Barock historia inspirerad av barockhistorien

Läste detta intressanta inlägg om barockskeppet Vasa och dess museum på Sofia Lilly Jönssons alltid lika tankeväckande blogg. Det kom mig att tänka på en alldeles sann berättelse, en grym vintersaga, som utspelade sig i mina hemtrakter för ca 100 år sedan.


En familj som den som nästan utplånades under de sista stora nödåren 1902-1903 men i en annan mer välmående och mycket äldre by än Fjällnäs, detta är familjen Larsson från en by där jag har släkt, denna familj är förfäder till vännen Å.

En fjällbonde som hade en liten fjällägenhet i byn Fjällnäs vid Kaalasjärvis södra strand hade en stor barnskara och nödåren 1902 och 1903 gick hårt åt familjen. Några getter,potatisland och fiske räckte alls inte till när tjälen inte gick ur jorden på hela sommaren så potatisen och kornet slog fel. Inget hö till djuren ledde till nödslakt av magra djur som inte orkade ge mjölk. Jakträtt på annat än småvilt gällde inte på fjällägenheterna, älg var kronans egendom och endast kungen, landshövdingen och renägare hade jakträtt på älg.

Familjen med alla barnen svalt och de små började duka under en efter en. Då gick pappan ut och sköt en ren eller en älg. Då och då denna hemska vinter, gjorde han detsamma. Länsstyrelsen utsatte då en belöning för den som fångade rentjuven i sann Wild West-anda. En känd samisk konstnär tog då den svältande fjällbonden på bar gärning (sägs det) och sköt honom. Rentjuven överlevde skottet men dog i släden på vägen till sjukstugan i Luleå 50 mil bort.

Konstnären som sköt fick en medalj för sitt stordåd att göra sig av med rentjuven och tjuvskytten.


Ren som letar mat här hos oss och knappast lär bli skjuten av svältande människor, dessutom är den oätlig pga ivomec-kur, det syns på den blå svansen

Några av rentjuvens barn överlevde och fick det bättre när gruvnäringen och välfärden nådde även det nordvästligaste hörnet i Sverige. Men historier som denna glöms inte så lätt och de ska inte heller göra det anser Barock-Olga. Tro inte att det är någon skillnad på hur man förhåller sig till utblottade människor idag-det är bara den absoluta nöden som inte längre syns, här hos oss. Men människor som flyr nöden till Europa, ska skyllas för "lycksökare" av oss som, liksom han som sköt fjällbonden, har det okej och absolut har råd med en och annan ren till en svältande familj.

Även om de fattiga nu oftast håller sig utom synhåll, finns de. Fas 3-arbetare, papperslösa som jobbar för slavlöner för att skicka hem till sina meddellösa barn, hemlösa som inte kan få hyreskontrakt pga stora skulder. Okej, vi får inte medalj för att skjuta dem, men varje vecka skickar vi ut, för dyra pengar, människor som har det svårt på olika sätt i sina hemländer. De som utför jobbet avlönas av skattepengar. Så på sätt och vis är vi inte annorlunda än den kände konstnären. Med eller utan medalj.



Borg Mesch tog bilder på medaljören som dödade tjuven och i Borg Mesch-Drömmen om fjällen av Hans Andersson kan man se den (och läsa om denna hemska händelse) och många andra vackra och informativa bilder från denna tid. Tack Anders för att du gav mig alla hemska detaljer kring denna makabra händelse.


Kommentarer
Postat av: Lars

usch ja , jag kom att tänka på min gammel morfar (mormors pappa) han var född 1901 och dog 95 minns han berättade för mig under den stora ekonomiska krisen på 30-talet att det fanns nästan inga arbeten och om det fanns så tjänade man bara "kaffepengar" (lönedumpning) han var fiskare och fiskade därför till husbehov att sälja fisken var lönlöst vid denna tid berättade han. Man hade gris och något lamm i en bod på tomten och så klart köks trädgård. för att få mer mat på bordet och för att få lite variation vet jag att morfar berättade att han hade illrar och jagade kanin . vet att jag frågade honom men det är väl inte riktigt lagligt ? nej svarade han det var nattliga aktiveteter och för att få mat på bordet. Dom mer modiga fiskarna slog sig in på smuggling under natttid och hårt väder var bäst för att undgå upptäck men det skördade också offer i drunkningar om polisen kom på smugglare på 30-talet var det inte ovanligt att polisen sköt mot "gangsters" och frågade sen. Brottet var att fiskarna försökte få mat för dagen och några kronor till kläder på kroppen.



Ja angående lycksökare så var det inget brott som svenska utvandrare begick under 1870-1920 talet som sökte sitt liv i Amerika. Tuffa ,knappa förhållanden här i sverige var skäl nog, vissa människor i sverige har hårda hjärtan kan man inte bevisa att man står under omelelbar döds hot om man återvänder till sitt hemland har man inget här att göra resonerar en del tyvärr.



Intressant berättelse från förr Alma

Postat av: Alma-Lena

Lars: Tyvärr biter ju inte fakta på iskalla hjärtan, men emigrationen till USA, Canada, Brasilien och Argentina var ju enbart ekonomisk flykt.



Hemskt att polisen kunde få skjuta folk utan ens en rättegång, fattigt folk var inte värda mycket.

2012-01-25 @ 21:47:35
URL: http://barockbloggen.blogg.se/
Postat av: Lars

Sant Alma om flyktingar, jag menar så att oavsett vilket skäl människor har att söka sig hit är det legetima skäl, vissa menar ju att det handlar om "lyxflyktingar" om man söker sig till bättre ekonomiska villkor i sverige

Postat av: Alma-Lena

Lars: Du har så rätt. Människor har inte rötter, vi är inte träd. Det är legitimt skäl att flytta på sig bara för att man vill se sig om också. Vi får ju göra det-åka ett år till Nya Zeeland, bo en tid i Tanzania, gå på universitet i Rouen-utan annan orsak än att vi vill det.

2012-01-25 @ 22:29:31
URL: http://barockbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0