälla för hungrande människor som dör av svält och törst eller helt enkelt drunknar i sina försök att få ett bättre liv och kunna försörja sin familj genom att ta de jobb européerna inte vill ha.
Lucia som helgonförklarades just för att hon gav sin hemgift till de fattiga och delade sitt bröd med hungrande och i dagens Sverige kommer med lussebröd till frukost skulle inte gilla det. Lucias hemö ska bli brödbod för alla igen. Syracusa är med rätta stolt över sin lilla generösa emo-tjej från 200-talet. Italien måste sluta vanhedra hennes minne med sina omänskliga lagar om att inte ta hand om människor i sjönöd.
Kommentarer
Trackback