Natanael; En sann israelit som kämpar med Gud och människor

Natanael är en av Jesu tolv lärjungar i Nya testamentet. Om honom säger Jesus att han är en sann israelit, i vilken inte finns något svek. Stamfadern Jakob hette ju "svikaren" innan han kämpade vid Jabboks vad och fick ett nytt namn; Israel=den som kämpar med Gud och människor.
 
En sentida Natanael var Elsa Beskows make Natanael Beskow som studerade teologi, men aldrig prästvigdes. I stället startade han Förbundet för Kristet samhällsliv som sedan kom att slås ihop med Förbundet för Kristen Humanism och numera heter Förbundet för Kristen humanism och samhällssyn. De sk. Humanisterna som försöker skaffa sig patent på humanistbegreppet, fast de egentligen helt missförstått begreppet humansim och bara företräder en antireligiös militant ateism, borde studera detta förbund.
 
Natanael Beskow var radikalpacifist och engagerade sig också hårt i kampen för kvinnors rösträtt. Han startade också Hemgårdar efter inspiration från Anglikanska fritidsgårdar där man skulle mötas över klassgränserna. De som inte hade råd med egen boksamling skulle där kunna läsa böcker och ta del av annan kulturell aktivitet. I Birkagården som han startade 1912 tillsammans med Hanna Pauli* samlades missionsverksamhet,  folkbildning och kultur. Sedan startades Sveriges första fritidsgårdar och även barndaghem och fritidshem i Hemgårdsföreningens regi. Dessutom engagerade han sig för armeniernas situation i det Osmanska riket och var en av de första som skrev om det osmanska folkmordet på armenierna 1918.
 
Natanael Beskow bar alltså inte sitt namn förgäves. På många sätt förkroppsligar han namnet Natanel, en sann Israelit, en som kämpar med Gud och människor och han verkar sannerligen ha varit utan svek för han gav sig aldrig när han förstått vad evangeliet krävde. Vad som än hände så gick han sin väg rakt fram.
Dagens kalenderbild blir naturligtvis en från Elsa Beskows underbara Petters och Lottas jul, en klassiker som fortfarande älskas, åtminstone av mina barn.
 
*Hon var av judisk börd, återigen en sann israelit!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0